ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου : Εικοσιένας για μία θέση

Στην παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και την ανακοίνωση του ρεπερτορίου για τη Χειμερινή Περίοδο 2015-2016 θα προχωρήσει ο δήμος Αγρινίου με συνέντευξη τύπου που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου.

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον η διαδικασία με την οποία το ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οδηγήθηκε στην επιλογή του Ν. Καραγεώργου. Και αυτό γιατί για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 21 (!) ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου, αριθμός πρωτοφανής για τα δεδομένων ανάλογων προκηρύξεων, χωρίς όμως και να ξαφνιάζει δεδομένης της ανεργίας που υπάρχει στο κλάδο. Ωστόσο προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι από το δήμο Αγρινίου σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις ΔΗΠΕΘΕ, δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση -ούτε έστω κάποια άτυπη διαρροή στα ΜΜΕ- για το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσίασε η προκήρυξη για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις που… εξετάστηκαν ήταν 19 καθώς οι άλλες δύο ήταν εκπρόθεσμες. Αναλυτικά οι 19 υποψήφιοι που τέθηκαν στην κρίση του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ήταν : ο Μιχάλης Σδούγκος, ο Στέλιος Καλλίκης, η Μαρίτα Ρίτζι, ο Αναστάσιος Βασιλείου, ο Κωνσταντίνος Κυριακού, ο Κωνσταντίνος Κάππας, ο Θανάσης Βαλαώρας, ο Μιχάλης Καλαμπόκης, η Λαμπρινή Καρδαρά, ο Παναγιώτης Καποδίστριας, η Κυριακή Σπανού, η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, η Ανδρομάχη Μοντζολή, ο Θεόδωρος Νεοφώτιστος, η Μαρία Κολοκυθά, ο Νίκος Καραγεώργος, ο Γιάννης Θηβαίος, ο Γιάννης Δρίτσας και ο Στέλιος Χλιαράς.

Ο Γ. Παπαναστασίου με το νέο καλλιτεχνικό διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου Νίκο Καραγεώργο
Ο Γ. Παπαναστασίου με το νέο καλλιτεχνικό διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου Νίκο Καραγεώργο
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω λίστα περιέχει αρκετούς εξαιρετικούς καλλιτέχνες με σημαντικό βιογραφικό, όπως ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος Μιχάλης Σδούγκος που στο παρελθόν διετέλεσε Καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου, οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Κυριακού και Κωνσταντίνος Κάππας, ο σκηνογράφος και ζωγράφος Θανάσης Βαλαώρας, η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Λαμπρινή Καρδαρά, η σκηνοθέτης και πρώην διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.

Το ΔΣ το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου αρχικά αποφάσισε να απορρίψει όλα τα βιογραφικά πλην αυτών του Ν. Καραγεώργου και της Λαμπρινής Καρδαρά, ώστε να τους καλέσει σε ακρόαση-συνέντευξη. Αφού μεσολάβησαν οι ακροάσερις στην τελική διαδικασία επιλέχθηκε ο Ν. Καραγεώργος. Ωστόσο βαριά σκιά αφήνει στην όλη διαδικασία το γεγοός ότι 17 υποψήφιοι απορρίφθηκαν χωρίς καν ακρόαση. Καθώς επίσης και το γεγονός ότι η απόφαση για την τελική επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή διέρρευσε σε συγκεκριμένο μέσο της περιοχής προτού καν λάβει χώρα η κρίσιμη συνεδρίση του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ στις 25η Σεπτεμβρίου.