Σε “περιπέτειες” και το μεγάλο αρδευτικό έργο της Αμφιλοχίας

Αν και το έργο θα έπρεπε να οδεύει προς την ολοκλήρωση του, ταλαιπωρείται και αυτό όπως και πολλά έργα ΕΣΠΑ σε όλη τη χώρα από τα γενικότερα προβλήματα της οικονομίας. Ο λόγος για το μεγάλο αρδευτικό έργο της Αμφιλοχίας, το έργο «Αποπεράτωση διώρυγας Αμφιλοχίας και σήραγγας Βάλτου για άρδευση-ύδρευση κοινοτήτων Επαρχίας Βάλτου Ν. Αιτωλοακαρνανίας», με προϋπολογισμό 13,2 εκατ. ευρώ.

Το στοπ στις εργασίες έβαλε το τελευταίο διάστημα ο ανάδοχος του έργου καταθέτοντας “Ειδική δήλωση διακοπής εργασιών” επικαλούμενος απλήρωτους λογαριασμούς. Ωστόσο το Υπουργείο Υποδομών -όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr-, απέρριψε την αίτησή του με το αιτιολογικό ότι οι λογαριασμοί δεν πληρώθηκαν όχι με υπαιτιότητα του Υπουργείου, αλλά με υπαιτιότητα του ιδίου του αναδόχου που δεν προσκόμισε τα απαραίτητα κατά το νόμο δικαιολογητικά (φορολογική ενημερότητα και έκθεση επίδοσης του ενεχύρου της σύμβασης από τον Δικαστικό Επιμελητή). Αυτά κατατέθηκαν από τον ανάδοχο σε μεταγενέστερο χρόνο και οι λογαριασμού εξοφλήθηκαν, έτσι το Υπ. Υποδομών απέρριψε και τις ενστάσεις του αναδόχου και τον κάλεσε να συνεχίσει το έργο. Το βέβαιο όμως είναι πως και αυτό το έργο θα χρειαστεί το νέο ΕΣΠΑ για να ολοκληρωθεί…

Αντικείμενο της εργολαβίας
Η αποπεράτωση της διώρυγας Αμφιλοχίας και σήραγγας Βάλτου για άρδευση-ύδρευση κοινοτήτων επαρχίας Βάλτου Ν. Αιτωλοακαρνανίας περιλαμβάνει τα εξής:
-Η ολοκλήρωση της διώρυγας Αμφιλοχίας μήκους 3,5 χλμ. περίπου,
-Η κατασκευή του αντλιοστασίου Αμφιλοχίας και του σχετικού καταθλιπτικού αγωγού,
-Η κατασκευή της δεξαμενής ρύθμισης της διώρυγας Βάλτου,
-Η κατασκευή της σήραγγας Αμφιλοχίας-Βάλτου, μήκους 2,10 χλμ,
-Η κατασκευή της διώρυγας Βαλτού, μήκους 2,7 χλμ,
-Η λειτουργία του συνόλου των έργων για ένα ημερολογιακό έτος.