Ομιλία του Δημήτρη Χριστοδούλου στο Αγρίνιο με θέμα «Τα μαθηματικά στην αρχαία Ελλάδα»

Η Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος διοργανώνει εκδήλωση με ομιλητή τον ομιλία τον διακεκριμένο στην Ελλάδα και το Εξωτερικό καθηγητή Μαθηματικών& Φυσικής κυρίου Δημήτρη Χριστοδούλου με θέμα «Τα μαθηματικά στην αρχαία Ελλάδα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11/3 & ώρα 10:30 το πρωί, στα εκπαιδευτήρια Μπαλαούρα.

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου γεννήθηκε το 1951 και σήμερα είναι Καθηγητής Φυσικής και Μαθηματικών στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ΕΤΗ – Ζυρίχης). • Μαθητής Β’ Λυκείου ακόμα σε ηλικία 17 ετών ο Δημήτρης Χριστοδούλου έφυγε από την Ελλάδα για να συνεχίσει τις σπουδές του ως μεταπτυχιακός φοιτητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, από όπου πήρε το διδακτορικό του το 1971 σε ηλικία 20 ετών.
Η διδακτορική του διατριβή υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή J. A. Wheeler ήταν σε θέματα φυσικής των Μελανών Οπών. Μετά από ένα χρόνο ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, επέστρεψε το 1972 στην Ελλάδα ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Σύντομα όμως παραιτήθηκε και συνέχισε την καριέρα του ως ερευνητής στο CERN (Γενεύη), στο Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής της Τεργέστης, το Ινστιτούτο Max Planck (Μόναχο) και το Ινστιτούτο Courant της Νέας Υόρκης.

Το 1983 έγινε Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Syracuse της Νέας Υόρκης. Το 1985 πήρε θέση Κα- θηγητή στο ίδιο Πανεπιστήμιο και το 1988 επέστρεψε στο Ινστιτούτο Courant ως Καθηγητής Μαθηματικών.Tο διάστημα 1992-2001 διετέλεσε Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, ενώ από το 2001 είναι Καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Ο Δημήτρης Χριστοδούλου είναι εκλεγμένο μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστη- μών των ΗΠΑ, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών. Επίσης, έχει αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα από πολλά Πανεπιστήμια. Μεταξύ αυτών είναι τα Brown University, Boston University, πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2010) και άλλα. Ο Δημήτρης Χριστοδούλου έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά διεθνή βραβεία και υποτροφίες.