Εκ νέου σύσταση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Αιτωλοακαρνανίας ζητά το ΤΕΕ

Εκ νέου σύσταση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Αιτωλοακαρνανίας ζητά με επιστολή του προς τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας. Η Δ.Ε. του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας αποφάσισε ομόφωνα να παρέμβει λόγω του εκ νέου ορισμού (για δεύτερη συνεχόμενη θητεία) του ιδίου μηχανικού ως μέλος και Προέδρου του Σ.Α. της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 4030/2011.

Η επιστολή έχει ως εξής:
Θέμα: «Συγκρότηση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας – παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα του άρθρου 24 του Ν. 4030/2011»

Κύριε Παναγιωτόπουλε
Με την υπ΄αριθμ. Πρωτ.: 1108/70425/01-06-2016 απόφασή σας, συγκροτήθηκε το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαϊας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.
Με έκπληξή μας είδαμε, ότι στην συγκρότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ως μέλος αλλά και Πρόεδρος αυτού ορίστηκε ο συνάδελφος Αρχιτέκτονας Φελούκας Παναγιώτης, κατά παράβαση του άρθρου 24 του Ν. 4030/2011 το οποίο αναφέρει στην παρ. 1 : «Η θητεία των μελών των ΣΑ είναι διετής. Μετά την λήξη της θητείας δεν επιτρέπεται ο ορισμός των ίδιων προσώπων ως μελών του ΣΑ, εκτός εάν παρεμβληθεί διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών».
Είναι αυτονόητο ότι ο Πρόεδρος φέρει την ιδιότητα του μέλους και μάλιστα το ακριβές είναι ότι το μέλος φέρει και την ιδιότητά του Προέδρου. Επικουρικά των ανωτέρω σας αναφέρουμε ότι το άρθρο 22 στην παρ. 1 προβλέπει: «Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής είναι τετραμελή και αποτελούνται….». Δηλαδή ο Πρόεδρος σαφέστατα και είναι μέλος του Συμβουλίου άρα ισχύουν και γι αυτόν όλα τα προβλεπόμενα του άρθρου 24.
Ο λόγος της ανωτέρω παρέκκλισης, ήτοι ο ορισμός εκ νέου (για δεύτερη συνεχόμενη θητεία) του συναδέλφου Αρχιτέκτονα Φελούκα Παναγιώτη, ως μέλος και μάλιστα Προέδρου του Συμβουλίου, δεν μας είναι αντιληπτή, καθώς συνάδελφοι Αρχιτέκτονες υπάρχουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά και συνάδελφοι Αρχιτέκτονες της Περιφέρειας ή άλλου κρατικού φορέα υπάρχουν και μάλιστα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, για την περίπτωση που υπήρχε αδυναμία πλήρωσης της ανωτέρω θέσης από υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης, όπως με σαφήνεια η παρ. 1α του άρθρου 22 του Ν. 4030/2011 το επιτρέπει.

Κύριε Παναγιωτόπουλε
Είναι προφανής η βούληση του νομοθέτη, σχετικά με το τι επιθυμεί αυτός να διασφαλίσει, εισαγάγοντας το άρθρο 24 στον Νόμο, με το οποίο δεν επιτρέπει τον ορισμό των ιδίων προσώπων ως μελών στο Σ.Α. για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.
Η αναιτιολόγητη δε, μη εφαρμογή του, μας προβληματίζει σφόδρα.Για τον λόγο αυτό, την Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος απασχόλησε το θέμα, κατά την 11η/2016 συνεδρίασή της, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε να παρέμβουμε μέσω της παρούσας επιστολής, με την οποία σας

ΚΑΛΟΥΜΕ
να προβείτε σε νέα απόφαση, ώστε να συγκροτηθεί εκ νέου το Σ.Α. της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, και να επέλθει αποκατάσταση της ανωτέρω παρέκκλισης – παραβατικότητας. Τέλος είναι απαραίτητο να υπομνήσουμε ότι τα προγραφόμενα αποτελούν ικανούς λόγους για να αιτηθεί κάποιος την ακύρωση της απόφασης.

Συναδελφικά
Για την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας
Ο Πρόεδρος
Ρόκος Κωνσταντίνος