Επιλέγουν «ημετέρους» Διευθυντές σε δώδεκα βήματα

Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα γίνουν οι εκλογές για την επιλογή των 110 νέων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την χώρα και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει διασφαλίσει τα εχέγγυα ώστε να επιλεγούν οι «ημέτεροι».Και αυτό διότι, μετά τις εκλογές, και αφού είναι γνωστό το αποτέλεσμά τους, οι υποψήφιοι θα περάσουν από συνέντευξη ενώπιον ενός συμβουλίου το οποίο μπορεί να ελεγχθεί κομματικά. Επίσης, οξύτατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται σήμερα, και στους ενδιαφερόμενους δόθηκε περιθώριο δύο ημερών για την υποβολή αιτήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας το χρονοδιάγραμμα είναι το ακόλουθο:
– Από αύριο έως και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου πρέπει να σταλούν οι αιτήσεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για την οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, με υπηρεσία ταχυμεταφοράς και παραλαβή τους.
– Από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου θα γίνει η διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων και η προετοιμασία των εκλογών
– Στις 23 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι πίνακες υποψηφίων οι οποίοι πληρούν τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής. Επίσης, θα ανακοινωθούν οι πίνακες των αντικειμενικών μορίων κατά φθίνουσα σειρά και ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
– Επτά ημέρες έχουν στη διάθεσή τους όσοι επιθυμούν να καταθέσουν ενστάσεις αλλά ουσιαστικά μόλις τρεις εργάσιμες. Από τις 23 έως 29 Δεκεμβρίου θα μπορεί να γίνει κατάθεση ενστάσεων στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης τόσο για τους πίνακες υποψηφίων οι οποίοι πληρούν τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής όσο και για τους πίνακες των αντικειμενικών μορίων.
– Σε δύο ημέρες θα εκδικαστούν οι ενστάσεις. εκτός κι αν το Δημόσιο εργαστεί παραμονή Πρωτοχρονιάς. Συγκεκριμένα, από 30 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου θα εκδικασθούν οι ενστάσεις και θα ανακοινωθούν οι τελικοί αναμορφωμένοι πίνακες τόσο των υποψηφίων οι οποίοι πληρούν τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής όσο και των αντικειμενικών μορίων κατά φθίνουσα σειρά και ανά Διεύθυνση εκπαίδευσης.
– Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στις οποίες θα μετάσχουν οι διευθυντές των σχολείων και σε ένα ποσοστό οι υποδιευθυντές. Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 5 μ.μ.
– Στις 11 Ιανουαρίου θα γίνει η ανάρτηση μοριοδότησης της ψηφοφορίας.
– Από τις 12 έως τις 19 Ιανουαρίου θα γίνουν οι συνεντεύξεις των υποψηφίων ενώπιον του συμβουλίου επιλογής. Να σημειωθεί συνέντευξη καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με απόφαση του πρώην αναπληρωτή Παιδείας Τάσου Κουράκη και τον νόμο 4327/15, ο οποίος για πρώτη φορά θεσμοθετούσε την ψήφο των εκπαιδευτικών στην επιλογή των στελεχών. Η νέα ρύθμιση στην οποία προχωρά ο νυν υπουργός Νίκος Φίλης, επαναφέρει την συνέντευξη (επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ίσχυε) και της «δίνει» ως Άριστα τα 15 μόρια, δηλαδή πάνω από τα 12 μόρια που παίρνει κάποιος που θα πρωτεύσει στην ψηφοφορία από τους διευθυντές σχολικών μονάδων. Ο λόγος που ο κ. Φίλης αποδομεί το νόμο Κουράκη θεωρείται η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει ημετέρους σε θέσεις διευθυντών σχολείων.
– Από 20 έως 22 Ιανουαρίου θα γίνει η κατάθεση ενστάσεων για τον τελικό πίνακα
– Από τις 25 Ιανουαρίου θα γίνει η εκδίκαση ενστάσεων, η κατάρτιση αναμορφωμένων πινάκων και αποστολή τους προς κύρωση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Θα ακολουθήσει η δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
– Από 27 έως 29 Ιανουαρίου θα γίνει η πρόταση τοποθέτησης Διευθυντών Εκπαίδευσης από τα Συμβούλια Επιλογής και θα ληφθεί η απόφαση τοποθέτησης Διευθυντών Εκπαίδευσης από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
– Την 1η Φεβρουαρίου οι νέοι Διευθυντές θα αναλάβουν υπηρεσία.

πηγή : kathimerini.gr