300.000 ευρώ η ζημία του δήμου Αγρινίου από την “ανάπλαση” του πάρκου

300.000 ευρώ είναι η ζημία του δήμου Αγρινίου από την “ανάπλαση” του Πάρκου, που επιχείρησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του Π. Μοσχολιού. Μετά την δικαστική εμπλοκή του έργου στο ΣτΕ και το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων, το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ στο τέλος του 2015 και στο δήμο Αγρινίου έχουν καταλογιστεί να επιστρέψει 190.000ευρώ, τα χρήματα δηλαδή που εκταμιεύτηκαν για τις πρώτες εργασίες που έγιναν στο Πάρκο. Μαζί με την αποζημιώση και τις απαιτήσεις του εργολάβου ο λογαριασμός του Πάρκου θα φτάσει στις 300.000 ευρώ περίπου.

Ευθύνες
Αν η πολιτική ευθύνη στην υπόθεση “Πάρκο” αποδόθηκε με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2014, σύμφωνα με το πόρισμα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (ΓΕ.Γ.Κ.Α.Δ.) και του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων (Σ.Ε.Δ.Ε.) σχετικά με την ανάπλαση του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου υπάρχουν και άλλες ευθύνες. Το πόρισμα προτείνει να πραγματοποιηθεί πειθαρχικός έλεγχος των εμπλεκομένων με τη σχεδίαση και κατασκευή της ανάπλαση, υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου. Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα σημείωνε μεταξύ άλλων ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου προχώρησε σε τροποποίηση της Αρχιτεκτονικής Μελέτης και την οποία έστειλε στον ανάδοχο για την εκτέλεση εργασιών, χωρίς προηγουμένως η τροποποίηση αυτή να έχει εγκριθεί τόσο από την Προϊσταμένη Αρχή, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικοκονομική Επιτροπή του δήμου, όσο και από τις εμπλεκόμενες με τις αδειοδοτήσεις του έργου υπηρεσίες. Και το πιο σημαντικό ότι το Δασαρχείο Αγρινίου με το Α.Π.86677/3705/08-07-2014 έγγραφό του απέρριψε την τροποποίηση αυτή καθώς δεν προχωρεί σε αποτύπωση της υπάρχουσας βλάστησης.

Η νέα δημοτική αρχή Αγρινίου παρόλο που δεν έχει κάτι να φοβηθεί από την εν λόγω υπόθεση, που δεν αφορούσε τη θητεία της, κάποια στιγμή διέρρεε πως θα γίνει ΕΔΕ για το θέμα. Αν έγινε και ποιο ήταν το αποτέλεσμα δεν γίνει γνωστό…. Ανάμεσα στους συνεργάτες της – υπηρεσιακούς παράγοντες, με τους οποίους υποθέτουμε ότι η δημοτική αρχή σχεδιάζει πως θα αξιοποιήσει τη νέα προγραμματική περιόδο, βρίσκονται άνθρωποι, που σύμφωνα με το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων δεν ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ενδεχομένως -σύμφωνα πάντα με το πόρισμα- να παρανόμησαν. Καλό θα ήταν η δημοτική αρχή να αποδόσει στα πλαίσια του νόμου και άλλου είδους ευθύνες, τη στιγμή μάλιστα που η ζημία του δήμου είναι τόσο μεγάλη είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει αυτό. Για να ενημερωθεί και η κοινή γνώμη της πόλης, που «ταλαιπωρήθηκε» τόσο από ένα θέμα, όπως η αναβάθμιση του πάρκου, που θεωρητικά θα μας χαροποιούσε όλους.

Ανάπλαση στα παλαιά πρότυπα μέσω ΒΑΑ
Για το από και πέρα της υπόθεσης η δημοτική αρχή Αγρινίου και ο Γ. Παπαναστασίου μιλούν για μια αποκατάσταση του Πάρκου που θα γίνει μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ο δήμος ήδη προετοιμάζεται σε επίπεδο μελετών και γίνεται λόγος για μια αποκατάσταση του Πάρκου, στα πρότυπα της παλιάς του μορφής και με ιδιαίτερο βάρος στο πράσινο, όπου θα γίνει αναλυτική αποτύπωση του πράσινου με μητρώο των δένδρων κτλ.