Αγώνας δρόμου με διακύβευμα τις καταθέσεις

Αγώνα δρόμου με το χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η ανακεφαλαιοποίηση και να αρθεί κάθε ενδεχόμενο για “κούρεμα” των καταθέσεων, θα κληθούν να καταβάλουν η νέα κυβέρνηση και οι τράπεζες.

Διανύοντας ίσως το κρισιμότερο φθινόπωρο για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, τραπεζίτες επισημαίνουν στο Capital.gr ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουν την εντός χρονοδιαγράμματος ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την οποία εξαρτάται η προστασία των καταθέσεων. Πρόκειται για τον μείζονα άμεσο στόχο της νέας κυβέρνησης που θα σχηματισθεί, αφού μέχρι να υλοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, και συγκεκριμένα στο διάστημα από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, καμία διασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει για τους καταθέτες.Οι τελευταίοι θα υποχρεωθούν να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως επίσης οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι, στην περίπτωση που η ανακεφαλαιοποίηση “περάσει” στο 2016, λόγω της πλήρους εφαρμογής της οδηγίας BRRD που προβλέπει στους όρους διάσωσης και εξυγίανσης των τραπεζών συμμετοχή όλων των πιστωτών τους.

Την “ομολογία” πως οι καταθέσεις δεν είναι ακόμη πλήρως εξασφαλισμένες και αυτό θα γίνει μόνο με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, έχουν κάνει τόσο ο διατελέσας υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, όσο και ο προκάτοχός του υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος. Και παρά το γεγονός ότι η 31η Δεκεμβρίου 2015 θεωρείται από πολλούς κύκλους μία “πολιτική” ημερομηνία υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να δοθεί παράταση στο καθεστώς προστασίας των καταθετών εάν η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν ολοκληρωθεί εντός του 2015, η μόνη προστασία για τους καταθέτες παραμένει η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό, η εμπιστοσύνη που πρέπει να εμπεδωθεί στους καταθέτες για την αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν μπορεί να εξαρτηθεί από σενάρια που θέλουν την ΕΚΤ να δίνει παράταση ενός – δύο μηνών στο καθεστώς προστασίας των καταθετών από το bail – in των τραπεζών, εξαιτίας π.χ. διεθνών λόγων που θα επηρεάσουν το κλίμα στις κεφαλαιαγορές. Τα σενάρια αυτά που εντάθηκαν κυρίως την προηγούμενη, τελευταία προεκλογική εβδομάδα, δεν μπορούν να αποτελέσουν εχέγγυο και άλλοθι καθυστερήσεων από τη νέα κυβέρνηση για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως τονίζουν τραπεζίτες στο Capital.gr.

Αντιθέτως, όπως αναφέρουν, χρέος της νέας κυβέρνησης που θα σχηματισθεί θα είναι να πάει την προστασία των καταθετών ένα βήμα παραπέρα, ούτως ώστε να μπορέσουν να αρθούν το συντομότερο δυνατόν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Καθώς είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο να επιστρέψουν στις τράπεζες τα περίπου 45 δις. ευρώ που έφυγαν από τα τέλη του προηγούμενου έτους μέχρι και τον Ιούλιο, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι πέρα από την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να άρει τους φόβους για ένα “εσωτερικό κούρεμα” καταθέσεων. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να διαλυθεί κάθε φόβος ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί ενώπιον της κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων και της αδυναμίας να πληρώσει μισθούς, οπότε θα στραφεί για “δανεισμό” στις καταθέσεις των πολιτών όπως έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση, “δανειζόμενη” αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων για να προβεί σε πληρωμές δανείων της χώρας.Στο πλαίσιο αυτό, η προστασία των καταθέσεων και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα δεν έχει να κάνει μόνο με την γρήγορη και επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά κυρίως με την σταθερότητα λόγων και έργων της νέας κυβέρνησης.

πηγή : capital.gr