Στο «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η ρύθμιση θα παράσχει στους οφειλέτες του Δημοσίου την ίδια νομική προστασία που ισχύει για χρέη προς τις τράπεζες, δηλαδή προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια.Αυτή τη στιγμή ο νόμος δεν προβλέπει κάποιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλέτες στο Δημόσιο.
Αντίθετα, οι οφειλέτες στις τράπεζες προστατεύονται από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους. Το όριο προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί, έως και το τρίτο.Επίσης ισχύει και εισοδηματικό όριο το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά.Σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.






