Σύλλογος Ποντίων Αιτωλ/νίας : Παρουσίαση του βιβλίου «Τραπεζούντα- Το Διαμάντι της Ανατολής»

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Αιτ/νίας «Δημήτρης Ψαθάς» σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου και τις Eκδόσεις «Ωκεανός» διοργανώνουν εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου «Τραπεζούντα- Το Διαμάντι της Ανατολής» του συγγραφέα κ. Θοδωρή Δεύτου. Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο, 16 Απριλίου 2016 και ώρα 08:00μ.μ στην αίθουσα του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, Αναστασιάδη 1, στο Αγρίνιο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Κονταξής Κων/νος, καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ο κ. Νάκος Κων/νος, σχολικός σύμβουλος Μαθηματικών Αιτ/νίας. Στην εκδήλωση θα προλογίσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Αιτ/νίας «Δημήτρης Ψαθάς» κ. Κων/νος Κωνσταντινίδης.

Τόσο επίκαιρο, όσο ποτέ, το νέο Λογοτεχνικό πόνημα του λογοτέχνη Θοδωρή Δεύτου. Μια συγκλονιστική ιστορία, μέσα στην πραγματική ιστορία. Από τα χρώματα και τα αρώματα της Τραπεζούντας ως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κατερίνης, της Ν. Σάντας, τις περιπέτειες στο Σοχούμ, την εξορία στον Καύκασο, την αναγκαστική μετανάστευση στο Μόναχο και το λυτρωτικό ταξίδι της επιστροφής. Η δυνατή πένα του κ. Δεύτου πλέκει μια συγκλονιστική ιστορία, μέσα από την οποία περνάει όλο το δράμα του Ποντιακού Ελληνισμού, που συγκινεί, ξαναθυμίζει σε κάποιους αφηγήσεις του παππού και της γιαγιάς, αλλά κυρίως μαθαίνει σε αυτούς που δεν γνωρίζουν, την πραγματική ιστορία.

Ο συγγραφέας
Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση από το 1986 έως το 2015. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011). Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008 – 2010 και Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Άθλησης (2010-2014). Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004, όταν εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο «Ο Ηπειρώτικος Γάμος» με λαογραφικό περιεχόμενο. Έκτοτε ακολούθησαν τέσσερα ιστορικά μυθιστορήματα, για τον εμφύλιο «Μη ρωτάς Γιατί», για τη Σμύρνη «Σμύρνη, Συγγνώμη», για την Κύπρο «Μήπως Αγάπησα Λάθος Πατρίδα;» και τώρα για τον Πόντο με τίτλο «Τραπεζούντα, Το Διαμάντι της Ανατολής».

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ «Δ. ΨΑΘΑΣ»