“Mικρό καλάθι” για τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου

Σειρά δεσμεύσεων για τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου επαναδιατυπώθηκε σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Υπ. Παιδείας, υπό την προεδρία της Αναπλ. Υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου και με τη συμμετοχή της Πρύτανεως του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, αντιπροσωπείας των φοιτητών και από τα τρία τμήματα που εδρεύουν στο Αγρίνιο, των βουλευτών του νομού Γ. Βαρεμένου, Μ. Τριανταφύλλου και Δ. Κωνσταντόπουλου, του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, του δημάρχου Αγρινίου Γ.Παπαναστασίου.

Aπό την πλευρά του Υπουργείου για μια ακόμη φορά επαναδιατυπώθηκε η πρόθεση τα τμήματα να μείνουν στο Αγρίνιο και να ενισχυθούν, ωστόσο η Πρύτανις του Πανεπιστημίου επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της για μεταφορά των τμημάτων στην Πάτρα. Η Σία Αναγνωστούπουλου έδειξε πάντως να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα για ακαδημαϊκή ενίσχυση των τμήματων και για επίλυση των προβλημάτων με τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών. Σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα, ειπώθηκε πως μέσα στους επόμενους μήνες έρθει νομοσχέδιο με το οποίο θα κατοχυρώνονται επαγγελματικά δικαιώματα, όχι μόνο για τα τμήματα του Αγρινιου αλλά για όλα τα ΑΕΙ – ΤΕΙ. Εξήγγειλε ότι θα υπάρξει ενίσχυση των τμημάτων σε προσωπικό (ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της παρουσίας μηχανικών στο Τμήμα ΔΠΦΠ), ενώ όσον αφορά τη στέγαση των φοιτητών σημείωσε ότι εξετάζεται η περίπτωση ενοικίασης ξενοδοχείου, αλλά και η περίπτωση να δημιουργηθεί φοιτητική εστία στο παλιό νοσοκομείο Αγρινίου. Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ειπώθηκε ότι θα υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των Υπ. Παιδείας και Υγείας και πως η λύση αυτή θα μπορέσει να προχωρήσει μόνο αν το Πανεπιστημίο Πατρών “τρέξει” την υπόθεση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι εξετάζεται με πιο θετικό μάτι η μετανομασία του τμήματος ΔΠΦΠ σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, χωρίς όμως να φαίνεται ότι θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις.

Όλα αυτά βέβαια είναι θέματα που θα φανεί το προσεχές διάστημα, αν θα προχωρήσουν ή αν θα αναμένουν ακόμη λύσεις. Σε όλα αυτά αναμένεται και η αντίδραση των φοιτητών…