Απολογισμός πεπραγμένων για μια μάλλον χαμένη χρονιά

Η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου για τον Απολογισμό πεπραγμένων του 2015 έλαβε χώρα απόψε. Μετά από μια αναμφίβολα πολύ δύσκολη χρονιά, μια μάλλον χαμένη χρονιά για την Ελλάδα, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, οι παρατάξεις του δήμου Αγρινίου για να αρθρώσουν λόγο σε μια αναγκαστική διαδικασία, αναζήτησαν καταφύγιο είτε στις ιδεολογικές τους καταβολές, είτε στα κομματικά εφαλτήρια, είτε στην στείρα αντιπαράθεση και στην ωραιοποίηση της κατάστασης.

Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου στην εισήγησή του στάθηκε αρχικά στην άσχημη συγκυρία για τη χώρα (δύο εκλογές, δημοψήφισμα, capital controls) χαρακτηρίζοντας το 2015 χρονιά ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Αναφέρθηκε στην αφαίμαξη των αποθεματικών των δήμων, την μετακύληση ευθυνών και την στέρηση πόρων των δήμων, συμπεραίνοντας πως θίγεται ο πυρήνας της αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικά ανέφερε πως οι ΚΑΠ ήταν λιγότεροι κατά 466.000 ευρώ, τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ και την Οφειλή Ελληνικού Δημοσίου ήρθαν στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο φόρος ζύθου και τα τέλη βοσκοτόπων πήγαν στις Περιφέρειες, παρόλο που οι αγροτικοί δρόμοι είναι στην αρμοδιότητα των δήμων. Ο Γ. Παναστασίου έκανε λόγο για καθαρή οικονομική θέση του δήμου Αγρινίου το 2014 και 2015 σημειώνοντας ότι αυτό επετεύχθη χάρις τα 2εκατ. ευρώ που πήρε ο δήμος στα τέλη του 2014 από τα ληξιπρόθεσμα και χάρις το γεγονός ότι το 2015 η ΣΑΤΑ και η Οφειλή Ελληνικού Δημοσίου ήρθαν στα τέλη Δεκεμβρίου. Αναφέρθηκε ακόμη στην αναχρηματοδότηση των δανείων και στη ρύθμιση μεγάλων οφειλών, όπως αυτή για τη μελέτη του δημαρχείου, με στόχο όπως είπε να υπάρχει μια σταθερή οικονομική εικόνα του δήμου τα επόμενα χρόνια. Ο Γ. Παπαναστασίου σημείωσε ακόμη το γεγονός ότι το προσωπικό του δήμου τα τελευταία χρόνια μειώθηκε από τις αθρόες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την απαγόρευση των προσλήψεων. Για το ΕΣΠΑ τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το τρέχον ΕΣΠΑ έπρεπε να κλείσει και το νέο ΕΣΠΑ δεν έχει ανοίξει και σημειώσε ότι όλα τα έργα κάτω των 5 εκατ. ευρώ έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα αλλά θα γίνουν “γέφυρα”. Αναφέρθηκε επίσης στην προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ και την πρόταση του δήμου για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη καθώς επίσης το πρόγραμμα Βalcan Med για την Τριχωνίδα. Ιδαίτερη αναφορά έκανε στην εξοικονόμιση από τα μηχανήματα έργων καθώς επίσης στην αδειοδότηση για το Άνεσις, το ΔΑΚ Αγρινίου, στις εργολαβίες 2 εκατ. για ασφαλτοστρώσεις και έργα ύδρευσης, στην συντήρηση των σχολείων (βάφτηκαν όλα τα σχολεία χάρις τα 5μηνα). «Πέρυσι δεν ήμουν αισιόδοξος, αλλά φέτος μπορώ να πω ότι είμαι, καθώς ξεπεράσαμε σε κάποια πράγματα τις προβλέψεις μας. Ο στόχος για εμάς είναι ένας δήμος με ταυτότητα και εξωστρέφεια, κάτι που για χρόνια δεν υπήρχε. Διαχειριζόμαστε με επιτυχία το παρόν και χτίζουμε το μέλλον», κατέληξε ο δήμαρχος Αγρινίου.

Ο τέως δήμαρχος Π. Μοσχολιός χαρακτήρισε μηδενικό τον απολογισμό της δημοτικής αρχής και μπακαλίστικα τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η δημοτική αρχή, αφού όπως είπε τα οικονομικά στοιχεία παρουσιάζονται στον ισολογισμό και την έκθεση των ορκοτών λογιστών. Χαρακτήρισε επίσης τη δημοτική αρχή ως δημοτική αρχή της ήσσονος προσπάθειας, χωρίς σχεδιασμό και όραμα για το μέλλον. “Δεν έχετε να παρουσιάσετε τίποτα καινούργιο στο δήμο εκτός από τις συμβάσεις για έργα με τα χρήματα της ΔΕΥΑ, που προορίζονταν για άλλο σκοπό” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η δημοτική αρχή απολογείται για αυτά που παρέλαβε και για τις ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις, που είναι το μόνο που έκανε επί ενάμιση χρόνο.

