Το ΔΝΤ διατηρεί τις απαιτήσεις του, αναζητούνται “λύσεις” εκτός Αθηνών

“Το ΔΝΤ θα παραμείνει στις θέσεις του μέχρι τέλους και αυτό δεν θα είναι έκπληξη…”, σχολίαζε αργά χθες βράδυ στο Capital.gr κοινοτικός αξιωματούχος που προέβλεπε ότι η διαπραγμάτευση “δεν έχει δεδομένο τέλος”.

Η θέση του ΔΝΤ, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος, παραμένει σταθερή: ή θα μειωθούν περισσότερο οι υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα χρόνια (από πλευράς ESM και ΕΚΤ), ή θα μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες (εξυπηρέτηση ασφαλιστικού συστήματος) σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων (διεύρυνση φορολογικής βάσης – μείωση αφορολόγητου).

Άλλη εκδοχή δεν δέχεται το ΔΝΤ προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση για υλοποίηση προόδου όσον αφορά τη διασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους. Για την τροπή αυτή των διαπραγματεύσεων προειδοποιούσε το χθεσινοβραδυνό ρεπορτάζ του Capital.gr παρά το κλίμα αισιοδοξίας που διέρρεαν κυβερνητικά στελέχη λίγες ώρες πριν. Και η διελκυστίνδα αυτή θα συνεχισθεί τις επόμενες 48 ώρες, γεγονός που υποχρεώνει τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναφέρει το θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης με την Merkel (με την πιθανή παρουσία Hollande) πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Ορισμένα στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις προς άρση του αδιεξόδου, που να επιτρέπουν στο ΔΝΤ, χωρίς να απομακρυνθεί από τη συμφωνία εν τούτοις να μην την δεσμεύει. Κάτι που κατά ένα τρόπο έγινε για παράδειγμα τον Νοέμβριο του 2012, όταν σε αντίστοιχο αδιέξοδο, το ΔΝΤ αρκέσθηκε στην διαβεβαίωση της Ευρωζώνης οτι θα αναλάβει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους εφόσον η Ελλάδα υποχρεωθεί να παράγει επαρκή πρωτογενή πλεονάσματα. Συμφωνία η οποία βέβαια δεν τηρήθηκε ποτέ από την πλευρά της Ευρωζώνης και δεν διεκδικήθηκε ποτέ από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης…

Μία δεύτερη εκδοχή, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, θα ήταν να “νομιμοποιηθεί” η παράταση της αξιολόγησης ενσωματώνοντας και την δεύτερη αξιολόγηση. Αλλά με την παράλληλη αναγνώριση της ικανοποίησης μέρους των απαιτήσεων και τη συνακόλουθη εκταμίευση μέρους της δόσης ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Ιουλίου (2,3 δισ. ευρώ). Οποιαδήποτε όμως τέτοια ή ανάλογης φύσης εκδοχή απαιτεί την επεξεργασία της από το EWG και το Eurogroup… Με άλλα λόγια ξεφεύγει από τα όρια της εντολής των διαπραγματευτών που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

πηγή : capital.gr