Η εναλλακτική χρηματοδότηση ελπίδα για τα μεγάλα έργα της χώρας

Την ίδια στιγμή που αναβάλλονται ακόμα και διαγωνισμοί λίγων εκατομμυρίων εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, στο υπουργείο Υποδομών εκτιμούν πως μπορούν να προκηρύξουν την προσεχή διετία έργα δισεκατομμυρίων ευρώ με συμμετοχή ιδιωτών.

Στον μακρύ κατάλογο έργων που -κατά την άποψη στελεχών του υπουργείου- μπορούν να ενταχθούν στο λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ» έχουν, μάλιστα, εντάξει και επενδύσεις που δύσκολα θα γίνουν με χρηματοδότηση ιδιωτών.Το στοίχημα είναι μεγάλο καθώς είναι πολλά τα δισεκατομμύρια που επιδιώκει η κυβέρνηση να αντλήσει από τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση έργων που ξεπερνούν όλα τα ποσά που κατάφερε να «σηκώσει» η Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση και βρεθεί σε ελεύθερη πτώση η ελληνική οικονομία.

Η προσφυγή στις συμπράξεις (ΣΔΙΤ – Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) γίνεται με στόχο να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος και να βρεθούν κεφάλαια. Όμως, η Eurostat, όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών το Euro2day.gr, προχωρά στην εφαρμογή πιο αυστηρών κανόνων προς όφελος των ιδιωτών. Οι τελευταίοι θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο των εταιρειών διαχείρισης έργων, ενώ στην Ελλάδα προωθούμε μοντέλο με ισχυρή παρουσία του δημοσίου. Τουλάχιστον αυτό έλεγαν μέχρι πρόσφατα στο υπουργείο Υποδομών, αλλά εσχάτως σταμάτησαν να ξορκίζουν τους ιδιώτες.

Παράγοντες της αγοράς κατασκευών θεωρούν, πάντως, πως αντί για τον μακρύ κατάλογο των 25 έργων προτεραιότητας που θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου, πρέπει να επιλεγούν από την αρχή πολύ λιγότερες επενδύσεις προς ένταξη στο «πακέτο Γιούνκερ».Οι ίδιοι παραδέχονται, όμως, και την πλήρη απουσία του ελληνικού ιδιωτικού τομέα από το “πακέτο Γιούνκερ”, το οποίο χρηματοδοτεί μεγάλες επενδύσεις στην Ε.Ε. καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν να εξασφαλίσουν τραπεζικά κεφάλαια για να καλύψουν την ίδια συμμετοχή. Ετσι μοναδική ελπίδα είναι το ελληνικό δημόσιο, μέσω των έργων με συμβάσεις παραχώρησης ή ΣΔΙΤ.Εξαιτίας της αδυναμίας των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους ουραγούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά στην αξιοποίηση του νέου επενδυτικού εργαλείου της Ε.Ε. Μέσω του τελευταίου χρηματοδοτούνται είτε επενδύσεις ιδιωτών, είτε επενδύσεις του δημοσίου αλλά μόνο με συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ.

Πηγή: Φώτης Κόλλιας-Euro2day.gr