Δημόσια αντιπαράθεση Κατσούλη – Διαμαντόπουλου για την ΟΧΕ στο Μεσολόγγι

Δημόσια αντιπαράθεση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση σε Μεσολόγγι και Αιτωλικό, είχαν μέσω ανακοινώσεων ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου Π. Κατσούλης και ο αντιδήμαρχος Σπ. Διαμαντόπουλος, με τον πρώτο να αμφιθσβητεί ότι ο δήμος Μεσολογγίου θα μπορέσει να εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα τα έργα που εξαγγέλθηκαν ύψους 48 εκατ. ευρώ και τον δεύτερο να απαντά κάνοντας λόγο για δόλια και εσκεμμένη παραπληροφόρηση από την πλευρά του πρώην δημάρχου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Κατσούλη:
Είναι προφανές πως ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ και μας περνάτε για ΗΛΙΘΙΟΥΣ. Τρεις μέρες τώρα παπαγαλίζετε ανερυθρίαστα τον πακτωλό των 50 εκατ. € που έρχονται στην περιοχή μας μέσω της ΟΧΕ. Σας αποδεικνύω με στοιχεία πως λέτε ΨΕΜΑΤΑ. Και μην ξεχνάτε τη λαϊκή ρήση, πως «στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό»…
Τα «φύκια και οι μεταξωτές κορδέλες» της προπαγάνδας εκατ. ευρώ της ΟΧΕ
Όσοι διαβάσαμε την προχθεσινή «ΑΙΧΜΗ», καθώς και την ανάρτηση στο f/b του κου Καραπάνου και την κοινοποίηση αυτής από την κα Σταρακά και είμαστε κάτοικοι Μεσολογγίου, θα πρέπει να ζούμε σε «πελάγη ευτυχίας». Παράδεισος θα γίνει σύντομα η περιοχή μας, αφού μόνο μέσω της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, για την οποία στοιχηματίζω πως το 99,9% του κοινωνίας ούτε τα αρχικά της δεν καταλαβαίνει…), θα γίνουν έργα 45 εκατ. €. Αν προσθέσουμε και τα εκατ. των ευρώ που θα γίνουν έργα μέσω άλλων προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, τότε ο τόπος μας καθίσταται ELDORADO επενδύσεων την επόμενη 5ετία.
Πολύ καλό για να είναι πραγματικό. Δυστυχώς θα αποδειχθεί σύντομα και για πολλοστή φορά τα τελευταία 2 χρόνια, ότι και το νέο success story Καραπάνου και όσων τον συνεπικουρούν, είναι ένα ακόμη μεγάλο ψέμα. Οι αριθμοί το αποδεικνύουν και σε αυτούς θα αναφερθώ συγκεκριμένα σήμερα.
Κατ’ αρχάς η ΟΧΕ είναι εργαλείο και όχι πρόγραμμα με συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με όσα τον Ιούλιο επισήμως ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας (ΠΔΕ), «ειδικότερα για τις Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) ανέρχεται ενδεικτικά στο ποσό των 49.800.000 ευρώ από το ΕΤΠΑ και 1.400.000 ευρώ από το ΕΚΤ». Άρα μιλάμε για ένα ποσό περίπου 50 εκατ. €, το οποίο όμως αφορά «4 Δήμους, Πύργος, Αρχαία Ολυμπία, Μεσολόγγι, Ανδραβίδα – Κυλλήνη».
Μέσω λοιπόν συγκεκριμένων προσκλήσεων που θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη διετία, σε αυτούς τους συγκεκριμένους δήμους θα «μοιραστεί» το ποσό των 50 εκατ. €. Επομένως οι τωρινοί προπαγανδιστές ψεύδονται πολλαπλώς:
ΨΕΜΑ 1ο: Όλο το ποσό των 45 εκατ. € θα έρθει σε εμάς και φυσικά όλοι οι άλλοι δεν θα πάρουν τίποτα! Δεν αντέχει σε σχολιασμό…
