Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τους πρόσφυγες του ’22 στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου [HDvideo + pics]

PA021936Τα εγκαίνια της έκθεσης «Πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και το Αγρίνιο» που φιλοξενείται στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για το Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου, πραγματοποίηθηκαν σήμερα το πρωί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση έχει εμπλουστεί με φωτογραφικό αρχειακό υλικό από τον Σύλλογο Μικρασιατών Αιτωλοακαρνανίας.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε παρουσία του υπουργπού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής που στο χαιρετισμός του στάθηκε στη συμβουλή των προσφύγων στην πνευματική πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την Αιτωλοακαρνανίας. “Όλος αυτός ο προσφυγικός κόσμος μάζεψε τα κομμάτια της ψυχής του με πείσμα και υπομονή ξεπέρασε τα προβλήματα ενσωματώθηκε στην τοπική κοινωνία συνέβαλλε με τον πολιτισμό που κουβαλούσε στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής στην ευρύτερη περιοχή και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας” είπε ο Π. Κουρουμπλής και PA021926πρόσθεσε “σήμερα ζούμε ένα ανάλογο φαινόμενο, παγκόσμιο βέβαια, Ευρωπαϊκό αλλά και Ελλαδικό από τη στιγμή που η Ελλάδα βρέθηκε στον κυκλώνα αυτής της μεγάλης ανατροπής που συντελείται στην Μέση Ανατολή με συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να αναζητούν μια ελπίδα στην Ευρώπη.Με βάση την εμπειρία λοιπόν εκείνης της περιόδου με ανθρωπιά, αλληλεγγύη, αγάπη, και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι ανθρωποφάγοι, είναι άνθρωποι σαν και εμάς που έχασαν το νοικοκυριό τους γιατί έπεσαν βόμβες στα σπίτια τους.”

Χαιρετισμό στην εκδήλωσε απηύθυνε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, η οποία σημείωσε ότι «η έκθεση με την αναπαράσταση των καθημερινότητας των Μικρασιατών προσφύγων είναι μια βάση για το βάθεμα του προβληματισμού μας για το τι συνέβη σε εμάς ενώ συμπλήρωσε πως «πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, να αναλογιστούμε τον αγώνα των Ελλήνων προσφύγων και να δώσουμε τις δέουσες απαντήσεις στην σημερινή πραγματικότητα». “Δεν μπορεί τα βάρη να πέφτουν όλα στην Ελλάδα και η Ευρώπη να κωφεύει. Θα πάρουμε το βάρος και το μερίδιο που μας αναλογεί” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στον δικό του χαιρετισμό.

PA021963Σχετικά με την έκθεση, η επιλογή φωτογραφιών από την έκθεση με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22», που διοργάνωσε και παρουσίασε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στον εκθεσιακό του χώρο από τον Οκτώβριο του 2006 έως το Μάρτιο του 2007, συμπληρώνεται με πολύτιμο φωτογραφικό υλικό του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, δημιουργώντας μια νέα έκθεση στην οποία καταγράφεται και αποτυπώνεται μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες η διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922: από τη μια στην Αττική και από την άλλη στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου.Ξεκινώντας από το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο της εποχής, η έκθεση ξεναγεί τους επισκέπτες στις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, στην καινούρια καθημερινότητά τους και στην προσπάθεια για την αποκατάστασή και ένταξή τους. Οι φωτογραφικές μαρτυρίες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε στις δύο περιοχές με την άφιξη των προσφύγων και φωτίζουν προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου με ώρες λειτουργίας θα είναι Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 13:30 και 18:00 – 21:00 και Κυριακή 10:30 – 14:00.