Ο δυσεπίλυτος γρίφος των εφημεριών στα νοσοκομεία Αγρινίου – Μεσολογγίου

Mπορεί το ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου να απέρριψε την πρόταση της 6ης ΥΠΕ για εκ περιτροπής λειτουργία των νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας, όμως τα προβλήματα υποστελέχωσης παραμένουν και αναμένεται να επιδεινωθούν, αφού για παράδειγμα ακολουθεί μια ακόμη παραίτηση από την παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου. Παράλληλα ζητούμενο παραμένει η συννενόηση μεταξύ των δύο νοσοκομείων, όσον αφορά την κατάρτιση των εφημεριών, έτσι ώστε κατά το δυνατόν να μην μετακινούνται ακόμη και απλά περιστατικά από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Την πρόταση της 6ης Υ.ΠΕ το ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου στην απόφασή του την χαρακτηρίζει “τεχνικά και επιχειρησιακά μη εφαρμόσιμη” και αναφέρει πως δεν κινείται στην σωστή κατεύθυνση, διότι παγιώνεται μια κατάσταση υποστελέχωσης και εδραιώνεται η αντίληψη ότι ενδεχομένως δεν θα υπάρξουν προσλήψεις ιατρών στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον αναφέρει πως συρρικνώνεται η λειτουργία των δύο Νοσηλευτικών Μονάδων και με η πρόταση της 6ης ΥΠΕ οδηγεί στην κατεύθυνση της πλήρους απαξίωσης και υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων εμμένει στην άποψη, ότι η ενδεικνυόμενη λύση στο πρόβλημα είναι οι προσλήψεις ιατρών σε συνδυασμό με την αποδοτική αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού των Μονάδων Υγείας της Πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει στα προβλήματα αυτά αποφασιστική στήριξη από την 6η Υ.ΠΕ. Για παράδειγμα εντός του Μαΐου υπάρχουν ακάλυπτες εφημερίες στη παθολογική κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου και η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ζητήσει να μετακινηθούν άμεσα οι παθολόγοι του ΠΕΔΥ, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές εφημερίες, ωστόσο αντάποκριση από την 6η ΥΠΕ δεν υπάρχει…

Από εκεί και πέρα η εφημεριακή διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού είναι εξόχως προβληματική από την πλευρά και της διοίκησης του Νοσοκομείου και μάλιστα όταν υπάρχουν και αργίες, όπως αυτές τις μέρες του Πάσχα, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο… Για παράδειγμα, διαβάζουμε στην απόφαση του νοσοκομείου Αγρινίου σχετικά με τις εφημερίες του Μαΐου του Νευρολογικού τμήματος “την σύσταση να καλυφθούν κάποιες από τις πρώτες 9 ημέρες του μήνα, οι οποίες εμπεριέχουν 6 αργίες και η επισκεψιμότητα της περιοχής είναι αυξημένη. Σημειωτέον δε, ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες του προηγούμενου μήνα όπου περιλαμβάνονται τρείς(3) αργίες και πάλι δεν εφημερεύουν, δηλ. 14 συνεχόμενες ημέρες με 9 αργίες δεν εφημερεύει νευρολόγος στη Ν.Μ. Αγρινίου καθώς και στη Ν.Μ. Μεσολογγίου, όπου ο Νευρολόγος εφημερεύει μετά την 11η Μαΐου”.