ΨΕΜΑ 2ο : Ήδη ένα σημαντικό ποσό από αυτά έχει δεσμευθεί. Που; Πως; Σας παραθέτω το πρόσφατο δελτίο τύπου της Περιφέρειας: ««Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η υποβολή στρατηγικών επενδύσεων στην ΟΧΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εντάσσει το πρώτο έργο. Μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών στο λιμάνι του Κατακόλου, συνεχίζουμε τα έργα με την παρακαμπτήρια οδό που θα διευκολύνει τα εκατομμύρια τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν. Μελετάμε, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της περιοχής και παρεμβαίνουμε με έργα αναπτυξιακής πνοής», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας. Επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 13.022.918,35 ευρώ και αφορά την κατασκευή της νέας χαράξεως της οδού που συνδέει τον δρόμο Πύργου-Κατακόλου απευθείας με την Εθνική οδό Πατρών -Πύργου -Αρχαίας Ολυμπίας και τον βορειοδυτικό άξονα Πάτρα -Πύργος –Τσακώνα».
ΨΕΜΑ 3ο : Αυτό το συνολικό ποσό και να θέλαμε δεν «μοιράζεται» πολιτικά. Οι προσκλήσεις είναι ανταγωνιστικές όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και κρινόμαστε αν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί, υφίσταται τεχνοκρατική αρτιότητα μελετών και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων προς υποβολή. Στους 7 πυλώνες δράσεων της ΟΧΕ, ο δήμος Μεσολογγίου υπέβαλε τώρα, – Σεπτέμβριος 2016 – 33 προτάσεις έργων, 45 εκατ. € περίπου, για την πλειοψηφία των οποίων οι μελέτες συντάσσονται ή θα συνταχθούν! Το αναφέρω, διότι στο ίδιο το Στρατηγικό Σχέδιο που κατατέθηκε για την ΟΧΕ «Περιοχής Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού», καταγράφεται ότι για τα περισσότερα έργα οι διαγωνισμοί θα γίνουν εντός του 2017. Επομένως θα πρέπει να υπάρξει «οργασμός» σύνταξης πλειάδας μελετών, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Οψόμεθα…
ΨΕΜΑ 4ο : Αυτοδιαφημίζονται τα έργα στη λιμνοθάλασσα και ακούγεται εν μέρει λογικό, αφού αυτός είναι τίτλος δράσεων της δικής μας ΟΧΕ. Έχουν υποβληθεί 2 μεγάλα έργα: Το έργο «Συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων της Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας» και το έργο «Αποχέτευση – Αποστράγγιση Αντλιοστασίων D1, D2, D6 και συναφών έργων στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού». Συνολικός προϋπολογισμός έργων, περίπου 21 εκατ. €. Παρ’ όλο που και για τα 2 έργα όλα είναι «στον αέρα» (χρόνος διαγωνισμού, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κ.α.), αν υποθέσουμε ότι δρομολογούνται και καταθέσουμε ώριμες μελέτες, τότε θα πρέπει να πάρουμε το μισό προϋπολογισμό όλης της ΟΧΕ Δυτικής Ελλάδας! Το θεωρείτε ρεαλιστικό; Και αν ναι, τότε τ’ άλλα 31 προτεινόμενα έργα δεν θα μείνουν στα χαρτιά;
Η δημοτική αρχή Καραπάνου 26 μήνες τώρα ασκείται στην προπαγάνδα και όχι στο έργο. Στον 3ο χρόνο της θητείας της, βλέπουμε δεκάδες έργα να υλοποιούνται σε όλο το δήμο, αλλά μόνο στα φύλλα της «Αιχμής» και στο f/b. Να θυμίσω ότι στα 3 χρόνια της δικής μας θητείας, δημοπρατήθηκαν, ολοκληρώθηκαν ή ακόμη συνεχίζονται έργα ύψους 40 εκατ. € περίπου.
Με παρακαταθήκη αυτή την εμπειρία, προτείνω στους τωρινούς διοικούντες να αφήσουν στην άκρη την σκηνοθετημένη προπαγάνδα, να σκύψουν το κεφάλι και να δουλέψουν συγκροτημένα με τις υπηρεσίες του δήμου. Από τα 33 έργα που οι ίδιοι πρότειναν, να αξιολογήσουν, να ιεραρχήσουν και να ωριμάσουν εκείνα που είναι εφικτό να δημοπρατηθούν μέσω της ΟΧΕ, διότι διαφορετικά θα μείνουμε με τις μακέτες και αν…
Παναγιώτης Α. Κατσούλης

