Άλλο Παπαναστασίου κι άλλο Δούρου…

Με την ίδια στάση για τα σκουπίδια, αλλά οι μηνύσεις πάνε μόνο στους “κακούς” δεξιούς
Στα ψιλά μάλλον πέρασε η είδηση ότι οι δήμοι της Ηλείας σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος με στόχο η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, να μην διεξαχθεί με φόντο σωρούς από σκουπίδια στους γύρω δρόμους, αναζήτησαν λύση για να μεταφερθούν τα σκουπίδια της Ηλείας και συγκεκριμένα 12.000 τόνοι στο ΧΥΤΑ Φυλής στην Αθήνα (δείτε περισσότερα εδώ). Αλλά εισέπραξαν ένα μεγαλοπρεπές “ΌΧΙ” από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου απάντησε αρνητικά στο αίτημα των δημάρχων των δύο ανωτέρω δήμων να δεχτεί ο ΧΥΤΑ Φυλής 12.000 τόνους απορριμμάτων ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Στην περίπτωση αυτή όμως σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τους δήμους Αγρινίου, Ναυπακτίας και Ακτίου Βόνιτσας το Υπ. Εσωτερικών δεν εξέδωσε “εντέλλεσθε”… Ο Υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής φυσικά δεν τόλμησε να μηνύσει τη Ρένα Δούρου για την άρνησή της. Οι λόγοι είναι προφανείς, αντιθέτως ο αντιπολιτευόμενος την κυβέρνηση -με βάση την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ- δήμαρχος Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου, μηνύθηκε για την άρνησή του να δεχθεί τα σκουπίδια του Πύργου στο ΧΥΤΑ Στράτου.

Αλλά εδώ που τα λέμε άλλο Παπαναστασίου κι άλλο Δούρου… Για το χατήρι της Ρένας η κυβέρνηση παρόλο που οι περιφέρειες δεν είχαν αναπτυγμένες κοινωνικές δομές, μεθόδευσε το πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ για την βοήθεια στους απόρους να πάει από τους δήμους στις Περιφέρειες… Για να μη θυμηθούμε ότι ο σύντροφος της Δούρου διορίστηκε “αξιοκρατικά” πρόεδρος στην ΕΥΔΑΠ που θα δώσει το 2016 1,5 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ για να διαφημίσει το μονοπώλιο του νερού….
_____________________
Aπό την Περιφέρεια Αττικής το agrinioculture.gr έλαβε την ακόλουθη απάντηση στο δημοσίευμά μας:
Κύριε Διευθυντά,
Αναφορικά με την ανάρτησή σας υπό τον τίτλο «Άλλο Παπαναστασίου κι άλλο Δούρου…» και προκειμένου να μην δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους αναγνώστες σας, διευκρινίζουμε ότι :
Η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου ενεργεί στο πλαίσιο της απόλυτης νομιμότητας τόσο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων όσο και σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, η Περιφερειάρχης ακολουθεί την εθνική νομοθεσία (ΕΣΔΑ, νόμος 4042/12) και ό,τι αυτή επιτάσσει. Σύμφωνα με το ισχύον λοιπόν νομικό πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα η ΟΕΔΑ Φυλής δεν είναι δυνατόν να δεχθεί εισαγωγή απορριμμάτων εκτός της Αττικής. Εξ ου και η αρνητική απάντηση της Περιφερειάρχη στο πρόσφατο, σχετικό αίτημα των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας για την αποδοχή των 12.000 τόνων απορριμμάτων.
Στη σχετική επιστολή της προς το Δήμο Πύργου η Περιφερειάρχης, αφού εξέφρασε την κατανόησή της στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ιδίως ενοψει της αφής της Ολυμπιακής φλόγας, τόνιζε μεταξύ άλλων ότι :”Η λύση για τα προβλήματα άλλων Περιφερειών δεν μπορεί να είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής… Η έστω και προσωρινή, αν μπορεί να γίνει λόγος για προσωρινή, αποδοχή των απορριμμάτων του Δήμου σας εκτός του ότι εγείρει ζητήματα νομιμότητας, έρχεται σε αντίθεση με τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειάς μας τον οποίο αναθεωρούμε τούτη την περίοδο στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης οικονομικά και οικολογικά με δημόσιο χαρακτήρα διαχείρισης απορριμμάτων προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος”.
Την ίδια, απορριπτική στάση ως προς τη χρήση του ΧΥΤΑ Φυλής για την υποδοχή απορριμμάτων εκτός Αττικής είχε άλλωστε τηρήσει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή και το Δεκέμβριο του 2015 έναντι σχετικού αιτήματος του Δήμου Τρίπολης.
Πρόκειται λοιπόν για πάγα στάση αρχής που δεν μεταβαλλέται ανάλογα με την κεντρική εξουσία καθώς έχει να κάνει με τη ριζική αλλαγή στη φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι με συγκυριακή απόφαση.
Είναι λοιπόν προφανές ότι τα γραφόμενα στο άρθρό σας περί δήθεν παράνομης απόφασης της Περιφέρειας Αττικής δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι ανακριβή.
Όπως επίσης πλήρως ανακριβή και αβάσιμα είναι και τα γραφόμενα σχετικά με τη διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τους απόρους από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Στόχος της Περιφέρειας Αττικής ήταν και παραμένει, όχι ο άγονος διαγκωνισμός με άλλους φορείς του δημοσίου, αλλά η αποτελεσματική παρέμβαση σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Τέλος, η απόπειρα απομείωσης του έργου της Περιφερειακής Αρχής μέσω της αναπαραγωγής ψευδών ισχυρισμών δεν προσφέρει κανενός είδους υπηρεσία στην ενημέρωση.