ΠΕΔΥ: Σε 23 νομούς της χώρας δεν υπάρχουν παιδίατροι

Στο όριο ασφαλείας, λειτουργεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

Όπως εξήγησαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι Μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας έχουν αδυναμία να σηκώσουν και το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των περίπου 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών και των χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στη Ελλάδα.

«Ο κόσμος αλλάζει, οι ανάγκες γιγαντώνονται και η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα στην ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Παναγιώτης Ψυχάρης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 23 νομούς της χώρας δεν υπάρχουν παιδίατροι ούτε στα παραρτήματα του ΠΕΔΥ αλλά ούτε συμβεβλημένοι γιατροί. Στην Ξάνθη υπάρχει μόνο ένας ακτινολόγος και ένας οδοντίατρος, ενώ στην Κέρκυρα δεν υπάρχει οφθαλμίατρος, αλλά ούτε και συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, οφθαλμίατρος. Όλα αυτά σύμφωνα με τον κ.Ψυχάρη, έχουν ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς να είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς βάζοντας ακόμα μια φορά «βαθιά το χέρι στη τσέπη».

Σήμερα, στο σύστημα υπηρετούν 2.200 γιατροί, από τους 5.500 που ήταν στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, 300 έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ, με την εφαρμογή του Νόμου 4238, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, όπως είπαν, απολύθηκαν 3.000 γιατροί, το 40% των μονάδων έκλεισαν και από 350 σήμερα λειτουργούν 220. «Οι απολύσεις γιατρών με το Νόμο 4238/2014, ήταν η αρχή της διάλυσης του πρωτοβάθμιου συστήματος. Η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση και η ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης να επιλύσει στοιχειώδη προβλήματα, έφεραν σε απόγνωση σημαντικό τμήμα του πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Ψυχάρης, προσθέτοντας ότι «η απαξίωση των εργαστηρίων των μονάδων αναγκάζει τους ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικούς ομίλους υγείας, με συνέπεια να πληρώνουν οι ίδιοι και ο ΕΟΠΥΥ να είναι ο μόνιμος τροφοδότης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εξέφρασαν, επίσης, την αντίθεσή τους με το σχέδιο για το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (ιατρεία γειτονιάς), που ετοιμάζει το υπουργείο, κάνοντας λόγο για «οπισθοδρόμηση» και για σχέδια που ανταποκρίνονται «σε ανάγκες δεκαετίας του 40 και του 50» που δεν αρμόζουν στην επιστημονική παράδοση της χώρας μας και πολύ περισσότερο στις ανάγκες του πληθυσμού.

πηγή : ygeia360.gr