Αναλυτικά η απάντηση Διαμαντόπουλου:
Παρακολουθώντας την τοποθέτηση του κ. Κατσούλη σχετικά με την έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) για άλλες χωρικές στρατηγικές, στην περιοχή Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, πριν προχωρήσω, αναγκαστικά, λόγω της εσκεμμένης παραπληροφόρησης που δολίως επιχειρείται, επιτρέψτε μου κάποιες σκέψεις.

Αγαπητέ συνάδελφε, σας απευθύνομαι δια της παρούσης καλοπροαίρετα και εντίμως, δίχως καμία υποψία και διάθεση πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού ο Λαός δεν ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους σπορ» και τα καταδικάζει εκ προοιμίου.

Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ο απλός κόσμος, η πλειοψηφία του Μεσολογγίτικου Λαού, δεν ενδιαφέρεται να ακούσει αν τα προτεινόμενα έργα που Περιφέρεια και Δήμος επέλεξαν, είναι προϋπολογισμού 45, 40 ή 38 εκατ. ευρώ και να τα συγκρίνει κιόλας με τα δικά σας δημοπρατημένα έργα των 40 εκ (όπως λέτε) επί των ημερών σας. Πραγματικά πιστεύετε ότι τον ενδιαφέρει, δεν το νομίζω. Άλλες είναι οι ανάγκες και οι προτεραιότητές του, να είστε βέβαιος. Ανάγκες που πλέον έχουν να κάνουν με την επιβίωσή του. Και εν πάση περιπτώσει άπαντες θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος, για τα λεγόμενα και τις πράξεις μας, όπως κριθήκατε και εσείς λαμβάνοντας την τρίτη θέση στις τελευταίες εκλογές, να θυμίσω.

Έχετε τη παραμικρή αμφιβολία ότι ο απλός κόσμος, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο αγρότης, ο συνταξιούχος, που υποφέρει και αναζητά διέξοδο στον οικονομικό στραγγαλισμό που συστηματικά εκτελείται εναντίον του, ενδιαφέρεται για κοκορομαχίες άνευ ουσίας δια του ηλεκτρονικού τύπου, ενδιαφέρεται να μάθει αν είπε και ποιος είπε ψέματα για τον προϋπολογισμό ενός προγράμματος για να κάνουμε κοινωνικά σχόλια (κοινώς κουτσομπολιό ) στο διαδίκτυο. Σαφώς και όχι αφού άλλα είναι τα άγχη του.

Πλανάσθε πλάνην οικτράν όλοι εσείς που έχετε χάσει την επαφή με την κοινωνία και ενδιαφέρεστε αποκλειστικά και μόνο για μία θεσμική θέση στο κρατικό «παχνί» και συναγωνίζεστε για το ποιος θα κερδίσει τις όποιες φρούδες ελπίδες πολιτικής κυριαρχίας ή ανάκαμψης.

Είμαι όμως αναγκασμένος να απαντήσω ως ορισμένος αρμόδιος συντονιστής και θεσμικά υπεύθυνος παρακολούθησης και υλοποίησης των έργων της Ο.Χ.Ε., μιας και η Ο.Χ.Ε. στο δίπολο Μεσολόγγι – Αιτωλικό υπογραμμίζω, είναι απότοκο σκληρών διαπραγματεύσεων και συνεχών διαβουλεύσεων δύο χρόνια τώρα και δεν ανέχομαι να λοιδορείται η προσπάθεια και ο μόχθος των υπηρεσιακών και των εξωτερικών συνεργατών, που κόπιασαν γι’ αυτή την επιτυχία, χωρίς φανφάρες και βαρύγδουπες ανακοινώσεις όπως αντίστοιχα συνέβη στην υπόλοιπη Ελλάδα πχ στον Πειραιά.

Υποβαθμίζετε συστηματικά από την πρώτη στιγμή όχι μόνο εσείς αλλά και άλλοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, την επιτυχία του Δήμου μας να είναι ο ένας από τους τρεις Δήμους στην Περιφέρεια που θα υλοποιηθούν οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις που η Περιφέρεια, επίσης τονίζω, επέλεξε! Αλήθεια γιατί δεν είναι η Ναύπακτος, η Αμφιλοχία, το Ξηρόμερο (ειδικά τώρα που βρέχει και πεντάστερα ξενοδοχεία) ή ακόμη και η ιστορική Βόνιτσα με 200.000 επισκέπτες από το αεροδρόμιο του Ακτίου ετησίως. Δεν έγινε κλήρωση κ. συνάδελφε, δόθηκαν μάχες για ένα πρόγραμμα που όπως σωστά λέτε ήδη είχαν δρομολογηθεί και συγκεκριμένα έργα, το ίδιο όμως καταφέραμε και εμείς για το Λαό μας πρωτίστως, τους προγόνους μας αλλά και τους εν δυνάμει επισκέπτες που επιθυμούμε να φέρουμε στον ευλογημένο τούτο τόπο εφόσον δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό Μεσολόγγι.

