Οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού στο Αιτωλικό

Οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού για το Αιτωλικό κορυφώνονται τον Αύγουστο με το πανηγύρι της Αγιαγάθης.

Στις 15 Αυγούστου μαζεύονται οι πανηγυριστές για τους “Ρεφενέδες”. Στο Αιτωλικό ηχεί το νταούλι και ο ζουρνάς από το μεσημέρι της 15ης έως τα ξημερώματα της άλλης μέρας.
πανηγύρι της Αγίας ΑγάθηςΣτις 17 Αυγούστου, στις 19.30 στο Άλσος Αιτωλικού, για άλλη μια χρονιά ο θεσμός της Επίδειξης Αλόγων από το Σύλλογο Εφίππων Αρματωμένων Πανηγυριστών Αιτωλικού “Η Αγία Αγάθη”.
Στις 18 Αυγούστου, στις 21.00 στα στενά της Αγιά Σωτήρας στο Αιτωλικό, ο Σύνδεσμος Αιτωλικιωτών εν Αθήναις “Ο Λιακατάς”, οργανώνει Το Παλιό Ουζερί. Σας προσκαλούμε να θυμηθούμε μαζί το παλιό Αιτωλικό, να πιούμε και να χορέψουμε!
Στις 20 Αυγούστου το βράδυ, έχουμε τα “Αγκωνάρια”. Οι πανηγυριστές μαζεύονται ξανά, βάζουν στο τραπέζι την παραδοσιακή ριβανή, και γλεντούν μέχρι το πρωί.
Στις 21 Αυγούστου, κατά τις 10.00, οι καπεταναίοι μαζεύουν τις παρέες τους, πόρτα πόρτα, και αφού πλημμυρίσουν τα στενά του Αιτωλικού με τους ήχους του νταουλιού, καταλήγουν στα στέκια τους όπου και κάθονται μέχρι το μεσημέρι.
Το απόγευμα, στις 19.00 συγκεντρώνονται στην πλατεία Γρηγορίου Λιακατά, προσκυνούν την Παναγία, παίρνουν τα λάβαρα και τις σημαίες τους, και μετά από την καθιερωμένη πομπή, φεύγουν για την Αγιαγάθη.
Στις 22 Αυγούστου, έχουμε το “Αντάμωμα”. Με τη δύση του ηλίου, οι Σταμνιώτες πανηγυριστές που ανεβαίνουν στην Αγιαγάθη, ανταμώνουν με τους Αιτωλικιώτες, όλοι μαζί προσκυνούν την Αγία Αγάθη και στα στέκια τους γλεντούν μέχρι πρωίας. Για τους …ξενύχτηδες επισκέπτες, τα ξημερώματα θα βιώσετε “τα πουλιά”, την βόλτα των πανηγυριστών δηλαδή στο βουνό, τραγουδώντας και χορεύοντας μέχρι την ανατολή.
Στις 23 Αυγούστου, στις 19.30, οι πανηγυριστές επιστρέφουν, με μια μεγαλειώδη παρέλαση, Αρματωμένων και Έφιππων, που καταλήγει στην πλατεία του Αιτωλικού και της Σταμνάς αντίστοιχα, όπου οι πανηγυριστές αφού χορέψουν, επιστρέφουν στα στέκια τους και εκεί γλεντούν έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στις 24 Αυγούστου, το πανηγύρι τελειώνει. Οι πανηγυριστές μαζεύονται το βράδυ για μια τελευταία φορά, και το χάραμα, όταν το γλέντι τελειώσει, οι πανηγυριστές κάνουν την μπαντονάδα τους, γυρνάνε στα σοκάκια του Αιτωλικού δηλαδή, τραγουδώντας, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι, να επισκεφθείτε το Αιτωλικό, να ζήσετε από κοντά την μεγαλύτερη λεβεντοπανήγυρη της περιοχής, να γνωρίσετε τι σημαίνει Αιτωλικό και Αγιαγάθη!