Το 2018-9 και πηγαίνοντας προς τις δημοτικές εκλογές του 2019 το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης στο δήμο Αγρινίου θα είναι η πορεία υλοποίησης του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α).
Η δημοτική αρχή Παπαναστασίου εξήγγειλλε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 26 έργα – δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 76.200.000 €. Ο σχεδιασμός του δήμου Αγρινίου όμως υπερβαίνει τους σχεδιασμούς του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας και αυτό γιατί, ενώ όπως έχει ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το πρόγραμμα -στο οποίο δικαιούχοι είναι ο δήμος Αγρινίου και ο δήμος Πατρέων- έχει προϋπολογισμό 60 περίπου εκατ. ευρώ, το σχέδιο του δήμου Αγρινίου επιδιώκει χρηματοδότηση 29.150.000 € από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος και 47.050.000€ από άλλες πηγές και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Άνθρωπος της δημοτικής αρχής Παπαναστασίου, με κομβικό ρόλο στην κατάρτιση του εν λόγω σχεδιασμού, μιλώντας στη στήλη παραδέχθηκε πως είναι δύσκολο το εν λόγω πρόγραμμα να υλοποιηθεί καθ΄ολοκληρίαν. Και αυτό γιατί τα χρήματα που υπάρχουν διαθέσιμα σε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως π.χ το Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α., είναι λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ και θα υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός μεταξύ των δήμων και άλλων φορεών στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων. Βεβαίως στο δήμο Αγρινίου πιστεύουν ότι έχουν κάνει μια πολύ καλή προετοιμασία και αισιοδοξούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Είναι όμως δυνατόν, όταν εξαγγέλλεις με μεγαλοστομίες ένα πρόγραμμα 76 εκατ.€ να μπορέσεις να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις που εκ των πραγμάτων θα προσπαθήσει να δημιουργήσει η αντιπολίτευση στην περίπτωση που τελικά πετύχεις να εντάξεις π.χ. έργα “μόνο” 50 εκατ. ευρώ;;; Έτσι όπως πρόχειρα έγινε η ανακοίνωση του προγράμματος Β.Α.Α από το δήμο Αγρινίου, εκείνο που “έμεινε” είναι η εξαγγελία έργων 76εκατ. ευρώ και όχι ότι τα 76εκατ. ευρώ είναι στόχος… Επιπλέον πόσο γρήγορα θα τρέξει άραγε το πρόγραμμα; Πόσο γρήγορα θα γίνουν οι εντάξεις των έργων για να προχωρήσει η δημοπράτηση και η υλοποίησή τους; Είναι σημαντικά ερωτήματα αυτά και αυτό γιατί μόλις προχθες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ανακοίνωσε ότι το ύψος της των προσκλήσεων του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος αντιστοιχεί σε ποσοστό 46,41% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το 54% του ΕΣΠΑ παραμένει ακόμη κλειστό… Θα προλάβει άραγε ο Παπαναστασίου να ολοκληρώσει κάποια από αυτά τα έργα ή όπως ο Μοσχολιός το 2014, θα εγκαινιάζει έργα στο ξεκίνημά τους;
Όλα αυτά φυσικά μένει να φανούν στην πορεία… Το βέβαιο πάντως είναι πως το πρόγραμμα Β.Α.Α. -που περιλαμβάνει και κάποια έργα “σημαίες”, όπως π.χ. το Πάρκο- και η εξέλιξή του θα είναι αυτή που ή θα καταξιώσει ή θα απαξιώσει στα μάτια των πολιτών τη δημοτική αρχή Παπαναστασίου.
Δ.Π