Εν συνεχεία αναφερθήκατε και μας μαλώνετε κιόλας γιατί καταθέσαμε τις προτάσεις τον Σεπτέμβριο του 2016. Πάλι εκτίθεστε αφού το στρατηγικό σχέδιο της Ο.Χ.Ε δεν το κατέθεσε ο δήμος αλλά η Περιφέρεια, η οποία έχει και την πλήρη διαχείριση δια της διαχειριστικής αρχής, όπως καλά γνωρίζετε, των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και εντέλει των αποφάσεων ένταξης των προτεινόμενων έργων, που εκείνη ενέκρινε ! ! Ο δε Δήμος έχει καταθέσει το πλάνο του από τον Οκτώβριο του 2014 τότε που όποιος μιλούσε για ανάπτυξη και ευρωπαϊκά προγράμματα που έρχονται (ειδικά ο υποφαινόμενος που έφερε και τον τίτλο) λοιδορούνταν ακόμη και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μη μπορώντας να αναδείξει την τεράστια ευκαιρία που ερχόταν για το Δήμο μας. Θυμίζω το έτος 2015 η χώρα ακροβατούσε μεταξύ Ευρώ και νομισματοκοπείου, κάποιοι θεωρούμασταν γραφικοί που δίναμε τη μάχη για το Δήμο μας. Τότε που στην Πάτρα είχαν βαρεθεί κάποιους από εμάς, να μας βλέπουν με χάρτες και επιχειρήματα να διεκδικούμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Δήμο μας, που κανείς δεν ήξερε πότε και με ποιο τρόπο θα τρέξει. Εμείς το πιστέψαμε. Οι απαντήσεις δόθηκαν, οι διεκδικήσεις και το όραμα επισφραγίστηκαν και απέκτησαν νομική ισχύ και υπόσταση με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο στο περασμένο Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Δήμος μας σήμερα μπορεί να αισιοδοξεί.

Ας ξεκαθαρίσω κάτι ακόμη που μάλλον είστε λανθασμένα ενημερωμένος, αν και αυτές οι απορίες λύνονται στο δημοτικό συμβούλιο και όχι στο διαδίκτυο με ανταλλαγή δελτίων τύπου – απαντήσεων κάνοντας χρήση λεκτικών πυροτεχνημάτων αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Ο Δήμος μας δεν θα αντλήσει 45 εκατ. από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και την ΟΧΕ, ποτέ δεν συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο και ξεκάθαρα γράφεται στην αναρτημένη απόφαση της Περιφέρειας. Τα 20 εκ που αφορούν τα έργα της λιμνοθάλασσας, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ε.Π. Θάλασσα-Αλιεία και όχι από την Ο.Χ.Ε όπως εσφαλμένα μας μαλώνετε και μας κάνετε και μαθήματα πρόσθεσης. Είναι ώριμα έργα και είναι απόφαση της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής του Υπουργείου πότε θα τα προκηρύξουν. Εντός του 2017 μας διαβεβαιώνουν. Εμείς δια του Περιφερειάρχη καταθέσαμε και εντάξαμε από τώρα τις δύο αυτές μελέτες του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσα-Αλιεία και αναμένουμε τις δικές τους ενέργειες. Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την Κυβέρνηση. Άρα κ. Συνάδελφε από τα 4 5εκ που λέτε τα 20εκ που αφορούν τις παραπάνω μελέτες θα δοθούν από άλλη πηγή, οπότε δεν λέμε εμείς ψέματα αγαπητέ μου εσείς βιαστήκατε να προβείτε σε δηλώσεις και όντας ανενημέρωτος παραπληροφορείτε κανόνια, μπαζούκιες και υγιή κοινό δυστυχώς.

Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι η Ο.Χ.Ε είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που πλην των δικών της εξασφαλισμένων οικονομικών πόρων, δίνει την δυνατότητα στο Φορέα Υλοποίησης να αντλεί πόρους και από άλλα προγράμματα. Για παράδειγμα η βιώσιμη λύση για την ύδρευση του Αιτωλικού που θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας ενισχύθηκε σημαντικά και βαθμολογήθηκε πολύ ψηλά από το γεγονός ότι, η συγκεκριμένη περιοχή είναι προς ένταξη σε μία Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση με επίκεντρο το Περιβάλλον. Ήταν βασικό κριτήριο και επιχείρημα στις προτάσεις που κατατέθηκαν και βαθμολογήθηκαν και εντέλει εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση, εντάξεις στις οποίες απουσιάζει ολόκληρο το Αγρίνιο ! ! Λύσαμε ένα πρόβλημα που ταλανίζει το Δήμο μας επί δεκαετίες. Απαντήσαμε λοιπόν με χρηματοδότηση και σε λίγους μήνες με έργο, απτό και αποτελεσματικό.

Είπατε για τα 13 εκ περίπου που έχουν ανακοινωθεί ήδη και δεσμευτεί. Ισχύει όπως ισχύει ότι το Μεσολόγγι θα αποκτήσει Αρχαιολογικό Μουσειακό χώρο με εκθέματα από όλη την Αιτωλοακαρνανία ύψους 4 εκατ. ευρώ. Σε αυτό έχετε συμμετοχή και αναγνωρίζεται, αναγνωρίστε και σεις όμως ότι εμείς εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση, με μεγάλη μάχη επίσης.

Το ίδιο ισχύει και για τις αναπλάσεις που έρχονται ύψους 10 εκ ευρώ και εν δυνάμει επιπλέον, που αλλάζουν παραλίμνιο μέτωπο Μεσολογγίου και το νότιο τμήμα Αιτωλικού, όπως το ίδιο ισχύει και για τις ψηφιοποιήσεις του πολιτιστικού μας αποθέματος που θα αναλάβει το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, προσγειώνοντας το Μεσολόγγι στον 21ο αιώνα. Και άλλα πολλά που έρχονται μέσω των Leader Αλιείας και Αγροτικού.

Όλα μαζί συνεπικουρούν ένα τεράστιο πρότζεκτ κάτω από την ομπρέλα της ΟΧΕ και που όπως έγραψα ξανά, αποτελούν το ευαγγέλιο για τα επόμενα δέκα χρόνια για το Δήμο μας. Γιατί ο σχεδιασμός δεν έγινε με κομματικά κριτήρια και πολιτικό καιροσκοπισμό που μας καταλογίζετε αλλά με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον της πόλης και της κοινωνίας, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Θα είναι εύκολος δρόμος. Σαφώς και όχι. Σε ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για την εξέλιξη ενός τέτοιου προγράμματος. Για ένα πράγμα όμως είμαστε βέβαιοι. Ότι μια μεγάλη μάχη δόθηκε και κερδήθηκε για το Δήμο μας, ένα Δήμο που τα τελευταία χρόνια μόνο ήττες είχε να γνωρίζει.

Τελειώνω με τούτο. Η Διοίκηση του Δήμου κινείται σε δύο παράλληλους δρόμους. Ο ένας είναι αυτός της καθημερινότητας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ιδιαίτερα των παιδιών της. Ο άλλος είναι το όραμα και το πού θέλουμε να πάμε. Ο δεύτερος δρόμος περνάει μέσα από την ΟΧΕ. Μην έχετε αυταπάτες είναι η τελευταία ευκαιρία για το Δήμο μας. Εμείς δίνουμε καθημερινά μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες τη μάχη να βελτιώσουμε την καθημερινότητα. Ήδη τα αποτελέσματα είναι ολοφάνερα σε μέρος της όπως για παράδειγμα στην καθαριότητα, δεν είναι στο ιδεατό σημείο αλλά γίνεται σπουδαία δουλειά. Επίσης το 2017 μετά τη δημιουργία των τριών πρώτων ασφαλών και πιστοποιημένων παιδικών χαρών που τόσο ανάγκη είχε η κοινωνία και αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, επενδύουμε και δείχνουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους. Πέντε νέες παιδικές χαρές ετοιμάζονται και νέα ασφαλή γήπεδα πρόκειται να αναβαθμιστούν, είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα είτε από ιδίους πόρους, σε όλο το Δήμο, δίνοντας διέξοδο στη νεολαία μας.

