Περισσότερη ευθύνη από όλους μας!

«Είναι η περιουσία του Αγρινίου, ανόητε!», αναφώνησε εκστασιασμένος ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Τώρα-Πολίτες σε δράση», δακτυλοδείχνοντας στην αντίπερα όχθη των εδράνων του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις «επιθέσεις επί προσωπικού» και να απαντήσει για τα δάνεια του δήμου Θεστιέων επί θητείας του.

«Είναι η περιουσία του Αγρινίου, ανόητε!», αναγκάζομαι να φωνάξω κι εγώ, ως πολίτης που βαρέθηκε τις κοκορομαχίες… Εξηγούμαι.

Λίγες ώρες μετά την επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην ίδια αίθουσα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση ενημέρωσης – διαβούλευσης για το Πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ και αφορά άμεσα στο Δήμο Αγρινίου. Πολλοί λένε ότι το Πρόγραμμα αυτό θα είναι το μεγαλύτερο, αν όχι το μόνο για την περιοχή για την περίοδο 2014-2020, που θα αφορά στο αστικό περιβάλλον, σε θέματα ρύπανσης, έλλειψης ελεύθερων χώρων και ανάλογης σημασίας ζωτικά για την καθημερινότητά των δημοτών ζητήματα.Η ημερίδα έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη, της αντιπεριφερειάρχου Αιτωλοακαρνανίας, του Δημάρχου Αγρινίου, εκπροσώπων φορέων της πόλης (Πανεπιστήμιο, Επιμελητήρια κ.λπ.) και βεβαίως απλών πολιτών.

Κι όμως! Από τη σύσκεψη αυτή απουσίαζαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων! Μα γιατί; Πρόκειται για την περιουσία του Αγρινίου, το μέλλον του Δήμου;

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Τώρα – Πολίτες σε Δράση», κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο είχε προσάψει στον τότε δήμαρχο : «Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει εξαντλήσει τα όρια των δυνατοτήτων της, δεν υπάρχει έμπνευση, πάθος, φαντασία, σκέψη, δεν υπάρχει όραμα. Διότι όποιος ηγείται, αφηγείται και δυστυχώς εδώ δεν υπάρχει αφήγηση για το μέλλον». Αυτή την αφήγηση θέλουμε όλοι να ακούσουμε, όταν συζητούνται κορυφαία θέματα για τον τόπο, όπως το που και το πώς θα διοχετευτούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ. Και πρέπει να την ακούσουμε από όλους! Γιατί, αυτή σε τελευταία ανάλυση είναι και η δημοκρατία του 21ου αιώνα, να μην κάνει η όποια εξουσία ό,τι θέλει, αλλά να συναποφασίζει διαβουλευόμενη με φορείς και πολίτες. Έχουμε πικρή εξάλλου εμπειρία στο Αγρίνιο στο θέμα αυτό από την ανάπλαση του Πάρκου. Και σε μια τέτοια διαδικασία υπάρχουν και τα περιθώρια για προτάσεις, αλλά και για αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση όμως επί της ουσίας. Με επιχειρήματα. Για το μέλλον μας. Για ένα καλύτερο μέλλον.

Όχι άλλες κοκορομαχίες λοιπόν, σαν αυτές των τελευταίων συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Περισσότερη ευθύνη από όλους μας!