“Κολλάνε” στα κριτήρια για τους νέους διοικητές

Στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας βρίσκονται οι εκθέσεις αξιολόγησης των διοικητών των νοσοκομείων όλης της χώρας, τις οποίες συνέταξαν οι επτά διοικητές των αντίστοιχων υγειονομικών περιφερειών.

Η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με την πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ότι επιταχύνεται η διαδικασία αξιολόγησης και ορισμού των νέων διοικητών σε όλα τα νοσοκομεία, καθώς και της κάλυψης όσων κενών θέσεων στις αντίστοιχες διοικήσεις υφίστανται σήμερα, μια διαδικασία που υπό προϋποθέσεις είναι δυνατό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Τις καρατομήσεις των διοικητών προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αφού όπως είπε οι περισσότεροι δεν πέρασαν …την αξιολόγηση. Κάτι που ισχύει και για τον διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου Γ. Βλάχο. Παράλληλα η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπει πως σε περίπτωση που σε ένα νοσοκομείο πάψουν οι διοικητές ή οι υποδοικητές τότε την διοίκηση αναλαμβάνει ο Διευθυντής των Διοικητικών Οικονομικών Υπηρεσιών και οι αποφάσεις του ισχύουν κανονικά. Κάτι που θα ισχύσει για περιπτώσεις όπως αυτή του νοσοκομείου Μεσολογγίου, μετά την παύση του διοικητή Γ. Κυριακόπουλου.

Για τον ορισμό των νέων διοικητών θα συγκροτηθεί επιτροπή αξιολόγησης και θα προηγηθεί ανοικτή πρόσκληση προς τους ενδιαφερομένους. Ανοιχτό όμως είναι το θέμα των κριτηρίων, γιατί αφ’ένός το νέο μνημόνιο προβλέπει την αποκομματικοποίηση της διοίκησης και η Ελληνική Εταιρεία Managment Υπηρεσιών Υγείας, ζητά με πρότασή της να τεθούν επιστημονικά κριτήρια και προσόντα, αφ΄ ετέρου το Υπ. Υγείας δέχεται πιέσεις από την Κουμουνδούρου για βόλεμα κομματικών στελεχών.

Μοιάζει πάντως απίθανο να υπάρξουν τοποθετήσεις νέων διοικητών πριν το τέλος του έτους…