Το ακατάσχετο ήταν το αυτονόητο, αν αρκούσε θα μπορούσαν να εμφανιστούν στα χωριά…

H ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τα όρια ακατάσχετου στις επιδοτήσεις των αγροτών που έχουν χρέη προς το Δημόσιο, που θα θεσπιστούν, μοιράστηκε στα τοπικά ΜΜΕ από το γραφείο του βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένου. Την ώρα που οι αγρότες είναι στα “κάγκελα” με την εξοντωτική φορολογία που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ας ελπίσουμε ότι με κάτι τέτοιες κινήσεις η Κυβέρνηση δεν θα προσδοκά να είναι τόσο αφελείς οι αγρότες και να αναστείλλουν τις κινητοποίησεις τους, όταν ακόμη και για τις μικρές επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ προβλέπεται κατάσχεση του 10%. Πέρα από το ακατάσχετο ή όχι των επιδοτήσεων και το αν έχει κανείς οφειλές στο δημόσιο ή όχι, όταν κάποιος αγρότες έχει εισόδημα 15.000 ευρώ και θα πληρώσει σε εισφορές και φορολογία τα 13.500, η Κυβέρνηση το μόνο που θα καταφέρει είναι να αυξηθούν οι οφειλές προς το δημόσιο, να μειωθούν τα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων και να έχει απέναντί της την κοινωνία συνολικά. Το έως κάποιου ορίου ακατάσχετο των επιδοτήσεων ήταν το αυτονόητο, αν αρκούσε θα μπορούσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστούν στα χωριά…

Ασφαλιστικού

Όριο ακατάσχετου στις επιδοτήσεις των αγροτών που έχουν χρέη προς το Δημόσιο θα θεσπίσει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Το θέμα είχε θέσει πρόσφατα στον κ. Αποστόλου, όπως και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, επισημαίνοντας τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις των κατασχέσεων στη δυνατότητα αρκετών αγροτών να συντηρηθούν και να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, και υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής του από την κυβέρνηση.
Πράγματι, στη συνέντευξη που έδωσε κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί κοινή υπουργική απόφαση που θα προστατεύει τις αγροτικές επιδοτήσεις από τις κατασχέσεις έναντι χρεών. Συγκεκριμένα, θα τεθούν όρια ακατάσχετου ως εξής:
• Για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ, θα μπορεί να κατασχεθεί μόνο το 10% του ποσού.
• Για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ, θα μπορεί να κατασχεθεί μόνο το 20% του ποσού.
• Και για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ, θα μπορεί να κατασχεθεί μόνο το 50% του ποσού.