Πώς να ελέγξετε τα πέλματα στα λάστιχα του αυτοκινήτου σας

Μπορείτε να μάθετε πολλά για τη γενική κατάσταση και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου σας ελέγχοντας τακτικά τα πέλματα  των ελαστικών σας. Η υπερβολική ή ανομοιόμορφη φθορά πέλματος μπορεί να είναι ένα σημάδι των πιθανών προβλημάτων. Θα πρέπει να εξετάζετε προσεκτικά τα ελαστικά σας σε μηνιαία βάση, καθώς και πριν και μετά από μεγάλα ταξίδια.

Εξετάστε τους δείκτες φθοράς πέλματος. Πρόκειται για τα μέρη του σκληρού ελαστικού που γίνονται ορατά όταν πέλμα σας έχει φθαρεί πέρα από ένα ορισμένο επίπεδο. Εάν μπορείτε να τα δείτε, τότε είναι καιρός να επενδύσετε σε ένα νέο σετ ελαστικών.

Ελέγξτε το βάθος πέλματος. Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε την φθορά του πέλματος σας είναι με ένα ειδικό μετρητή βάθους πέλματος, τον οποίο μπορεί να αγοράσετε φθηνά από γκαράζ ή καταστήματα ανεφοδιασμού αυτοκινήτων. Να θυμάστε ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο τα πέλματα σας πρέπει να έχουν ελάχιστο βάθος 1,6 χιλιοστά, ενώ τα χειμερινά ελαστικά όχι μικρότερο από 4 mm. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μετρήσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέρος του πέλματος.
Ελέγξτε για τυχόν αντικείμενα που μπορεί να έχουν κολλήσει στο πέλμα. Πέτρες, χαλικάκια και άλλα μικρά κομμάτια της ασφάλτου συχνά κολλάνε στα πέλματα ελαστικών και μπορεί να προκαλέσουν κλαταρίσματα. Επιθεωρήστε τις αυλακώσεις των πελμάτων σας για ξένα σώματα και αφαιρέστε τα προσεκτικά.

Ελέγξτε τις άκρες του πέλματος. Η υπερβολική φθορά στις άκρες του πέλματος μπορεί να δείχνει ότι τα ελαστικά σας δεν είναι σωστά φουσκωμένα. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών σας τακτικά, καθώς η οδήγηση με μη επαρκώς φουσκωμένα λάστιχα οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων. Εάν τα λάστιχα σας χρειάζονται συχνά αέρα μπορεί να χρειαστεί να τα ελέγξετε για τυχόν διαρροές.

Ελέγξτε το κέντρο του πέλματος. Η υπερβολική φθορά στο κέντρο του πέλματος θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι υπερβολικού φουσκώματος το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σκασίματος. Εξετάστε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας για να βρείτε το συνιστώμενο επίπεδο πίεσης και ξεφουσκώστε τα ελαστικά σας εάν είναι απαραίτητο.

Ελέγξτε αν ένα λάστιχο παρουσιάζει μεγαλύτερη φθορά από τα υπόλοιπα. Η ανομοιόμορφη φθορά στα ελαστικά μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το όχημά σας χρειάζεται ζυγοστάθμιση. Ψάξτε για μπαλώματα ή «φαλακρά» σημεία, τα οποία μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι τυχόν προβλήματος στις αναρτήσεις σας.

Ελέγξτε αν τα ελαστικά σας φθείρονται με διαφορετικό ρυθμό. Τα λάστιχα αυτοκινήτου δεν φθείρονται με τον ίδιο ρυθμό. Τα μπροστινά ελαστικά φέρουν το βάρος της μηχανής, έτσι καταπονούνται περισσότερο από ό, τι τα ελαστικά του πίσω άξονα. Αν νομίζετε ωστόσο ότι φθείρονται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το αυτοκίνητό σας χρειάζεται ευθυγράμμιση.

Πηγή: anastasiadiswheels – λάστιχα αυτοκινήτου