Παραδέχεται το Υπ. Πολιτισμού τις απολύσεις στις αρχαιολογικές ανασκαφές σε Ιόνια Οδό και Άκτιο-Αμβρακία

Παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς το Υπ. Πολιτισμού τις απολύσεις εργαζομένων στις αρχαιολογικές ανασκαφές σε Ιόνια Οδό και Άκτιο-Αμβρακία στην απάντηση που έδωσε στην αναφορά των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Μωράϊτη και Νίκου Καραθανασόπουλου. Στην απάντησή του σημειώνει ότι η ανασκαφική έρευνα ολοκληρώθηκε, αλλά από τα 1,35 εκατ. ευρώ που ζήτησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας -Λευκάδας ως αύξηση του προϋπολογισμού καθώς και την παράταση των εργασιών στο Άκτιο – Αμβρακία, το Υπ. Υποδομών εισηγήθηκε την αύξηση του Προϋπολογισμού μόλις κατά 500.000 ευρώ έως το τέλος του έτους, ποσό το οποίο επαρκεί μόνο για τη διατήρηση του απολύτως απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού.

δρυμός 2Αναλυτικά η απάντηση του Υπ. Πολιτισμού:
Στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Αποπεράτωση Οδικών Υποδομών Αυτοκινητόδρομου: Iόνια Οδός από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, ΠΑΘΕ Αθήνα (Α/Κ Μεταμόρφωσης) Μαλιακός (Σκάρφεια) και συνδετήριος κλάδος του ΠΑΘ Ε Σχηματάρι — Χαλκίδα», με Υποέργο 8 «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες της ΛΣΤ’ ΕΠΚΑ», καθώς επίσης και στο έργο με τίτλο «Κατασκευή Οδικής Σύνδεσης περιοχής Ακτίου με τον Δυτικό Άξονα Βορρά-Νότου», με Υποέργο 10 «Αρχαιολογικές Έρευνες και Εργασίες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της πρώην 22 ΕΒΑ», αφ’ ενός το φυσικό αντικείμενο ως προς τις εργασίες πεδίου ολοκληρώθηκε στις 30.4.2016, δηλαδή ολοκληρώθηκε η ανασκαφική έρευνα, αφ’ ετέρου, ως προς το οικονομικό αντικείμενο, εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμες πιστώσεις.
Ειδικότερα, και ενώ σύμφωνα με έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας -Λευκάδας, υποβλήθηκε αίτημα αύξησης του προϋπολογισμού κατά 1.350.400,04 ευρώ καθώς και την παράταση της χρονικής διάρκειας του υποέργου 8 (που βάσει τεχνικού δελτίου λήγει στις 30.6.2016), ο κύριος του `Έργου (Υπ. ΥΠΟΜΕΔΙ) εισηγήθηκε την αύξηση του Προϋπολογισμού μόλις κατά 500.000,00 ευρώ έως το τέλος του έτους, ποσό το οποίο επαρκεί μόνο για τη διατήρηση του απολύτως απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού.
Συνακόλουθα, σύμφωνα και με τα εγκεκριμένα Τεχνικά Δελτία των ανωτέρω Υποέργων (8 & 10), συνεχίζονται η συντήρηση των κινητών ευρημάτων, η σχεδιαστική τεκμηρίωση και οι εργασίες επιστημονικής καταγραφής και τεκμηρίωσης των κτηριακών καταλοίπων και κινητών ευρημάτων, εργασίες οι οποίες εκτελούνται από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που εξακολουθεί να απασχολείται στα εν λόγω Υποέργα (αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονας, τοπογράφος, πολιτικός μηχανικός , συντηρητές αρχαιοτήτων, σχεδιαστές αρχαιολογικού σχεδίου, συνολικά 26 άτομα). Τέλος, επισημαίνεται ότι η μισθοδοσία τόσο του εργατοτεχνικού προσωπικού όσο και του επιστημονικού, το οποίο εξακολουθεί να απασχολείται έχει καταβληθεί στο ακέραιο έως και το μήνα Απρίλιο τ.ε.