Τιμή στους μεγάλους δωρητές του Νοσοκομείου Αγρινίου [HDvideo + pics]

Aποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας για το ζεύγος Τσικνιά
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας των μεγάλων δωρητών του Νοσοκομείου Αγρινίου, Ελένης και Σπύρου Τσικνιά, στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου. Πρόκειται για την ελάχιστη τιμή που θα μπορούσε να αποδοθεί στους δωρήτες και έγινε σχεδόν τρία χρόνια μετά τη έναρξης της λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Αγρινίου, που χτίστηκε σε έκταση που δώρησαν ο Σπύρος και η Ελένη Τσικνιά. Νωρίτερα με πρωτοβουλία του ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων τελέστηκε στο εκκλησάκι του παλαιού νοσοκομείου το ετήσιο μνημόσυνο της Ελένης Τσικνιά. Παρόντες στην τελετή αποκαλυπτηρίων ο νέος Διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου Δημήτριος Μιχάλης, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου και ο χαράκτης και δημιουργός της τιμητικής πλάκας Απ. Κούστας, καθώς και ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Μίλτος Ζαμπάρας.

ΤσικνιάΣτην εκδήλωση ο νέος διοικητής Δημήτρης Μιχάλης φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στην δωρεά της οικογένειας Τσικνιά λέγοντας πως «είναι πραγματικά συγκινητικό ένας άνθρωπος που αναλαμβάνει ένα τέτοιο πόστο, να το αναλαμβάνει κάτω από μια τόσο συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή. Άνθρωποι όπως η Ελένη και ο Σπύρος μας δείχνουν ότι κάποιες φορές πρέπει να είμαστε άνθρωποι. Βεβαίως η καθημερινότητα του καθενός μας παρασύρει στη χίμαιρα της βιοτικής και την προσπάθεια της επιβίωσης, αλλά πάντοτε αναδεικνύονται ανάμεσα στους υπολοίπους άνθρωποι που θυμούνται τη σημασία της κοινωνίας και θυμούνται τα λόγια του Αποστόλου Παύλου που λέει να μην κοιτάμε τον εαυτό μας, αλλά τα του ετέρου μας. Έχω την αίσθηση ότι οι Τσικνιά αποποιήθηκαν παντελώς την περιουσία τους. Για ποιον; Για το συμπολίτη τους, μέσα από την προσφορά τους στο νοσηλευτικό ίδρυμα Αγρινίου”. Αναφερόμενος στο παλιό νοσοκομείο ο κ. Μιχάλης είπε «δεν θα μείνει έτσι αυτό το κληροδότημα, δεν θα αποσαρθρωθεί. Θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Και θα βρεθεί τρόπος. Χρέος όλων μας λοιπόν δεν είναι να αποτίουμε φόρο τιμής κάνοντας το μνημόσυνο που κάναμε αποκαλύπτοντας την πλακέτα, αλλά φόρο τιμής αποδίδουμε αν όντως είμαστε συνεχώς στις επάλξεις για να αξιοποιήσουμε για όφελος των συμπολιτών μας αυτή την περιουσία».

«Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να εκφράσεις αυτό που νιώθεις για το μεγαλείο της ψυχής κάποιων ανθρώπων», είπε με την σειρά του ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου. «Από μικρό παιδί ακούω», συνέχισε ο κ. Παπαναστασίου, «κάθε φορά που υπήρχαν προβλήματα, υπήρχαν ο Σπύρος και η Ελένη Τσικνιά και έρχονταν να βρουν λύσεις. Το Αγρίνιο ξεκίνησε κάποια εποχή χωρίς να έχει νοσοκομείο. Έγινε ένα πρόχειρο νοσοκομείο την εποχή του μεσοπολέμου, από τον πατέρα Βενέδικτο και στη συνέχεια κατασκευάστηκε το παλιό νοσοκομείο και στο πέρασμα των χρόνων άρχισε να μην φτάνει. Η πόλη και η περιοχή γιγαντώθηκαν με έντονα προβλήματα και ήρθαν δυο μεγάλοι ευεργέτες που θα πρέπει να τους τιμούμε όλοι μας, γιατί στο Αγρίνιο δεν υπήρξαν πολλοί ευεργέτες όπως σε άλλες πόλεις, που κοπίασαν και έδωσαν τις περιουσίες τους για έναν τόσο ανιδιοτελή σκοπό. Έτσι επεκτάθηκε το παλιό νοσοκομείο”. Kαι κατέληξε λέγοντας : “Ειλικρινά το μόνο μπορώ να πω είναι ας προσπαθήσουμε να τους μοιάσουμε».