Επιμένει και επενδύει η Παπαστράτος

Με το μήνυμα συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε την ελληνική αγορά πραγματοποιήθηκε από τον περασμένο Αύγουστο η αλλαγή σκυτάλης στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, με τον άρτι αφιχθέντα από τα κεντρικά της μητρικής Philip Morris στην Ελβετία Χρήστο Χαρπαντίδη να αναλαμβάνει τα ηνία της εν Ελλάδι θυγατρικής.

Πάντως η χρονική συγκυρία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ευνοϊκότερη, έστω και εάν το καλοκαίρι η καπνοβιομηχανία ξεπέρασε το νέο εμπόδιο των capital controls αποπληρώνοντας μάλιστα τις υποχρεώσεις της σε προμηθευτές και συνεργάτες τοις μετρητοίς. Επιπλέον η κρίση έχει “χτυπήσει” την εγχώρια κατανάλωση, η οποία καταγράφει φέτος μεγαλύτερη υποχώρηση της τάξης του 5% έναντι ρυθμού έχοντας χάσει από το 2009 περίπου το 50% του μεγέθους της (από τα 32 δισ. τεμάχια στα 16 δισ. τεμάχια). Παράλληλα συνεχίζονται και έχουν ενταθεί τα διαχρονικά προβλήματα του λαθρεμπορίου αλλά και της υψηλής φορολόγησης, χωρίς μάλιστα να έχουν ξεκαθαρίσει οι προθέσεις της κυβέρνησης για πιθανή περαιτέρω αύξηση του ΕΦΚ.

Σε αυτό το περιβάλλον πάντως, η εταιρεία δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και την ενίσχυση των εξαγωγών. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά ότι ο κλάδος των καπνικών προϊόντων είναι έντονα εξωστρεφής, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ και να αποτελούν το 9% επί των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Η Παπαστράτος αυτήν την περίοδο ολοκλήρωσε την τελευταία της επένδυση για εγκατάσταση 7 νέων γραμμών παραγωγής και μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας καπνού, που θα επιτρέψει τη μεταφορά παραγωγής στην Ελλάδα και θα μετατρέψει το εργοστάσιο της Παπαστράτος σε εξαγωγικό κέντρο με το 60% της παραγωγής να κατευθύνεται σε περισσότερες από 30 χώρες. Ήδη την τελευταία πενταετία έχει γίνει αναπροσανατολισμός των πωλήσεων με τις εξαγωγές της Παπαστράτος να έχουν αυξηθεί από το 10-20% της παραγωγής που ήταν το 2009 στο 50-55%.Όπως ανέφερε ο κ. Χαρπαντίδης με δεδομένες τις συνθήκες στην εγχώρια αγορά αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία στο εξωτερικό προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες και να ενισχυθούν οι πωλήσεις, ενώ στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζονται πρόσθετες επενδύσεις στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου με στόχο η παραγωγική δυναμικότητα να φτάσει τα 20 δισ. τσιγάρα ετησίως.

Συνολικά η Philip Morris περιλαμβανομένης και της εξαγοράς της Παπαστράτος έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 έχει υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της PMI για την απορρόφηση 20% μεγαλύτερης ποσότητας ανατολικών καπνών, με τη συνολική αξία των αγορών να ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Η Παπαστράτος διαθέτει σήμερα μερίδιο αγοράς 40% απασχολεί άμεσα 800 εργαζόμενους, ενώ προχώρησε φέτος και σε 140 προσλήψεις, ενώ διαθέτει 25 χιλιάδες συνεργάτες λιανοπωλητές και 700 προμηθευτές.Σε σχέση τέλος με το λαθρεμπόριο, ο κ. Χαρπαντίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική οργάνωση και σωστή στόχευση, με έμφαση στους διωκτικούς μηχανισμούς.

πηγή : capital.gr