Το ενεργειακό τζάκι σαν το κατεξοχήν είδος θέρμανσης στο σπίτι

Το ενεργειακό τζάκι είναι ένα από τα σημαντικότερα είδη θέρμανσης των σύγχρονων σπιτιών και πολύ περισσότερο αυτών που πρόκειται να ανακαινιστούν.

Τα ενεργειακά τζάκια, μπορούν να καλύψουν με την θερμότητά τους, έναν χώρο περίπου 100 τ.μ., χαρίζοντας ομοιόμορφη θερμοκρασία και άνεση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η διανομή ζεστού αέρα με αερόθερμο ή η διανομή με σώματα καλοριφέρ.

Δηλαδή αντί για λέβητας καλοριφέρ, υπάρχει ένας λέβητας ξύλου, ο οποίος μπορεί να διεκπεραιώσει την δουλειά του τζακιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν εστίες για κάθε χώρο, ούτως ώστε σε συνάρτηση με την μόνωση του σπιτιού και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση.

Δείτε μερικά προτεινόμενα ενεργειακά τζάκια.

Ποιες είναι οι σωστές ενέργειες πριν και μετά το πρώτο άναμμα;
Αφού αποφασίσετε την κατασκευή του τζακιού, είναι απαραίτητο να περάσουν 3-4 εβδομάδες και έπειτα να ανάψετε την εστία. Αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να στεγνώσει η κατασκευή και έπειτα να πραγματοποιηθεί η πρώτη καύση, αλλιώς θα δημιουργηθούν ρωγμές στο εσωτερικό της εστίας.
Στα ενεργειακά τζάκια τα πρώτα ανάμματα πρέπει να γίνονται με λίγα ξύλα και η φωτιά να δυναμώνει σιγά σιγά. Αυτό βοηθάει, ώστε να εξατμιστούν οι βαφές που έχουν περαστεί. Μετά τις 5-6 φορές μπορείτε πλέον να απολαμβάνετε μία τέλεια καύση, η οποία θα σας προσφέρει και την κατάλληλη θερμότητα.

Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να γνωρίζω για το ενεργειακό τζάκι;
Προτού ανάψετε το τζάκι, είναι αναγκαίο να διαβάσετε προσεκτικά το manual, ειδικά αν είστε νέοι στην χρήση ενεργειακού τζακιού.Εξίσου σημαντικό είναι να αποκτήσετε το καλύτερο ενεργειακό τζάκι για τον χώρο σας.