Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου παρουσία των στελεχών της ΑΔΕΔΥ, Παντελή Βαϊνά, εκπροσώπου της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και της Δέσποινας Κουτσούμπα, μέλους του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. Επίσης στους εργαζομένους του νοσοκομείου μίλησαν ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Θανάσης Γαλατάς, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ του Νοσοκομείου Αγρινίου Στέλιος Μερμίγκης και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Δ. Τσιάντας.
Ο Π.Βαϊνάς τόνισε στους εργαζομένους του νοσοκομείου πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έρχεται να σαρώσει τα πάντα, αφού το κράτος ουσιαστικά αποσύρεται από την εγγύηση του ασφαλιστικού συστήματος. Εκτίμησε ότι το ψαλίδι στις μειώσεις, τόσο των κύριων, όσο και των επικουρικών συντάξεων, μπορεί να φτάσει έως το 30%, όπως επίσης ότι τίποτε ακόμη δεν οριστικό για τη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, τόσο όσον αφορά το ύψος της, όσο και το αν θα συνδεθεί με εισοδημοτικά κριτήρια. Ακόμη ανέφερε πως η λεγόμενη “προσωπική διαφορά” αμφισβητείται από τους δανειστές και το αν θα ισχύσει μέχρι το 2018. Το ασφαλιστικό αφορά όλους, είπε χαρακτηριστικά και τους νυν συνταξιούχους και τους μελλοντικούς και τους εργαζομένους. Ο Π. Βαϊνάς υπογράμμισε ακόμη πως δεν γίνεται καθόλου κουβέντα για τα αποθεματικά των Ταμείων που τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν σημαντικά με το PSI, την επένδυσή τους στο χρηματιστήριο και άλλες ενέργειες και επεσήμανε πως πρέπει να μιλάμε για ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων, όπως έγινε και με τις Τράπεζες. “Το κλέψιμο συνεχίζεται” πρόσθεσε ο Π. Βαϊνάς φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι υποχρεώθηκε πρόσφατα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων να επενδύσει μέρος των αποθεματικών του στην Τράπεζα της Ελλάδος και επειδή χρειάστηκε να “σπάσει” κάποιο ομόλογο για να καλύψει τις ταμειακές υποχρεώσεις βρέθηκε ζημιωμένο. Τέλος, έκανε λόγο για μεγάλη κυβερνητική προπαγάνδα γύρω από το ασφαλιστικό, σημειώνοντας με νόημα πως δεν καμία περίπτωση ουδείς οφείλει συγνώμη στους Σημίτη – Γιαννίτση για το ασφαλιστικό.
Από την πλευρά της η Δ. Κουτσούμπα ανέφερε ότι θα υπάρξουν παράμετροι στην καταβολή της εθνικής σύνταξης οι οποίοι είναι άγνωστοι προς το παρόν, αφού δεν έχουν συμφωνήσει οι δανειστές. Το ΔΝΤ, είπε, ζητά την κατάργηση του εφάπαξ και πρόσθεσε ότι “έχουμε πλέον την εμπειρία πως πάντα υπάρχει παράλληλα και ένας εκβιασμός με τη δόση του δανείου, με απώτερο σκοπό να περάσει το χειρότερο σενάριο”. Χαρακτήρισε εξοργιστικό το χειρισμό του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης και τόνισε ότι το θέμα δεν λογιστικό, αλλά ζήτημα της κοινωνίας και της αλληλεγγύης των γενεών. “Αν ένας νοσηλευτής θα πάρει σύνταξη στα 67 ή στα 70 δεν πρέπει να είναι θέμα λογιστικό και να σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση των ταμείων, αντίθετα είναι καθαρά θέμα αν μπορεί και μέχρι ποια ηλικία να κάνει καλά τη δουλειά του ο εργαζόμενος” είπε χαρακτηριστικά.