Για διδακτορία Κυριακόπουλου στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου μιλά ο Σύλλογος Νοσηλευτών

Απαράδεκτες παρεμβάσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου Μεσολογγίου από τον Αναπληρωτή διοικητή Γιώργο Κυριακόπουλο καταγγέλλουν οι νοσηλευτές της Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Νοσηλευτώντου νομού με επιστολή του που απευθύνεται στον υπουργό υγείας, τον διοικητή της Υ.Π.Ε, αλλά και τα τοπικά Μ.Μ.Ε. ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης του αναπληρωτή διοικητή με την οποία “αναίτια και αδικαιολόγητα έγινε αντικατάσταση της διευθύντριας της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου κας Αγγελικής Ακριβοπούλου.” Ζητά μάλιστα να γίνει άμεσα εφαρμοστή η απόφαση του διοικητή της 6ης Υ.Π.Ε με την οποία ο Κυριακόπουλος καλείται να αναιρέσει την ανάθεση που έχει κάνει.

Η καταγγελία του ΣΥ.ΝΟ Αιτ/νιας
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Χωρίς να παραγνωρίζουμε τον καθημερινό σας αγώνα για την βελτίωση των συνθηκών υγείας στην χώρα μας θα θέλαμε να καταχραστούμε για λίγο τον πολύτιμο χρόνο σας και να σας γνωστοποιήσουμε ακόμα μια πρωτοφανή αυθαιρεσία που τις τελευταίες μέρες έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Με την υπ’ αριθ. 159/9-7-2015 απόφαση του ο αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κος Γιώργος Κυριακόπουλος ανέθεσε προσωρινά καθήκοντα Διεύθυνσης Νοσηλευτικής υπηρεσίας σε νοσηλεύτρια του κλάδου ΠΕ με βαθμό Δ΄ (με εντεκάμισυ χρόνια υπηρεσίας) στην θέση της Αγγελικής Ακριβοπούλου του κλάδου ΤΕ με βαθμό Β΄ (και 31 χρόνια υπηρεσίας) χωρίς να συντρέχει κανένας ουσιαστικός λόγος ο οποίος θα δικαιολογούσε αυτή την αλλαγή.

Η εν λόγω απόφαση στερείται νομιμότητας για τους κάτωθι λόγους:
1. Η απόφαση του αναπληρωτή Διοικητή έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας. Έχει επιλεγεί υπάλληλος σε θέση διευθυντή με λιγότερα τυπικά προσόντα έναντι ενός άλλου.
2. Αυθαίρετα έγινε ανάκληση μιας προηγούμενης απόφασης, που όριζε την κ. Ακριβοπούλου από το 2007 Διευθύντρια Νοσηλευτικής υπηρεσίας, χωρίς να συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, από τον Αν. Διοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου ο οποίος ουδεμία αρμοδιότητα είχε να προβεί σε κρίση Διευθυντών, καθόσον αυτό γίνεται από τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα της Περιφέρειας και κατόπιν εντολής του Υπουργείου.
3. Απουσιάζει παντελώς από την απόφαση η αιτιολογία που την προκάλεσε.
4. Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ισχύοντα νόμο της πολιτείας 4272/2014 (ΦΕΚ Α΄ 145/11-7-2014) αρθρ. 26 παρ. 2 ο οποίος αναφέρει ότι, για τις θέσεις ευθύνης των οργανικών μονάδων των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ προβλέπεται να καταλαμβάνονται από υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ και ισχύει η διαζευκτική δυνατότητα επιλογής των προϊσταμένων αυτών.
5. Η απόφαση για την ανάθεση διεύθυνσης νοσηλευτικής υπηρεσίας στηρίχτηκε στην εισήγηση-παρέμβαση της διοικητικής υπηρεσίας γεγονός πρωτοφανές και αυθαίρετο μιας και οι ρόλοι των υπηρεσιών κάθε Νοσοκομείου (Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής) είναι αυτοτελείς, ισότιμοι και ανεξάρτητοι.
6. Η χρονική στιγμή που βγήκε η απόφαση 9-7-2015 (την μέρα ακριβώς που ψηφίζονταν το νομοσχέδιο ώστε εσείς προσωπικά να αποφασίζετε για την παύση ή την λήξη της θητείας των Διοικητών των Νοσοκομείων) υποσκάπτει το έργο σας και τη θέληση σας για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών στην υγεία.
7. Αγνοεί επιδεικτικά και δεν εφαρμόζει την απόφαση (21890-24/7/2015) του πολιτικού του προϊστάμενου, διοικητή της 6ης Υ.Π.Ε η οποία του κοινοποιήθηκε και με την οποία του ζητείται να ανακάλεσε την αρχική του απόφαση.

Για τους παραπάνω προφανείς λόγους κ. Υπουργέ θα θέλαμε την παρέμβαση σας για την αποκατάσταση της κατάφορης αυτής αδικίας.