Ταυτόχρονα ωριμάζουμε το δεύτερο δρόμο έτσι ώστε το β΄ εξάμηνο του 2017 να ξεκινήσουν να δημοπρατούνται γενναίες αναπλάσεις που θα προσδώσουν υπεραξία στο Δήμο μας και στο πλούσιο περιβάλλον του. Το αρχαιολογικό Μουσείο θα δημοπρατηθεί, τα έργα στη λιμνοθάλασσα και οι υποδομές ύδρευσης σε Αιτωλικό και Οινιάδες είμαστε αισιόδοξοι ότι όντας ώριμα θα δημοπρατηθούν εξίσου και θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται.

Σε αυτή την πορεία εξωστρέφειας και προόδου δεν χωρούν κοκορομαχίες και αν από κάποιους αυτές εκπορεύονται, προσωπικά με αφήνουν παγερά αδιάφορο, το ίδιο φαντάζομαι και το σύνολο της πολιτικής διοίκησης της πόλης. Εμείς ζητάμε την κατανόηση των δημοτών, την υπομονή και την αγαστή συνεργασία τους να πάμε την πόλη μπροστά. Ναι είναι αλήθεια δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα της πόλης μέσα σε δύο ή και πέντε χρόνια. Και είναι επίσης μεγάλη αλήθεια ότι δεν πρέπει να μένουμε στις διαπιστώσεις και να κοιτάμε πίσω. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον να βαδίσουμε αταλάντευτα και περήφανα στους δρόμους που περιέγραψα πιο πάνω. Με αυτά τα λίγα που μας δίνει η κεντρική κυβέρνηση και πολλά περισσότερα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που έχουμε τη γνώση και την ικανότητα, να αντλήσουμε.

Το Μεσολόγγι μπορεί και θα βγει έξω από τα τείχη του, θα κάνει μια νέα Έξοδο, Ελεύθερο και Περήφανο όπως και στο παρελθόν, μόνο που τούτη τη φορά ο εχθρός βρίσκεται ανάμεσά μας και ακούει στο όνομα της μιζέριας και της σκοπιμότητας. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε.

ΥΓ1. Τα προγράμματα σαφώς είναι ανταγωνιστικά όπως εξάλλου ήταν και η ύδρευση Αιτωλικού. Πετύχαμε όμως.

ΥΓ2. Τούτη η δημοτική αρχή παράγει έργο. Βελτίωσε αισθητά την καθημερινότητα, με ετοιμότητα και αυστηρή ποιοτική προετοιμασία πέτυχε και μηδενίζει το χρέος τους επόμενους 12 μήνες σε Δήμο και Πνευματικό Κέντρο, το ίδιο συμβαίνει με την Κοινωφελή επιχείρηση. Πέτυχε την επέκταση του τρίτου κυττάρου του ΧΥΤΑ και ευτυχώς το Μεσολόγγι δεν θα γίνει Πύργος. Πέτυχε τη χρηματοδότηση ύδρευσης του Αιτωλικού αλλά και της λιμνοθάλασσας που βιάζεται χρόνια τώρα. Πέτυχε την ένταξη του Δήμου σε έναν από τους τρεις Δήμους της Περιφέρειας που θα λάβει χώρα το πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Και πολλά ακόμη που σύντομα στις 12 Οκτωβρίου αναλυτικά θα παρουσιαστούν. Αυτό όποιος δεν το αναγνωρίζει σίγουρα έχει τους δικούς του ιδιοτελείς στόχους. Δεν θα ακολουθήσουμε σε περίεργα επικοινωνιακά παιχνίδια. Η ιστορία θα τους και θα μας κρίνει.

ΥΓ3. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι γιατί η κοινωνία βιώνει απίστευτες τραγικές καταστάσεις όπου η αξιοπρέπεια και η τύχη ενός ολόκληρου Λαού δίνεται ανεξέλεγκτα «βορρά» στις ορέξεις τοκογλυφικών κολοσσιαίων χρηματοοικονομικών οίκων. Αυτό αυτομάτως γεννά τη βούληση αλλά και την πίστη, εμείς εδώ στο αλωνάκι, να βαδίζουμε δίπλα στο δημότη, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του και να ικανοποιούμε αυτές που άπτονται των δικών μας αποφάσεων. Και αυτό πράττουμε.

ΥΓ4. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.