Εκλογές : Με το ενδιαφέρον στην κατανομή των εδρών

Μπορεί η ακριβής ημερομηνία να παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ρυθμούς εκλογών.Για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα μήνες οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες, χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει διακύβευμα και χωρίς να υπάρχουν τα ισχυρά μνημονιακά ή αντιμνημονιακά μέτωπα που έζησε η χώρα μέχρι και τον Ιανουάριο. Οι εκλογές αυτές έχουν μία ακόμη διαφορά. Είναι οι εκλογές της λίστας. Δεν θα υπάρχει σταυρός για την επιλογή των βουλευτών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα για τις αναμετρήσεις που γίνονται εντός 18μηνου. Τα ψηφοδέλτια θα καταρτιστούν από τους αρχηγούς των κομμάτων και όπως συνηθίζεται ακολουθείται η σειρά εκλογής βουλευτών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται καμία αλλαγή, τουλάχιστον στις εκλόγιμες θέσεις καθώς δεν μετρά απώλειες προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Για τις μη εκλόγιμες θέσεις δεν είναι απίθανο να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις και να εισέλθουν νέα πρόσωπα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις απροθυμίας συμμετοχής.Στη Νέα Δημοκρατία, επίσης θα ακολουθηθεί η σειρά εκλογής βουλευτών, χωρίς κι εδώ να υπάρχει καμία ανατροπή. Ίσως μικρές αλλαγές να προκύψουν στις μη εκλόγιμες θέσεις.

Ωστόσο η λίστα, δεν παύει να κάνει την αναμέτρηση ενδιαφέρουσα. Κι αυτό ως προς την κατανομή των εδρών. Η απουσία σταυρού προτίμησης λοιπόν μπορεί να μειώνει ως ένα βαθμό το ενδιαφέρον, όμως η κατανομή εδρών, που είναι συνάρτηση της δύναμης των κομμάτων αλλά κι άλλων παραγόντων, κάνει την αναμέτρηση ενδιαφέρουσα, αφού μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις κι ανατροπές. Για παράδειγμα στις εκλογές του Ιανουρίου στην Αιτωλοακαρνανία τα ποσοστά του ΚΙΔΗΣΟ του ΓΑΠ ήταν ανέλπιστα υψηλά και αντιθέτως με ρηχά νερά κινήθηκε το “Ποτάμι”…