Πρωτόκολλο Συνεργασίας Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και ΕΣΑμεΑ

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπογράφουν την Δευτέρα 3 Αυγούστου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στις 12 το μεσημέρι στο Γραφείο της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας(Αμερικής 32 και Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών), παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δυτ. Ελλάδας Αντώνη Χαροκόπο.

Η παρούσα Συνεργασία έχει ως σκοπό την ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου για την προώθηση αμοιβαίας δυναμικής συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και ΕΣΑμεΑ, με στόχους αφενός την ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ν.4074/2012 ΦΕΚ 88 Α΄) και αφετέρου την τόνωση της τοπικής οικονομίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010-2020.

Η Συνεργασία στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μεταξύ της Περιφέρειας και της ΕΣΑμεΑ, καθώς και στην από κοινού προώθηση και εφαρμογή καλών πρακτικών και δράσεων σε περιφερειακό επίπεδο που θα αφορούν κυρίως στους παρακάτω τομείς:

α) Την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης Περιφερειακής Στρατηγικής για την Αναπηρία, στη βάση των επιταγών της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
β) Την ανάπτυξη Περιφερειακής Στρατηγικής Αποϊδρυματοποίησης βάσει των απαιτήσεων της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
γ) Την ανάπτυξη, διάδοση και παρακολούθηση της εφαρμογής των αρχών του «Καθολικού Σχεδιασμού» σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας σε περιφερειακό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και τις λοιπές πληθυσμιακές ομάδες με παρόμοια χαρακτηριστικά των υποδομών και υπηρεσιών (συμβατικών και ηλεκτρονικών), συμπεριλαμβανομένης της πληροφόρησης και επικοινωνίας και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
δ) Την ενημέρωση και κατάρτιση των τοπικών κοινωνιών, στελεχών δομών ατόμων με αναπηρία και επιχειρήσεων εν γένει προκειμένου να ενισχυθεί η κατανόηση των αναγκών και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, να βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης αυτών ως καταναλωτών και παράλληλα να προωθηθεί η πρόσβαση των τοπικών επιχειρήσεων στην δυναμική τοπική και διεθνή αγορά των ατόμων με αναπηρία.
ε) Την κοινή συμμετοχή των δυο μερών σε εθνικά και κοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ 2014-2020, Προγράμματα Διασυνοριακής Συνεργασίας κ.λπ.) για την υλοποίηση πράξεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία.