Χαριστική βολή για τη φέτα – Εκτός συμφωνίας με τον Καναδά

Αρνητικό για την Ελλάδα φαίνεται πως θα είναι το αποτέλεσμα της υπόθεσης της φέτας και των ελιών Καλαμών, με τα δύο ελληνικά προϊόντα, να βρίσκονται οριστικά εκτός πλαισίου προστασίας από την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά.

Με την συμφωνία, που αναμένεται να επικυρωθεί σύντομα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όσες καναδικές εταιρίες παράγουν και εμπορεύονται ήδη λευκά τυριά με την ονομασία «φέτα» θα μπορούν να διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό υπό τον όρο ότι θα απαλείψουν από τις συσκευασίες των προϊόντων τους τα σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα και θα αναγράφουν τη χώρα παραγωγής.Εκείνο βέβαια που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό είναι ότι με την απόφαση αυτή δημιουργείται κατά μία έννοια δεδικασμένο που μπορεί να επιφέρει αντίστοιχες επιπτώσεις και στις συμφωνίες της ΕΕ με Ν. Αφρική και ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχασε τη μάχη, σε αντίθεση με άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, οι οποίες διασφάλισαν την προστασία περίπου 140 προϊόντων, όπως το ροκφόρ και το γκούντα και μια σειρά άλλων τροφίμων και ποτών.

Εν τω μεταξύ, τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας και τη ρητή διαφωνία με το σχέδιο νόμου της Τσεχίας, που έχει κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για τη χρήση του ονόματος «ελληνικό» γιαούρτι και γιαούρτι «ελληνικού τύπου», εκφράζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου με επιστολές του προς τους Επιτρόπους για την Υγεία & Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις και Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρει ότι η χρήση της ονομασίας «ελληνικό» γιαούρτι, καθώς και της ονομασίας γιαούρτι «ελληνικού τύπου», είναι αντίθετη στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, στον οποίο αναγράφεται ότι οι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, ελληνικό είναι το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τις σχετικές μακρόχρονες μεθόδους παραγωγής και δεν αφορά έναν και μόνο τύπο προϊόντος.