Δήμος Αγρινίου : Δάνειο για τα παλιά δάνεια

Αναχρηματοδότηση των παλιών δανείων με στόχο τη μείωση μέχρι και 40% των ετήσιων τοκοχρεωλυσίων και επιμήκυνση της αποπληρωμής τους μέχρι τα 25 χρόνια
Ο δανεισμός για τον δήμο Αγρινίου ήταν πάντα ένα μεγάλο αγκάθι και αυτό γιατί ο διευρυμένος δήμος Αγρινίου που δημιουργήθηκε το 2010 με τον “Καλλικράτη” έπρεπε να ανταποκριθεί στα δάνεια του καποδιστριακού δήμου Αγρινίου και τα δάνεια των δήμων που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο. Το συνολικό ποσό υπερέβαινε τα 15 εκατ. ευρώ.

Με την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια και τη δραματική μείωση των πόρων των δήμων το 2012 υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία για τα δάνεια των δήμων που προέβλεπε την επιμήκυνση των δανείων και περίοδος χάριτος για τρία έτη. Πλέον, στο τέλος του έτους αυτή η περιόδος λήγει και ο δήμος Αγρινίου που υπήχθη σ΄ αυτή θα καλείται να πληρώνει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για την αποπληρωμή των δανείων του, πόσο αρκετά μεγάλο αν σκεφτεί κανείς ότι οι επιχορηγήσεις του κράτους προς τους δήμους παραμένουν καθηλωμένες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμος Αγρινίου είχε υπαχθεί για δάνεια 10,2 εκατ. ευρώ στη ρύθμιση που προέβλεπε επιμήκυνση των δανείων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για 8 έτη και περίοδος χάριτος για τρία έτη κατά τα οποία το επιτόκιο μειώνεται κατά 0,5% με καταβολή μόνο τοκοχρεολυσίων και όχι αποπληρωμή του κεφαλαίου του δανείου. Για να αποφύγει λοιπόν ο δήμος Αγρινίου τη μεγάλη δέσμευση πόρων του για την αποπληρωμή των δανείων του από 1/1/2016 αξιοποιώντας τις διατάξεις του ν. 4316/2014 βρίσκεται ήδη στη διαδικασία σύναψης νέου δανείου για την αναχρηματοδότηση των ήδη συναφθέντων δανείων του. Μάλιστα ήδη η Οικονομική Επιτροπή του δήμου έχει αποφασίσει για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλες τις Τράπεζες.

Με το δάνειο αυτό θα επιτευχθεί σημαντική μείωση των ετήσιων τοκοχρεωλυσίων που καταβάλει ο Δήμος Αγρινίου σε συνάρτηση με τη διάρκειά του και το επιτόκιο σταθερό ή κυμαινόμενο που μπορεί να επιτευχθεί. Με την
αναχρηματοδότηση αυτή εκτιμάται ότι ο Δήμος Αγρινίου θα έχει σημαντικό ετήσιο όφελος που μπορεί να φθάσει στη μείωση μέχρι και 40% των ετήσιων τοκοχρεωλυσίων με παράλληλη επιμήκυνση της αποπληρωμής τους μέχρι τα 25 χρόνια. Το ύψος του δανείου που θα ληφθεί προσδιορίζεται από το υπόλοιπο των δανείων του Δήμου όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί την μέρα υπογραφής της σύμβασης. Εκτιμάται ότι το υπόλοιπο αυτό των δανείων, την 31-12-2015 θα έχει διαμορφωθεί στο ποσό των 11.875.941,56 € (ΤΠΔ : 10.216.023,20 €, ΠΕΙΡΑΙΩΣ : 185.987,01 € και ΕΘΝΙΚΗ : 1.473.931,35 €).

Συνοψίζοντας, ο δήμος Αγρινίου ζητά βάσει του ν. 4316/2014 δάνειο 12 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ για να εξυπηρετήσει καλύτερα τα παλιά του δάνεια, αφού το νέο δάνειο θα έχει διάρκεια μέχρι 25 χρόνια, ενώ τα παλιά δάνεια λήγουν το 2024. Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η εγγύηση του δανείου θα γίνει με μέρος από τα έσοδα των ΚΑΠ και μέχρι του ποσού που θα ανέρχεται η εκάστοτε δόση καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.