Εργαστήριο Πολιτισμικής Τεχνολογίας ιδρύεται στο τμήμα ΔΠΠΝΤ του Αγρινίου

Ιδρύεται στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών -που εδρεύει στο Αγρίνιο- της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, το εργαστήριο με την ονομασία «Εργαστήριο Πολιτισμικής Τεχνολογίας», το οποίο καλύπτει διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες του προγράμματος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Το εργαστήριο θα έχει ως βασικό σκοπό την υψηλού επιπέδου διεπιστημονική έρευνα, σε θέματα που αφορούν:
• στην ψηφιοποίηση διαφόρων τύπων δεδομένων κάτω από διαφορετικές συνθήκες,
• στην υποστήριξη διαδικασιών αναπαράστασης/αναζήτησης/επεξεργασίας στηριγμένων σε σημασιολογικά κριτήρια,
• στη δημιουργία εικονικών αναπαραστάσεων από πραγματικά τεκμήρια για χρήση από ειδικούς της πολιτισμικής κληρονομιάς,
• σε θέματα αποδοτικής χρήσης κινητών, κατανεμημένων και δικτυακών υπολογιστικών συστημάτων σε πολιτισμικά περιβάλλοντα. Χρήση πολυμεσικών συστημάτων υπολογιστών που να επιτρέπουν τη διακίνηση ήχου, εικόνας, βίντεο κάτω από συγκεκριμένα επίπεδα ποιότητας υπηρεσίας (αξιοπιστία, επεκτασιμότητα, ασφάλεια, ταχύτητα),
• σε μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα πολιτιστικού αποθέματος, όπως συντήρηση, μετανάστευση δεδομένων, ασφάλεια (διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων, προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας), εμπιστοσύνη, συνεργατικά έργα από ομάδες καλλιτεχνών και σε
• εφαρμογές πολιτισμικής τεχνολογίας με στόχο την τουριστική και εμπορική αξιοποίηση του πολιτισμικού προϊόντος (εφαρμογές πώλησης αντιγράφων και ψηφιακών εικόνων εκθεμάτων υψηλής πιστότητας, πολυμεσικών οδηγών και εκπαιδευτικών παιχνιδιών, ψηφιακές δημοπρασίες καλλιτεχνικών έργων, δημιουργία πολύ−επίπεδων ψηφιακών χαρτών στο διαδίκτυο με δυνατότητα πλοήγησης σε συγκεκριμένες περιοχές και καθορισμό ατομικών μονοπατιών ξενάγησης).

Το εργαστήριο αποτελεί δραστηριότητα του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και στελεχώνεται από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, που η επιστημονική ενασχόληση τους εμπίπτει στα διδακτικά, επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα του Εργαστηρίου, από μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), μεταδιδακτορικούς ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες με συναφή προς το εργαστήριο ερευνητικά ενδιαφέροντα καθώς και από μέλη του λοιπού επιστημονικού προσωπικού και του διοικητικού προσωπικού, το έργο των οποίων καθορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του Εργαστηρίου και η τοποθέτηση των οποίων γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το εργαστήριο εγκαθίσταται σε χώρο (1ος όροφος του κτιρίου του Τμήματος: Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών: εργαστηριακοί χώροι: 150 τ.μ. − εκπαιδευτικοί χώροι: 50 τ.μ. στο Αγρίνιο, Παλαιό Μουσικό Σχολείο−Αγιος Ιωάννης Ρη−γανάς − 30100) που είναι κατάλληλος και επαρκεί για τη διεξαγωγή του έργου του, και ειδικότερα για την εγκατάσταση των οργάνων και του λοιπού εξοπλισμού που είναi αναγκαίος για τη διενέργεια των εργαστηριακών ασκήσεων και των ερευνητικών προγραμμάτων. Το εργαστήριο λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο χώρο εγκατάστασης τοποθετείται πινακίδα με τον τίτλο του εργαστηρίου.

Σκοπός − Αντικείμενο εργασιών − Αποστολή
Το εργαστήριο έχει ως σκοπό:
1. Την κάλυψη των π.χ εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών του Προγράμματος Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, καθώς και άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, σε θέματα που εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο του εργαστηρίου.
2. Την ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας και τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.
3. Τη συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του εργαστηρίου.
4. Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, καθώς και την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων.
5. Την παροχή υπηρεσιών κατά τα προβλεπόμενα στο Π.δ. 159/1984 (Α ́ 53) «Προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών από τα Πανεπιστημιακά εργαστήρια σε ιδιώτες και κάθε νομικής μορφής οργανισμούς».

Τα έσοδα και οι πόροι του εργαστηρίου προέρχονται από:
1. Την εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται για ίδιο λογαριασμό ή λογαριασμό τρίτων.
2. Τη διάθεση ερευνητικών και εν γένει επιστημονικών προϊόντων.
3. Την παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 3, του Π.δ. 159/1984.
4. Τις ειδικές εισφορές και χρηματοδοτήσεις από διεθνείς οργανισμούς, δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και νομικά ή φυσικά πρόσωπα.
5. Από κληρονομιές, κληροδοτήματα, δωρεές και κάθε άλλη οικονομική ενίσχυση που προέρχεται ημεδαπά, ή αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα προς το Πανεπιστήμιο Πατρών για το Εργαστήριο, εφόσον δεν τίθενται όροι που αντιβαίνουν στο σκοπό του Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Πατρών.
6. Από κάθε άλλη νόμιμη πηγή.