Τη θέση της ΠΕΔ για το προσφυγικό ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας για το προσφυγικό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία την αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Στο ψήφισμα σχετικά με τη εξεύρεση των χώρων για τη φιλοξενία των προσφύγων τονίζεται ότι «θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την διάρκεια παραμονής, τον αριθμό των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν, την οργάνωση της λειτουργίας των χώρων και την ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών». Στην συνεδρίαση υπήρξε ακόμη ξεχωριστό ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης -που στηρίχθηκε και από το Ανυπότακτο Αγρίνιο- και το οποίο τονίζει την ανυπακοή στην συμφωνία της χώρας με την Ε.Ε και την Τουρκία που αποδέχεται το κλείσιμο των συνόρων. Επίσης προτάθηκε ένας μερικός συγκερασμός των δύο ψηφισμάτων από την παράταξη Μοσχολιού. Ενώ πρόταση για συγκεκριμένους χώρους φιλοξενίας στο Αγρίνιο στηρίχθηκε από την παράταξη του Δ. Τραπεζιώτη.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου πρότεινε την υιοθέτηση του ψηφίσματος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος τονίζοντας ότι είναι αυτονόητη η συνδρομή του δήμου στη διαχείριση του προσφυγικού. “Οι Έλληνες έχουμε μέσα μας την προσφυγιά και συντρέχουν όσους έχουν ανάγκη” είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια κάνοντας κριτική στη κεντρική διαχείριση του προβλήματος από την κυβέρνηση αναφέρθηκε στο έγγραφο του ΥΠΕΣ, αλλά και σε σχετικά έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και του αναπλ. Υπ. Άμυνας Δ. Βίτσας προς τους δήμους, τα οποία εκτίμησε ότι δείχνουν ότι το κράτος δεν έχει σχέδιο και πετάει το “μπαλάκι” στην Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να ξεκαθαριστεί, τόνισε, ο ρόλος των εμπλεκομένων και πως δεν μπορεί οι δήμοι να λειτουργήσουν υπό των ΜΚΟ. Λέμε ναι, κατέληξε, αρκεί να ξέρουμε τι μας ζητείται, για πόσους ανθρώπους, για ποιος χρονικό διάστημα και πως θα τους βοηθήσουμε.

Ο Π. Μοσχολιός εκτίμησε πως το όλο πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης θα χειροτερέψει, αφού η Πολιτεία δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική για το προσφυγικό. Στηλίτευσε τις δηλώσεις υπουργών για το ό,τι η Ειδομένη αποτελεί τιμή ή Νταχάου, πως τα Διαβατά είναι Χίλτον ή οι πιθανές επενδύσεις από πρόσφυγες. Στάθηκε στο θέμα των κλειστών συνόρων και τόνισε ότι οφείλουμε να παράσχουμε στους πρόσφυγες ανθρώπινες συνθήκες. Τόνισε ακόμη ότι οι τοπικές κοινωνίες δικαιούνται να ξέρουν αν οι χώροι φιλοξενίας θα είναι κλειστοί ή ανοιχτοί, αν θα λειτουργούν ως προαναχωρησιακό κέντρο ή όχι και αν θα φιλοξενούν μόνο πρόσφυγες ή και οικονομικούς μετανάστες. Τέλος στάθηκε στο γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των δήμων που θα κλειθούν να συνδράμουν στο προσφυγικό.

Προτάσεις “βόμβα” από Καμμένο – Παπαναστασίου : Εκτελείς εντολές…
Την παράταξη του Δ. Τραπεζιώτη εκπροσώπησε ο Στ. Καμμένος που δεν έκρυψε την ενόχλησή του σχετικά με την κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη σχεδίου. Xαρακτήρισε ευχολόγιο το ψήφισμα της ΠΕΔ και τόνισε ότι 820.000 πρόσφυγες ταυτοποιήθηκαν στην χώρα και πως η υπεύθυνη στάση είναι η πρόταση χώρων. Ο ίδιος λοιπόν πρότεινε για τη φιλοξενία προσφύγων το ανενεργό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αγρινίου, ξενοδοχείο επί της οδού Παπαστράτου -στο κέντρο του Αγρινίου- που παραμένει κλειστό καθώς και παρακείμενη κλινική-γηροκομείο που παραμένει επίσης κλειστή, το εργοστάσιο του πρώην Οργανισμού Καπνού που βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Αγρινίου Θέρμου και έχει παραχωρηθεί στο Επιμελητήριο, καθώς και να απευθύνει ο δήμος Αγρινίου κάλεσμα στους πολίτες, ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όσοι θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα σπίτια τους. Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε διατεθειμένος να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι του, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στη δευτερολογία του ο Γ. Παπαναστασίου ήταν οξύς προς τον Στ. Καμμένο λέγοντας ότι «δεν θα εγκρίνουμε καμιά δομή και το «Τουρίστ» δεν πρόκειται να γίνει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων» και κατηγόρησε τον Στ. Καμμένο ότι έφερε προτάσεις «εκτελώντας εντολές».

