Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές του Καλάμου

Για να πάνε στο σχολείο μπαίνουν καθημερινά στο καΐκι. Φεύγουν από τα σπίτια τους στις 06.30 και με τα πόδια φτάνουν στο λιμάνι. Λίγο πριν τις 07.00 σαλπάρουν για την απέναντι ακτή, όπου φτάνυν 45 λεπτά αργότερα. Αν έχει απαγορευτικό, χάνουν το μάθημα. Γυρίζουν το απόγευμα στο μικρό καταπράσινο νησάκι τους. Είναι «τα παιδιά του Καλάμου», που βρίσκεται νότια της Λευκάδας. Είναι οι πέντε μαθητές του γυμνασίου και οι δύο του λυκείου, οι οποίοι καθημερινά έχουν «κοινή πορεία» για να μορφωθούν στα σχολεία του Μύτικα και της Κανδήλας, στην Αιτωλοακαρνανία.

Τον αγώνα των μαθητών του Καλάμου είχε αναδείξει με σχετικό ρεπορτάζ το ΑΠΕ. Ωστόσο η ταλαιπωρία των μαθητών μάλλον θα συνεχιστεί σύμφωνα με απάντηση του Υπ. Παιδείας που διαβιβάστηκε στη βουλή και έχει φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το ΑγρίνιοCulture.gr. To Yπ. Παιδείας αναφέρει μεταξύ άλλων πως δεν… τέθηκε από την τοπική κοινότητα θέμα ίδρυσης σχολείου στον Κάλαμο… Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση είναι άλλο ένα παράδειγμα με το οποίο μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν μιλάμε για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.

Aναλυτικά η απάντηση:
Οι μαθητές που συνολικά μεταφέρονται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Αιτωλ/νίας από το νησί του Καλάμου είναι επτά (07) και συγκεκριμένα δύο (02) στο Λύκειο Μύτικα, πέντε(05) στο Γ/σιο Κανδήλας. O περιορισμένος αριθμός μαθητών αφενός, αλλά και η μικρή χρονική απόσταση από το Μύτικα απέκλειε την πρόταση δημιουργίας σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί. Εξάλλου ποτέ και η τοπική κοινότητα δεν έθεσε τέτοιο Θέμα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2, εδ.μ της αριΘμ.149092/Γ2/18-09-2014 ΥΑ. (ΦΕΚ 2545/Β/24-9-2014), όταν πρόκειται για μεταφορά μαθητών μεταξύ δύο διαφορετικών περιφερειών αρμόδιο όργανο για τη απόφαση μεταφοράς είναι οι δύο Περιφερειακοί Διευθυντές μετά από εισήγηση του Διευθυντή ή Διευθυντών των σχολείων υποδοχής. Το δε κόστος μεταφοράς των μαθητών, καθώς και τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναλαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα στην οποία έχει έδρα το σχολείο υποδοχής των μαθητών (δηλ. η Αιτωλ/νία). Επίσης, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση (άρθρο 2 κεφ. Α) προβλέπεται δωρεάν μετάβαση των μαθητών με το πλοίο της γραμμής.

Η καλύτερη δυνατή περίπτωση μεταφοράς των μαθητών του νησιού (προκειμένου να εξαλειφθούν οι χαμένες μέρες λόγω κακοκαιρίας), προβλέπεται στο άρθρο 3 τής ανωτέρω υπουργικής Απόφασης, που είναι η εγκατάσταση τους πλησίον του σχολείου, με μηνιαία επιδότηση ενοικίου, ανά μαθητή, 85 ευρώ (δηλ. &8568Ο ευρώ =τρία διαμερίσματα).

Τέλος, με την αρ.πρωτ.Φ.27/1/11311/Ο2-12-2015 κοινή Απόφαση των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων ορίστηκε ότι το κόστος μεταφοράς των μαθητών για το σχολικά έτος 2015-2016 και τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναλαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα Αιτ/νίας, στην οποία έχουν την έδρα τους τα σχολεία υποδοχής (ΓΕΛ Μύτικα, Γ/ΣΙΟ Κανδήλας).