Ποιοι πολιτικοί έχουν μετοχές και εταιρείες στο εξωτερικό

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την τροπολογία που ουσιαστικά επιτρέπει σε πολιτικούς να έχουν off shore.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει -σήμερα- η ίδια προς ψήφιση, μετά το σάλο που ξέσπασε, άλλη ρύθμιση που προβλέπει την καθολική απαγόρευση σε πολιτικά πρόσωπα να κατέχουν ή και να συμμετέχουν σε εταιρεία στο εξωτερικό και όχι μόνο σε off shore κάθε άλλο παρά έριξε τους τόνους της σφοδρής αντιπαράθεσης καθώς η αντιπολίτευση ζητά επί πίνακι τα ονόματα των υπουργών και βουλευτών που ενδεχομένως αφορούσε η «σκανδαλώδης» τροπολογία.

Η Όλγα Γεροβασίλη θέλοντας να επιστρέψει την μπάλα στην εξέδρα της αντιπολίτευσης έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, προκαλώντας όπως είπε, τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. «Όποιος λοιπόν, αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στην κυβέρνηση μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εφόσον ψηφιστεί η ρύθμιση σύμφωνα με τις διακηρυχθείσες προθέσεις της κυβέρνησης πολλοί πολιτικοί θα κληθούν να πωλήσουν ακόμη και μετοχές εταιρειών με έδρα στο εξωτερικό.

Τι λένε τα πόθεν έσχες
Το CNN Greece ακτινογραφώντας τα πόθεν έσχες του 2012 για πολιτικούς αρχηγούς και κορυφαίους υπουργούς, εφόσον δεν έχουν γίνει μεταβολές, διαπιστώνει:
Ανατρέχοντας στις δηλώσεις πόθεν έσχες υπουργών του οικονομικού επιτελείου, όπως του Ευκλείδη Τσακαλώτου, βλέπει κανείς ότι ο «τσάρος» της οικονομίας διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του μετοχές (4.549,37) της Invesco Perpetual συνολικής αξίας 14.148,99 λίρες Αγγλίας. Στο χαρτοφυλάκιο του διαθέτει μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομόλογα, όπως και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις πόθεν έσχες για τη χρήση του οικονομικού έτους 2012 που δόθηκαν στις 11 Μαΐου στη δημοσιότητα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του μετοχές εταιρίας στο εξωτερικό.
Λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης έγινε γνωστό ότι τίθεται στο αρχείο η υπόθεση αγοράς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετοχών της εταιρίας Samsung. Η αγορά των μετοχών, έναντι τιμήματος 10.912 δολαρίων έγινε το 2013, με δεδομένο ωστόσο, ότι η επένδυση έγινε σε ξένο χρηματιστήριο -και άρα ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα μπορούσε να έχει εσωτερική πληροφόρηση- ανώτατη δικαστική λειτουργός που μετέχει στην επιτροπή εισηγήθηκε το κλείσιμο της υπόθεσης.
Δεν διαθέτουν μετοχές εξωχώριας εταιρίας ούτε οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, κρίνοντας πάντα από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2012.

Υπενθυμίζεται ότι Γιώργος Βερνίκος έχασε την υπουργική του καρέκλα λόγω της συμμετοχής του σε εξωχώρια εταιρία, ενώ και ο Παύλος Χαϊκάλης «κατηγορήθηκε» για τον ίδιο λόγο κάτι που του στοίχισε μια θέση στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ στις τελευταίες εκλογές.

Πηγή: cnn.gr