Στους δρόμους χιλιάδες αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία [pics + video]

ΤζιχαντιστέςΔίωρο κλείσιμο του δρόμου – Με τζιχαντιστές παρώδησαν τους Τσίπρα – Κατρούγκαλο – Αποστόλου
Τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών ξεκίνησαν σήμερα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου ενάντια στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής παρέταξαν εκατοντάδες τρακτέρ -εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν πάνω από 600- εκατέρωθεν του δρόμου στην παράκαμψη Αγρινίου της Ιονίας Οδού. Οι αγρότες απέκλεισαν την Ιόνια Οδό για δύο από τις 2 έως τις 4 το μεσημέρι, ενώ τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους θα συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό το απόγευμα. Ακόμα αποφασίστηκε να κηρυχτούν ανεπιθύμητοι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν τα μέτρα.

ΤσίπραςΕκατοντάδες αγρότες από την περιοχή του Αγρινίου, το Ξηρομέρου, του πρώην δήμου Οινιαδών και του Μεσολογγίου κατέφθασαν στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου με τα τρακτέρ τους, σε πολλά εκ των οποίων υπάρχουν μαύρες και ελληνικές σημαίες. Oι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για τα κυβερνητικά μέτρα δίνοντας σε αρνιά τα ονόματα του Πρωθυπουργού και των Υπουργών, Αποστόλου και Κατρούγκαλου, ενώ παρουσίασαν και ένα δρώμενο με τρεις εξ΄ αυτών να παριστάνουν ως τζιχαντιστές τους Τσίπρα, Αποστόλου και Κατρούγκαλο που εκτελούν έναν αγρότη και έναν κτηνοτρόφο. Ακόμη κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα στο δρόμο.

«Με απόλυτο σεβασμό στα θύματα των τζιχαντιστών, πραγματοποιήσαμε αυτό το δρώμενο για να δείξουμε στην ελληνική κοινωνία την τρομοκρατία που εμείς οι αγρότες βιώνουμε σήμερα. Γιατί είναι πραγματικά τρομακτικό να έρχεται ο κάθε κύριος Κατρούγκαλος ή Αποστόλου και να σου λέει ότι θα πρέπει να σταματήσεις το παιδί απ’ το φροντιστήριο, να μην το πας στο γιατρό, να το αφήσεις να πεινάσει. Είναι τρομοκρατία να σου λένε ότι από τις δέκα χιλιάδες ευρώ που βγάζεις το χρόνο, θα πρέπει να δίνεις αυτόματα τις οχτώ σε εισφορές και φόρους. Αυτά που θέλουν να κάνουν είναι ξαφνικός θάνατος για εμάς. Επώδυνος. Είναι μαζική σφαγή. Πως θα ζήσουμε; Πως θα καλλιεργήσουμε; Αν αυτοί μας θέλουν ζητιάνους στα χωριά μας, να επιβιώνουμε με κάρτες σίτισης και να τους λέμε και ευχαριστώ, ε, …δεν θα τους κάνουμε τη χάρη». Αυτά δήλωνε ένας απ’ τους συμμετέχοντες στην αναπαράσταση του αποκεφαλισμού των «αιχμαλώτων» αγροτών απ’ τους «τζιχαντιστές» Τσίπρα, Αποστόλου, Κατρούγκαλο, νωρίτερα σήμερα, στο συγκλονιστικής συμμετοχής μπλόκο στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας.
Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής σημείωναν ότι τα τρακτέρ δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, παρά μόνο εάν και εφ’ όσων αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου και υπάρξει σαφής δέσμευση απ’ τον πρωθυπουργό ότι δεν θα επιχειρήσει να επαναφέρει το σχέδιο αφανισμού των αγροτών με το επικείμενο φορολογικό. Δεν παρέλειψαν μάλιστα να σημειώσουν την ικανοποίησή τους για την πρωτόγνωρη, στα χρονικά της Αιτωλοακαρνανίας, συμμετοχή, την οποία και απέδωσαν στο γεγονός ότι, επίσης για πρώτη φορά, το σύνολο σχεδόν των αγροτικών φορέων του νομού, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και ένωσαν τις δυνάμεις τους: «Γεωργοί και κτηνοτρόφοι απ’ όλη την Αιτωλοακαρνανία, ψαράδες, μελισσοκόμοι, νέοι αγρότες, άνθρωποι όλων των ηλικιών, απ’ το Μεσολόγγι, την Κατοχή και το Νιοχώρι, απ’ το Αγγελόκαστρο και τα Καλύβια, τη Λεπενού και τη Νεάπολη, τις Φυτείες και τα χωριά της Μακρυνείας, απ’ την Κατούνα και τον Αστακό, απ’ όλα τα χωριά του Ξηρομέρου και της Τριχωνίδας, απ’ τον ορεινό Βάλτο ακόμη, ενωμένοι σαν μια γροθιά, είμαστε σήμερα εδώ, για να πούμε καθαρά σε όσους αποφασίζουν για ‘μας χωρίς εμάς, ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να παίξουν με τις ζωές και το μέλλον τον παιδιών μας. Ζητάμε αξιοπρέπεια και σεβασμό. Διεκδικούμε το αυτονόητο: Το δικαίωμα να παραμείνουμε στα χωριά μας και να παράγουμε».