Ανακοίνωση προσβολή για τους φορείς από το ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν το συλλαλητήριο για την Υγεία

Δώδεκα ώρες πριν το παναιτωλοακαρνάνικο συλλαλήτηριο για τα προβλήματα στα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου και τις δομές Υγεία στην Αιτωλοακαρνανία, η νομαρχιακή επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα η Επιτροπή Υγείας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία …χαιρετίζει… την κινητοποίηση των μαζικών φορέων του νομού. Ωστόσο επιτείθεται στους δημάρχους του νομού και το Μητροπολίτη σημειώνοντας πως “για πρώτη φορά ασχολούνται και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις”… Με περισσή ειρωνεία δε σημειώνει ότι “Είμαστε σίγουροι (;) ότι το ενδιαφέρον τους θα έχει συνέχεια και δεν έχει σχέση με μικροπολιτικές αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες(…)”. Επιτείθεται ακόμη στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου σημειώνοντας με σκωπτική διάθεση : “Χαιρετίζουμε και την απόφαση του Ε.Κ.Α – επίσης για πρώτη φορά- να συμμετέχει, καθώς φαίνεται να αντιλαμβάνεται(;) την ανάγκη ενωτικών κινητοποιήσεων για τα δημόσια αγαθά και της καλυτέρευσης της ζωής των εργαζόμενων.” Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μια σειρά από θετικά βήματα που έγιναν στα νοσοκομεία της περιοχής – τα οποία όμως δεν έχουν αλλάξει την γενική προβληματική εικόνα και τα ζωτικότερα προβλήματα των δύο νοσοκομείων- και παρατηρεί πως “Είναι φανερό όμως ότι όλα αυτά που έγιναν σε 6 μήνες είναι πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν στον χώρο της υγείας, ιδιαίτερα στον νομό μας.” Αντί να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο γιατί επί ένα χρόνο δεν προκηρύχθηκε η θέση του Διευθυντή της Καρδιολογικής του Αγρινίου, γιατί χρειάστηκε ένα χρόνο για να αλλάξει διοικητή στα νοσοκομεία, γιατί συνεχίζονται οι μνημονιακές “εφημερίες νομού”, γιατί τα προγράμματα εφημεριών των περισσότερων κλινικών είναι ακόμη ελλιπή και βγαίνουν με υπεράριθμες εφημερίες των γιατρών πέραν αυτών που προβλέπονται από το νόμο, επιχειρεί να κάνει το άσπρο μαύρο… Είναι προφανές ότι στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θελούν διαμαρτυρίες…

Αναλυτικά η ανακοίνωση :
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ
Η Επιτροπή Υγείας της Ν.Ε Αιτωλ/νιας του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την κινητοποίηση των μαζικών φορέων του νομού μας για τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή μας. Η κινητοποίηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που, μετά από 5 χρόνια υπονόμευσης του δημόσιου τομέα υγείας με τις πολιτικές της λιτότητας, κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα προσπαθούν να εισβάλουν στο χώρο της υγείας.

Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή μιας σειράς μαζικών φορέων, Δημάρχων και της Μητρόπολης που για πρώτη φορά ασχολούνται και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις. Είμαστε σίγουροι (;) ότι το ενδιαφέρον τους θα έχει συνέχεια και δεν έχει σχέση με μικροπολιτικές αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες(…) Χαιρετίζουμε και την απόφαση του Ε.Κ.Α – επίσης για πρώτη φορά- να συμμετέχει, καθώς φαίνεται να αντιλαμβάνεται(;) την ανάγκη ενωτικών κινητοποιήσεων για τα δημόσια αγαθά και της καλυτέρευσης της ζωής των εργαζόμενων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντα παρών στους αγώνες, καλεί και σήμερα τον λαό του Νομού μας να συμμετέχει μαζικά στις κινητοποιήσεις για τη δημόσια υγεία.

Η σημερινή κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της πενταετούς λιτότητας που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με συνεχείς περικοπές των προϋπολογισμών για πέντε χρόνια, απολύσεις εργαζομένων, κλείσιμο δομών υγείας και πάγωμα νέων διορισμών. Στόχος τους να υποβαθμιστεί και να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας για να εισβάλουν τα ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς ανταγωνισμό. Σήμερα για πρώτη φορά έχουμε αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία μετά από 5 χρόνια συνεχών μειώσεων, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου αυξήθηκαν κατά 15% και δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση 1.000.000 ευρώ. Για πρώτη φορά πληρώθηκαν γιατροί, προσωπικό, προμηθευτές- και μάλιστα και για τα χρωστούμενα προηγούμενων χρόνων- και καλύφτηκαν οι ανάγκες σε υλικά, συντήρηση, φάρμακα κτλ. Ενώ καταργήθηκε το 5ευρω και καθιερώθηκε η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Προχώρησε η νέα διοίκηση στην πρόσληψη, με οργανική θέση, μόνιμης παιδιάτρου στο Μεσολόγγι και με την άμεση πρόσληψη ενός ακόμη επικουρικού γιατρού θέτει σε επαναλειτουργία την παιδιατρική κλινική. Διορίστηκε καρδιολόγος στο Αγρίνιο.
Μόλις πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία, αφού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι ενέργειες και δόθηκαν οι άδειες από τον Δημόκριτο, ο υπερσύγχρονος μαστογράφος και ο αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Παράλληλα στη νοσηλευτική μονάδα Αγρινίου επισκευάστηκε ο υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος και προσλήφθηκε νέος ιατρός ακτινολόγος. Ταυτόχρονα το κυτταρολογικό τμήμα του νοσοκομείου Αγρινίου ανακοινώνει δωρεάν test pap για όλες τις γυναίκες της περιοχής. Τέλος, προκηρύχτηκαν πανελλαδικά 3.500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Είναι φανερό όμως ότι όλα αυτά που έγιναν σε 6 μήνες είναι πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν στον χώρο της υγείας, ιδιαίτερα στον νομό μας. Η καταστροφή είναι μεγάλη και δεν φθάνει μόνο η αποκατάσταση. Εμείς θέλουμε σύγχρονη δωρεάν δημόσια υγεία που θα καλύπτει όλους τους κατοίκους του νομού μας και αυτό δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται όραμα, σχέδιο, προγραμματισμός και πάνω απ’ όλα χρειάζεται ο κόσμος να είναι σε εγρήγορση και κινητοποίηση. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Οι αγώνες αυτοί ενισχύουν την πάλη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, την ιδιωτικοποίηση της υγείας και τις πολιτικές της λιτότητας.