Εκδηλώσεις από την Αμφικτιονία Ακαρνάνων

Στις 12 Αυγούστου στον Δρυμό Ακαρνανίας (9.00 μμ) παρουσιάζουμε με πολυμέσα την εργασία «ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ».
Κεντρικός αφηγητής (ομηρικά κείμενα) ο Λευκάδιος Βασίλης Κανέλος. Πρόκειται για μια εργασία, η οποία δεν τοποθετεί την ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ σε μιά συγκεκριμένη τοποθεσία, αλλά αναφέρεται στο θέμα πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα του γεωγραφικού προσδιορισμού της Ομηρικής Ιθάκης, από τα Ελληνιστικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Αναφέρεται στις πιό γνωστές θεωρίες, τα σημεία τριβής και υποθέσεων, μέσα από τα ομηρικά κείμενα. Σε όλα αυτά συνδέεται και ο νόστος του Οδυσσέα, ο νόστος του καθενός, για την δική του ανάμνηση. (διάρκεια 72 λεπτά

Στις 13 Αυγούστου στη Παραλία της Βόνιτσας (9.00 μμ) παρουσιάζουμε με πολυμέσα την εργασία “VONIZZA 1717 μχ” – “συνθήκη του Πασσάροβιτσ”. Πρόκειται για τις πέντε ημέρες του Βενετοτουρκικού πόλεμου μέσα από τις περιγραφές του Γαλλικού, του Γερμανικού και του Ιταλικού κείμενου. Από το αρχείο ΠΑΡΑΒΙΑ και το αρχείο ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ, παρουσιάζονται χάρτες, εικόνες και σχέδια της τότε σύγκρουσης αλλά και των μετέπειτα ορίων της Ενετικής Βόνιτσας. (διάρκεια 61 λεπτά).

Στις 15 Αυγούστου στην Αβδέλλα Γρεβενών, ώρα 11 πμ, ανοίγει ο χορός των Βλάχων της Πίνδου, το Κόρλου Μάρι. Οι Αμφικτίονες θα είναι εκεί για να παρακολουθήσουν τον χορό “Το κάστρο της Βόνιτσας”. Πρόκειται για ένα χορό που εδώ και ένα αιώνα χορεύουν οι Βλάχοι ανήμερα της Παναγίας, στο Κόρλου Μάρι, για την ανάμνηση της θυσίας των βλαχόπουλων που έπεσαν στο κάστρο της Βόνιτσας όταν ο Αλή πασάς κόνεψε το Κάστρο. Πλέον η Ακαρνανία αποκτά ένα δικό της χορό.