Και βέβαια όταν οι εφημερίες βγαίνουν με τρόπο που να εξυπηρετούνται πρωτίστως ορισμένοι γιατροί και όχι οι ανάγκες των νοσοκομείων και των ασθενών είναι λογικό τα προβλήματα να παραμένουν. Όσον αφορά τον άτυπο “πόλεμο” ανάμεσα στους γιατρούς του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, που το ΑγρίνιοCulture.gr έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας, μετά τις καταγγελίες γιατρών από το Αγρίνιο πως το εφημεριακό πρόγραμμα του νοσοκομείου Μεσολογγίου βγαίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε τα περισσότερα περιστατικά να μεταφέρονται στο Αγρίνιο, το ΔΣ των Νοσοκομείων έλαβε αποφάσεις…

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η κατάρτιση του μηνιαίου προγράμματος εφημεριών του νοσοκομείου Μεσολογγίου να γίνεται έγκαιρα (έως τις 22 του προηγούμενου μηνός), να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για τον ασθενή, έτσι ώστε οι μεταξύ τους συνεργαζόμενες ιατρικές ειδικότητες να καλύπτουν πλήρως όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες. Επιπλέον έχουν δοθεί οι ακόλουθες οδηγίες και από την 6ηΥΠΕ σχετικά με τις εφημερίες στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, όμως ακόμη κανείς δεν είναι σε θέση να πει με σιγουριά πως τηρούνται…
1)Εφημερία στα επείγοντα:
Στο τμήμα επειγόντων καθημερινά εφημερεύει ένα (1) γενικός ιατρός και ένα (1) αγροτικός ή ειδικευόμενος γενικής ιατρικής. Ο ρόλος τους είναι κατά κύριο λόγο αυτός της διαλογής (δηλαδή διεκπεραίωση εκτάκτων περιστάσεων που δεν χρειάζονται πιο εξειδικευμένη προσέγγιση, και κλήση άλλων ειδικοτήτων- παθολόγος, χειρουργός, καρδιολόγος, ορθοπαιδικός κλπ) στον βαθμό που εκτιμούν ότι απαιτείται δευτεροβάθμια αντιμετώπιση).
Για την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης οι γενικοί ιατροί του Κ.Υ. Αιτωλικού εντέλλονται να καταρτίζουν πρόγραμμα ( με συνεννόηση του υπευθύνου του Κ.Υ. με τον Δ/ντή ιατρικής υπηρεσίας της Ν.Μ. Μεσολογγίου) για κάλυψη του ΤΕΠ με έναν (1) γενικό ιατρό καθημερινά.
2) Οι ειδικευμένοι παθολόγοι (4) και χειρουργοί (4) θα καλύπτουν το σύνολο των εφημεριών κάθε μήνα, ακόμα και αν χρειαστεί να πραγματοποιούν πρόσθετες εφημερίες . (Οι πρόσθετες εφημερίες τους θα αποζημιωθούν στο σύνολό τους)
3) Οι «μονήρεις» ειδικότητες θα εφημερεύουν (ψυχίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, αιματολόγος) μόνο σε ετοιμότητα (15 μέρες το μήνα) συμπεριλαμβανομένων Σαββάτου – Κυριακής, αργιών) σε συνεννόηση με τους ιατρούς των ιδίων ειδικοτήτων, που υπηρετούν στη Ν.Μ. Αγρινίου προκειμένου να μην υπάρχουν μέρες χωρίς κάλυψη στο νομό.
4) Ο Παθολογοανατόμος επίσης θα πραγματοποιεί εφημερίες ετοιμότητας μόνο τα Σαββατοκύριακα.
5) Ο οδοντίατρος, επίσης μόνο εφημερίες ετοιμότητας τα Σαββατοκύριακα.
6) Οι 3 μικροβιολόγοι θα καταρτίζουν το πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο, ώστε με τον συνδυασμό ενεργών, μεικτών και ετοιμότητας να καλύπτεται όλος ο μήνας.
7) Οι ακτινολόγοι θα εφημερεύουν ενεργή εφημερία Σ-Κ και αργίες και μεικτή τις καθημερινές.
8) Γυναικολόγος: Οι Δ/ντές από 6 ενεργές εφημερίες ανά μήνα οι ΕΑ΄από 8 ενεργείς ανά μήνα.
9) Οι καρδιολόγοι και οι αναισθησιολόγοι θα εφημερεύουν έτσι ώστε να υπάρχει αναισθησιολόγος όλες τις ημέρες που εφημερεύει καρδιολόγος σε εφημερία νομού.