Επιχειρήσεις: Πέντε κλάδοι σε… «βαθύ κόκκινο»

Στο κόκκινο βρίσκονται 5 κλάδοι της ελληνικής οικονομίας
Στο κόκκινο βρίσκονται 5 κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός των οποίων ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ (7,5 δισ. ευρώ στις τρεις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank καθώς η Alpha Bank ΑΛΦΑ +4,41% δεν έδωσε στοιχεία), εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ είναι επισφάλειες. Σήμερα το Εuro2day.gr αποκαλύπτει πως κατανέμονται τα κόκκινα ανά κλάδο, όπως αυτά περιγράφονται στην μελέτη της McKinsey & Co, η οποία είναι στα χέρια των διοικήσεων των τραπεζών.

Η ακτινογραφία των κόκκινων δανείων για τους πέντε κλάδους διαμορφώνεται ως εξής: 1,9 δισ. ευρώ στον τουρισμό, 1 δισ. ευρώ στον τομέα της υγείας/φαρμάκων, 1 δισ. ευρώ στα τρόφιμα/ποτά, περίπου 300 εκατ. ευρώ στις ιχθυοκαλλιέργειες και τουλάχιστον 400 εκατ ευρώ στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών (κυρίως στην επιβατική ναυτιλία). Ο βασικός άξονες των προτεινόμενων λύσεων από τις τράπεζες προβλέπει συγχωνεύσεις εταιρειών ανά κλάδο, κλείσιμο κάποιων μονάδων και εν συνεχεία είσοδο φρέσκων κεφαλαίων.

Πρωταθλητής ο τουρισμός
Τα ηνία των επισφαλειών κρατά ο κλάδος του τουρισμού, ουσιαστικά οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Το ύψος των NPL’s ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ και αφορά δανειακή έκθεση στους ομίλους των Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank. Οι πληροφορίες ανεβάζουν το ποσά στα 2,1 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθεί και το άνοιγμα στον όμιλο της Alpha Bank ΑΛΦΑ +4,41%. «Το πρόβλημα στο κλάδο του τουρισμού είναι μεγάλο, ωστόσο την ίδια στιγμή είναι ο κλάδος για τον οποίο εκδηλώνεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένα funds και εταιρείες», αναφέρει στο Εuro2day.gr τραπεζική πηγή και εκτιμά πως σύντομα θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, με τις τράπεζες να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν από κοινού το ζήτημα.

Υγεία/φάρμακα
«Φαρμακερός» είναι ο… λογαριασμός και για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις από τον χώρο της υγείας/φαρμάκων. Τα κόκκινα δάνεια – μόνο από το χαρτοφυλάκιο των τριών τραπεζών – του εν λόγω κλάδου διαμορφώνονται τουλάχιστον στο 1 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται εδώ και καιρό και πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα. Εχουμε καλέσει τους επιχειρηματίες με στόχο να βρεθεί λύση αναδιάρθρωσης», τονίζουν πηγές και προσθέτουν: «Τα περιθώρια της χρονικής ευελιξίας έχουν εξαντληθεί και απαιτείται άμεση ανταπόκριση και αντιμετώπιση του προβλήματος». Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι επιχειρηματίες είναι ότι το δημόσιο τους χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τρόφιμα/ποτά
Στο 1 δισ. ευρώ (τουλάχιστον) ανέρχονται τα κόκκινα δάνεια του κλάδου των τροφίμων/ποτών ενώ ο συνολικός δανεισμός διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι στον κλάδο πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις, με στόχο λιγότερα αλλά ισχυρότερα οικονομικά σχήματα, τα οποία εν συνεχεία θα μπορέσουν να προσελκύσουν, όπου δεν υπάρχουν ήδη, φρέσκα επενδυτικά κεφάλαια.

Επιβατική ναυτιλία
Στο κομμάτι των εταιρειών της επιβατικής ναυτιλίας τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται εντός του επόμενου εξαμήνου να υπάρξουν εξελίξεις που θα αλλάξουν τον χάρτη των εν λόγω επιχειρήσεων.

Ιχθυοκαλλιέργειες
Η σταδιακή αντιμετώπιση των δανειακών προβλημάτων του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας το τελευταίο χρόνο και κάποιες κινήσεις συνεργασίας με ξένους επενδυτές περιόρισαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μέγεθος των NPL’s τουλάχιστον στα 300 εκατ ευρώ.

πηγή : euractiv.gr