Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος θαλασσοδάνεια 40 δισ. ευρώ

Αναδημοσίευση από το koutipandoras.gr

Το ενδεχόμενο υπεξαίρεσης δανείων που έλαβαν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, διερευνά ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος προχωρά στη διασταύρωση των διαφόρων λιστών, με τις αντίστοιχες των μεγαλοοφειλετών των τραπεζών.

Ο Γιάννης Δραγάτσης ζητά συγκεκριμένα με επιστολή του προς τις τράπεζες να αποστείλουν εντός πέντε ημερών, αρχείο των δανειοληπτών τους, φυσικών ή νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το 2009 έως και σήμερα, με ελάχιστο ποσό 30 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι να διασταυρωθεί κατά πόσον τα ποσά των δανείων που χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τον σκοπό που δόθηκαν ή μετατράπηκαν σε καταθέσεις στο εξωτερικό, ακίνητα κ.ο.κ.

Η κίνηση του Δραγάτση κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού εμφανίζεται να έχει στα χέρια του στοιχεία που καταδεικνύουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρηματιών που εντός συνόρων δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, την ίδια στιγμή οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους στο εξωτερικό είναι «παραφουσκωμένοι». Σύμφωνα με πληροφορίες τα δάνεια που έχουν μπει στο «στόχαστρο» χορηγήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία και ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ. Η εισαγγελική έρευνα που σήμερα φαίνεται να αποδίδει καρπούς ξεκίνησε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει το 2014, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο τότε βουλευτής και νυν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σ’ αυτή του την αναφορά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητούσε να ερευνηθεί κάθε δανειακή σύμβαση που εμπίπτει στην κατηγορία των «ανείσπρακτων» δανείων.

Ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών ζητούσε συγκεκριμένα να ερευνηθεί ποια και ποιου ύψους είναι τα ανείσπρακτα δάνεια που έχουν χορηγήσει την τελευταία 15ετία οι λεγόμενες συστημικές Τράπεζες, ποια ήταν η οικονομική κατάσταση των δανειζόμενων εταιριών και φυσικών προσώπων και με ποια διαδικασία οι δανείστριες Τράπεζες παρακολούθησαν τις εκταμιεύσεις και τη διάθεση των δανειακών κεφαλαίων και πιστοποίησαν την υλοποίηση του έργου για το οποίο χορηγήθηκαν τα «ανείσπρακτα» δάνεια.Περαιτέρω ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητούσε τη διερεύνηση της σημερινής κατάστασης των δανειοληπτριών εταιριών και των Διοικήσεών τους, καθώς και τη σημερινή περιουσιακή κατάστασή τους, όπως και των τραπεζικών στελεχών και των Διοικήσεων των συστημικών Τραπεζών που εμπλέκονται στις διαδικασίες χορήγησης και της μη είσπραξης μέχρι σήμερα των «ανείσπρακτων» δανείων συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ.

Το koutipandoras.gr εξασφάλισε τη μήνυση που κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2014 και στην οποία βασίστηκε η έρευνα της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.