Το waiver επανέρχεται, αργούν η άρση capital controls, ένταξη σε QE

Το πρώτο μεγάλο βήμα για τη σταθεροποίηση των εγχώριων τραπεζών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, με την επαναφορά από την ΕΚΤ της εξαίρεσης με την οποία θα γίνονται και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας (waiver). Ωστόσο σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας χθες στην Ευρωβουλή υπογράμμισε ότι, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να «τεσταριστεί» η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σημείωσε ακόμα ότι οι συνθήκες στη χώρα μας βελτιώθηκαν σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο απαιτείται η συνεπής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Σε ό,τι αφορά τα capital controls σημείωσε ότι με τον καιρό θα μπορούσαν, σταδιακά, να αρθούν, διευκρινίζοντας ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της ΕΚΤ.

Σήμερα το Δ.Σ. της ΕΚΤ εκτός απροόπτου θα δώσει το «πράσινο φως» για την επαναφορά του waiver. Με την απόφαση της ΕΚΤ ρευστότητα ύψους 10 δισ. ευρώ, που σήμερα παρέχεται μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA, θα αναχρηματοδοτηθεί από την κανονική ρευστότητα του ευρωσυστήματος. Ετσι το όριο του ELA που σήμερα διαμορφώνεται σε 68,1 εκατ. ευρώ θα περιοριστεί στα 58,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ELA παρέχεται με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05% της κανονικής ρευστότητας και με την επαναφορά του waiver το ετήσιο όφελος για τις εγχώριες τράπεζες θα ανέλθει σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι η επαναφορά του waiver αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση των τραπεζών, ειδικά από ψυχολογικής πλευράς, υπογραμμίζοντας ότι απομένουν ακόμα δύο αποφασιστικά βήματα για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας: η μείωση του haircut και η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά το haircut, το «κούρεμα» που επιβάλλεται τώρα στις εγγυήσεις που παρέχουν οι εγχώριες τράπεζες διαμορφώνεται περίπου στο 40% με 45%. Δηλαδή για κάθε 60 εκατ. που λαμβάνουν ως ρευστότητα, παρέχουν εγγυήσεις ονομαστικής αξίας 100 εκατ. ευρώ. Η ΕΚΤ εξετάζει να επαναφέρει το haircut στο 20% με 25%, όσο δηλαδή ήταν στις αρχές του 2015, πριν από την περίφημη «διαπραγμάτευση». Σύμφωνα με αναλυτές, η περικοπή του haircut είναι πιθανό να συμβεί σύντομα, ακόμα και μέχρι το τέλος Ιουλίου, καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της χώρας, κάτι που ήδη έχει αποτιμηθεί στις τιμές των ομολόγων του Δημοσίου.

Ωστόσο για το τρίτο, και αποφασιστικότερο, βήμα για τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και η αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους. Η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους –σήμερα το 10ετές εξακολουθεί να ξεπερνά το 8%– ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, κάτι που είχε γίνει στα μέσα του 2014.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει γρήγορα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θα βάλει τις βάσεις για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία το 2017.

Σημειώνεται ότι η επαναφορά του waiver και η συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντική θετική επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών, που θα κυμανθούν στα 400 με 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

πηγή : kathimerini.gr