Αγρίνιο: Συλλαλητήριο από το Εργατικό Κέντρο για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

PA172303Συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και Συνδικάτα του ΠΑΜΕ το απόγευμα της Δευτέρας. Κεντρικό αίτημα η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με τις εργατικές λαϊκές ανάγκες, αίτημα που προσυπογράφουν περισσότερες από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία πανελλαδικά και το οποίο παραδίδουν απόψε στη Βουλή με μορφή σχεδίου νόμου, ζητώντας την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την επαναφορά και υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, την κάλυψη των απωλειών των εργαζομένων, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.

Χαιρετισμούς στο συγκεντρωμένους απηύθυναν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγρινίου Β. Παπασπύρος, καθώς και ο πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Γ. Καραμητσόπουλος. PA172298Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Δημήτρης Δήμας από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην ομιλία του ο Δ. Δήμας, αφού εξήρε την πρωτοβουλία των σωματείων να κατατεθεί στα κόμματα σχέδιο νόμου για τα εργασιακά πριν έρθουν τα νέα μέτρα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δανειστών, τόνισε ότι κανένας κλάδος μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία κι οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. “Απέναντι στο σχεδιασμό κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, μεγαλοεργοδοσίας που έχει ως στόχο την παραπέρα μείωση των μισθών, των μεροκάματων, των κοινωνικών παροχών, αντιπαραθέτουμε το δικό μας σχεδιασμό, τις δικές μας κόκκινες γραμμές” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει προς το χειρότερο το ήδη βάρβαρο υφιστάμενο πλαίσιο στην αγορά εργασίας, προτείνοντας να διατηρηθεί για έναν ακόμα χρόνο το σημερινό άθλιο καθεστώς, με τους μισθούς των 586 και 511 ευρώ και στη συνέχεια τα μεροκάματα να διαμορφώνονται από μια «συμβουλευτική» επιτροπή, με κριτήριο την κατάσταση της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

“Φτάνουν στο σημείο ακόμα και τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας, που παίρνουν λιγότεροι από 1/10 ανέργους, να το δώσουν κι αυτό δώρο στην εργοδοσία. Δηλαδή, στην κυριολεξία να πληρώνουμε για να δουλεύουμε” ανέφερε στην συνέχεια ο Δ. Δήμας και τόνισε ότι η απάντησε σε αυτό πρέπει να είναι μαζική από τους εργαζομένους. “Για εμάς κανονικότητα είναι η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, η επαναφορά των ΣΣΕ, η καταργηση των ελαστικών μορφών, οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, η μείωση του εργάσιμου χρόνου” είπε.

Το συλλαλήτηριο ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Αγρινίου.