Ο Στ. Καμμένος για λογαριασμό της παράταξης “Ανατροπή Τώρα” τόνισε πως αν το ζητούμενο ήταν καλύτερα λαμπόνια τα Χριστούγεννα, αυτό θα μπορούσε να το κάνει και η προηγούμενη δημοτική αρχή… και στάθηκε στις προσπάθειες που όπως είπε έπρεπε να κάνει η δημοτική αρχή για ζητήματα που άπτονται το κοινού καλού, όπως το Πανεπιστήμιο, η αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου, τη σύνδεση με την Ιόνια Οδό. Για όλα αυτά σύμφωνα με τον Στ. Καμμένο δεν έγινε τίποτα. Στη συνέχεια ο Στ. Καμμένος έκανε λόγο για αυξημένη (;) χρηματοδότηση στους δήμους, είπε ότι η δημοτική αρχή δεν αντιμετώπισε τόσο σκληρά μέτρα περικοπών όσο η προηγούμενη δημοτική αρχή και αναφέρθηκε επίσης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις προσλήψεις στο δήμο καθώς και στο γεγονός ότι τα πεντάμηνα πλέον θα είναι οκτάμηνα…

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Τ. Παπανικολάου σχολιάζοντας τα προηγούμενα ανέφερε πως “κάποιοι ζουν σε ένα δήμο χωρίς ανεργία, φτώχεια και έλλειψη υποδομών, ο κ. Μοσχολιός στο δήμο με τις δικές του δομές, ακούσαμε και τον κυβερνητικό απολογισμό, αλλά στο δικό μου δήμο τα προβλήματα δεν σταμάτησαν : οι Τοπικές Κοινότητες στην Μακρυνεία δεν έχουν νερό, το δίκτυο στον Άγιο Κωνσταντίνο είναι από αμίαντο, τι έγινε για αυτά;” Ο Τ. Παπανικολάου τόνισε ότι δήμος πρέπει να αποκτήσει ένα διεκδικητικό πλαίσιο για όλα τα θέματα και έφερε ως παράδειγμα ότι η υπόθεση για τα αποθεματικά των δήμων έγινε “γαργάρα”, καθώς τη νέα γενιά παρακρατηθέντων που δημιουργείται. “Και τι απαντάμε σε όλα αυτά; Ζητάμε ο ΕΝΦΙΑ να έρθει στην αυτοδιοίκηση; Να τη χαίρεστε τέτοια αυτοδιοίκηση” είπε εμφατικά και έκλεισε σημειώνοντας ότι η πάραταξή του πρότεινε μειωμένα τέλη για τους μακροχρόνια ανέργους, αλλά η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

Ο Στ. Μερμίγκης από το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” παρατήρησε ότι η δημοτική αρχή απολογείται για την ένδεια. Αρχικά σχολίασε ότι τόσο η νυν όσο και η πρώην δημοτική αρχή που συντάχθηκαν με τον “Καλλικράτη”, πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του δηλαδή της μνημονιακής πολιτικής στους δήμους, υπερασπίστηκαν το “μένουμε Ευρώπη” στο δημοψήφισμα και “η  Ευρώπη έχει κόστος…” σχολίασε. Τόνισε επίσης ότι διαφωνεί “στην λογική να βρεθούν κάποια επιπλέον χρήματα από κάποια προγράμματα για να καλύψουν το ντορό από όσα συμβαίνουν γύρω μας” και στάθηκε σε μια σειρά από ανοιχτά όπως είπε ζητήματα για την πόλη και το δήμο που έχουν να κάνουν με σχολική στέγη, το απαρχαιωμένο δίκτυο αποχέτευσης και ομβρίων, το περιουσιολόγιο του δήμου και την αποθήκη υλικών που δεν δημιουργήθηκαν. Έκλεισε δε λέγοντας πως ο δήμος πρέπει να αποκτήσει ένα διεκδικητικό πλαίσιο που αντιπαλεύει τις πολιτικές που γεννούν τη βαρβαρότητα που βιώνει η κοινωνία.

Ο Γ. Παπαναστασίου κλείνοντας τη συζήτηση τόνισε ότι κριτική από την αντιπολίτευση γίνεται για λάθη και παραλήψεις των Υπουργείων, της κυβέρνησης και της Περιφέρειας. “Μην περιμένετε προβλήματα που χρόνιζαν να λυθούν με κάποιο μαγικό ραβδί μέσα σε ένα χρόνο” είπε.

ρεπορτάζ : Δημήτρης Παπαδάκης