Σε παρόμοιο τόνο η Λαϊκή Συσπείρωση και το Ανυπότακτο Αγρινίο, με τον Π. Αντωνάκο να καταγγέλλει ότι τα κλειστά σύνορα προβλέπονται στη συμφωνία της κυβέρνησης με την Ε.Ε και την Τουρκία. Χαρακτήρισε το ψήφισμα της ΠΕΔ γενικόλογο και δεν καταγγέλλει το ρόλο του ΝΑΤΟ, ενώ τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών και όχι κλειστών δομών φιλοξενίας και υπερθεμάτισε ότι “τα τρωκτικά των ΜΚΟ πρέπει να μείνουν έξω από τη διαχείριση του προσφυγικού”. Ο Στ. Μερμίγκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ΜΚΟ τη χώρα στο θέμα του προσφυγικού και χαρακτήρισε απαράδεκτο το έγγραφο Βίτσα που κατά τη γνώμη του μιλά για στρατόπεδα συγκεντρωσής. Χαρακτήρισε επίσης άθλιες τις δηλώσεις Μάρδα για επενδύσεις προσφύγων και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ανυπακοή της χώρας στη συμφωνία της Ε.Ε για το προσφυγικό.

Δ.Π

Αναλυτικά το ψήφισμα της ΠΕΔ που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου:
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει κάθε διπλωματική πρωτοβουλία και κάθε μέσο πίεσης, προκειμένου η Παγκόσμια Κοινότητα και οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί, να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν, για την άμεση παύση του πολέμου και την ειρήνευση της ευρύτερης περιοχής της Συρίας, ώστε να σταματήσει ο ξεριζωμός των ανθρώπων και να διαμορφωθούν οι συνθήκες ασφάλειας που θα επιτρέψουν στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας, θεωρεί την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, σαν βασική παράμετρο Πολιτισμού και λειτουργίας της Ποιότητας της Δημοκρατίας και εκφράζουμε την ευαισθησία μας και την πρόθεσή μας για την υποστήριξη των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση.
Εξ αρχής δηλώνουμε ότι
Το Σχέδιο αυτό – αφού εκπονηθεί – να τεθεί σε διαβούλευση και να συμφωνηθεί από κοινού με τα ανώτατα όργανα της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, ώστε πλέον ο κάθε εμπλεκόμενος να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες που του αναλογούν.
Η εξεύρεση των χώρων θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την διάρκεια παραμονής, τον αριθμό των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν, την οργάνωση της λειτουργίας των χώρων και την ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών.
Επίσης, καθοριστικής σημασίας ζήτημα, τόσο για τον σχεδιασμό των χώρων, όσο και για την λειτουργία τους, είναι η διάθεση πόρων και η εξασφάλιση, τόσο της χρηματοδότησης για την προσαρμογή των χώρων, όσο και για την λειτουργία τους μετέπειτα (παροχές, υποδομές, διατροφή, ομαλή λειτουργία κ.λ.π.).
Η Αυτοδιοίκηση δηλώνει ότι έχει κάθε κοινωνική ευαισθησία και πρόθεση να συμβάλει με προτάσεις και σύνθεση απόψεων σε κάθε τομέα κοινωνικής υποστήριξης της λειτουργίας των χώρων, καθώς και σε κάθε δράση ευαισθητοποίησης και αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες.Καλούμε τους Δήμους της Δυτ. Ελλάδας, με συναίσθηση ευθύνης, να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος.