Η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό ήταν και παραμένει θέμα δυστυχώς παγωμένο

Kάποιο υποτιθέμενο ρεπορτάζ από άσχετους στο ρεπορτάζ των υποδομών με κάποιες υποτιθέμενες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γ. Δέδε, την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κλόκοβα, ερμηνεύτηκε πως το θέμα της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό πήγε πίσω…

Λες και είχε ποτέ προχωρήσει… Το θέμα ήταν και παραμένει ένα αίτημα. Η Περιφέρεια προ ολίγων μηνών άφησε να εννοηθεί πως σε συνεννόηση με το δήμο Αγρινίου σχετικά με τη χάραξη θαααα κάνει την προμελέτη. Πέραν τούτου ουδέν… Έκτοκτε η υπόθεση αγνοείται. Το κράτος και επί προηγούμενης συγκυβερνήσης και επί τωρινής “διακριτικά” έχει αρνηθεί να αναλάβει, ως έχει την αρμοδιότητα, την προετοιμασία και ωρίμανση του έργου και “δείχνει” προς τους τοπικούς φορείς… Αυτό είναι αρχικά το πρόβλημα που η υπόθεση δεν προχωρά. Εξάλλου δεν χρειάζεται να έχει κανείς τεχνικές γνώσεις για να καταλάβει ότι η συμφωνία κράτους με κατασκευαστές και τράπεζες για την Ιόνια Οδό, που έχει επαναδιαπραγματευτεί δύο φορές, ήταν αδύνατο να τροποποιηθεί και να επεκτείνει το φυσικό της αντικείμενο, περιλαμβάνοντας και την απροετοίμαστη μελετητικά σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.

Στη συνέχεια το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο δήμος Αγρινίου στο βαθμό που τους αναλογεί δεν έχουν ασκήσει αποτελεσματικές πιέσεις, ούτε έχουν αναλάβει κάποια αποτελεσματική πρωτοβουλία. Η Περιφέρεια Ηπείρου για αντίστοιχης έκτασης οδικά έργα έχει έτοιμες ώριμες μελέτες και διεκδικεί ακόμη και την ένταξη των προτάσεων της στο πακέτο Γιούνκερ. Εντωμεταξύ ακούμε για ένα σωρό έργα ανά την Ελλάδα πως επίκειται η ένταξη τους στο πακέτο Γιούνκερ και για την Αιτωλοακαρνανία τίποτα… Η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, ήταν και παραμένει θέμα δυστυχώς παγωμένο. Εξάλλου μόλις πρόσφατα τα Επιμελητήρια Εμπορικό, αλλά και το Τεχνικό, μαζί με το δήμο Αγρινίου, κατάφεραν να βρουν “αφήγημα” για τη διεκδίκηση αυτή, το συνδυασμό δηλαδή της χάραξης της σύνδεσης με την χωροθέτηση και κατασκευή ΒΙΟ.ΠΑ.