Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου οι εκπρόσωποι πέντε συνδικαλιστικών φορέων του Αγρινίου, που αποφάσισαν να παλέψουν με κοινές δράσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου λαιμητόμου για την κοινωνική ασφάλιση. Μετά από συσκέψεις που προηγήθηκαν συμφώνησαν για 48ωρη απεργία -όταν τολμήσει η κυβέρνηση και το φέρει για συζήτηση και ψήφιση στη βουλή- και συμμετοχή στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Ο Δημήτρης Δήμας από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ο Θανάσης Γαλατάς από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Γιώργος Πολύζος από την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας, ο Πάνος Μπεσίνης από το Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου και ο Σπύρος Κοτοπούλης από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας μίλησαν στους εκπροσώπους του Τύπου εξηγώντας τη διαδικασία μέσα από την οποία κατέληξαν σε συμφωνία για κοινές δράσεις και αναφερόμενοι στο στόχο που δεν είναι άλλος από την αποτροπή της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Κοινός τόπος για τους φορείς είναι ότι τα προβλήματα είναι κοινά για όλους και το ασφαλιστικό, που στην ουσία είναι ένα δεύτερο φορολογικό, δεν αφήνει κανένα στο απυρόβλητο, γι’αυτό και τα δευτεροβάθμια σωματεία θα επιχειρήσουν με επισκέψεις στους χώρους δουλειάς ενημερώσουν τους εργαζόμενους ώστε να υπάρξει κινητοποίηση από τα κάτω. Οι εκπρόσωποι των φορέων επιτέθηκαν στις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού λέγοντας ότι δεν χωρά πλέον στο κίνημα αυτού του είδους ο συνδικαλισμός. “Δεν υπάρχει χώρος για όσους νομίζουν ότι οι γεμάτες πλατείες δυναμώνουν το διαπραγματευτικό look της κυβέρνησης” ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Επίσης οι εκπρόσωποι των φορέων σημείωσαν ότι το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, αλλά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η προστασία της μητρότητας, η ασφάλιση των παιδιών και γι΄αυτό αφορά όλους. Ενώ ιδαίτερη αναφορά έγινε στις μνημονιακές πολιτικές που ανατροφοδοτούν την ανεργία και βάλλουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, καθώς επίσης στο γεγονός ότι αν δεν διασπαθίζονταν τα αποθεματικά των ταμείων (δομημένα ομόλογα, PSI κτλ) δεν θα υπήρχε πρόβλημα στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, γι’αυτό και το αίτημα για το αίτημα για αυτοδιοικούμενα από τους ασφαλισμένους ταμεία είναι κοινή συνισταμένη των φορέων.