Μοσχολιός : Κολοβό όραμα… η Β.Α.Α του δήμου Αγρινίου

“Μπορεί το πρόγραμμα της Β.Α.Α. να ισχύει μόνο για τον αστικό ιστό της πόλης (όπως είπε ο Δήμαρχος), έπρεπε όμως να κατατεθεί την ίδια ημέρα και ένα πρόγραμμα έργων από άλλες πηγές χρηματοδότησης για τα δημοτικά διαμερίσματα.” Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχόλιό του στα social media o πρωην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός χαρακτηρίζοντας “κολοβό” το όρμα της δημοτικής αρχής Αγρινίου για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά :
Κολοβό όραμα…
Παρουσιάσθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα πρόγραμμα έργων στον αστικό ιστό της πόλης ύψους 76.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.).
Όπως είπε ο Δήμαρχος αυτό είναι το “όραμά του” για την πόλη.
Δεν θα σταθώ στο ύψος του προϋπολογισμού και αν θα βρεθούν ποτέ αυτά τα χρήματα, μακάρι να βρεθούν.
Δεν θα αναφερθώ επί μέρους σε κάθε έργο, γιατί όλα τα έργα είναι χρήσιμα σε μια πόλη.
Το σίγουρο είναι ότι ο σχεδιασμός και η ιεράρχηση των έργων είναι λάθος.
Θέλω να αναφέρω δύο σημαντικούς, κατά την άποψή μου, παράγοντες, που μας οδήγησαν στην αποχή και όχι στην υπερψήφιση της πρότασης.
1. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, πολλά έργα ανάπλασης στο κέντρο της πόλης (μικρός δακτύλιος), με τελευταίο την ανάπλαση της Πλατείας Δημοκρατίας και των γύρω δρόμων το 2010.
Είναι λάθος λοιπόν της δημοτικής αρχής να διαθέτει το μισό και πλέον προϋπολογισμό της Β.Α.Α. στο κέντρο της πόλης (μικρός δακτύλιος), όταν οι ανάγκες της περιφέρειας του αστικού ιστού της πόλης είναι τεράστιες.
2. Τα προγράμματα αυτά της Β.Α.Α. διατίθενται σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 70.000 κατοίκων.
Ο πληθυσμός του αστικού ιστού του Αγρινίου μαζί με τον Άγιο Κωνσταντίνο είναι περίπου 59.000 κάτοικοι.
Άρα χρησιμοποιούμε και τον πληθυσμό των δημοτικών διαμερισμάτων για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα.
Οι πολίτες λοιπόν των δημοτικών διαμερισμάτων αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όταν ακούν τον δήμαρχο να σχεδιάζει έργα 76.000.000 ευρώ στον αστικό ιστό της πόλης και ιδιαίτερα στο κέντρο της και να μην διαθέτει ούτε ένα ευρώ για τα δημοτικά διαμερίσματα.
Είναι “ανήθικο” να χρησιμοποιείς τον πληθυσμό και των δημοτικών διαμερισμάτων για να πάρεις τα χρήματα και να μην διαθέτεις ούτε ένα ευρώ σε αυτά.
Και μπορεί το πρόγραμμα της Β.Α.Α. να ισχύει μόνο για τον αστικό ιστό της πόλης (όπως είπε ο Δήμαρχος), έπρεπε όμως να κατατεθεί την ίδια ημέρα και ένα πρόγραμμα έργων από άλλες πηγές χρηματοδότησης για τα δημοτικά διαμερίσματα.
Έτσι επιτυγχάνεις την βιώσιμη ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης και έτσι οι πολίτες αισθάνονται ίσοι απέναντι στο Δήμο.
Αλλιώς “το όραμά σου” για την πόλη είναι ένα “κολοβό όραμα”…