Θέμα νομιμότητας για τη μελέτη του πάρκου βάζει η αντιπολίτευση

Παπαναστασίου: «Το Πάρκο πρέπει να γίνει και θα γίνει»
Θέμα νομιμότητας της απευθείας ανάθεσης στην οποία προχώρησε ο δήμος Αγρινίου για τη Διαχειριστική Μελέτη του Παπαστρατείου Πάρκου βάζει η αντιπολίτευση του δήμου Αγρινίου. Το θέμα τέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον πρώην δήμαρχο Π. Μοσχολιό στο στάδιο των ανακοινώσεων, ενώ από τη συζήτηση που έγινε στην συνέχεια φάνηκε ότι τουλάχιστον και η παράταξη Τραπεζιώτη έχει παρόμοιες επιφυλάξεις. “Όποιος θέλει μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια ή όπου αλλού, αλλά το Πάρκο θα προχωρήσει” ήταν η απάντηση του Αναπληρωτή Δημάρχου Ν. Γκρίζη.

Μοσχολιός: Ποια “γραμμάτια” εξοφλεί αυτή η ανάθεση;
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Π. Μοσχολιός ανάφερε πως τον περασμένο Ιούλιο ο δήμαρχος δήλωνε πως η μελέτη για το πάρκο προχωρούσε και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να προχωρούσε η μελέτη χωρίς να έχει ανατεθεί. Ο Π. Μοσχολιός εξήγησε στη συνέχεια πως με βάσει την περίπτωση του εδαφίου γ της παρ. 2 του άρθρου 10 του Ν.3316/2005 ο δήμος Αγρινίου προχώρησε στην απευθείας ανάθεση 60.000 ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρεται σε περιπτώσεις επείγοντος και απρόβλεπτου γεγονότος, δηλαδή περιπτώσεις “σεισμού, λιμού και καταποντισμού” όπως δηκτικά ανέφερε και πρόσθεσε “μετά από δύο χρόνια απραξίας της, γιατί η δημοτική αρχή επικαλείται τώρα το επείγον του πράγματος;” Στη συνέχεια κατήγγειλε πως στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής που προηγήθηκαν της ανάθεσης μπήκε από τον Γενικό Γραμματέα του δήμου το κριτήριο των δασικών μελετών για την επιλογή των μελετητών. “Τι χρειάζονται δασικές μελέτες για ένα αστικό πράσινο;” αναρωτήθηκε ο Π. Μοσχολιός. Και τέλος τόνισε ότι το θέμα έχει και ηθική διάσταση… Σύμφωνα με το ίδιο στο γραφείο του δημάρχου μπαινοβγαίνουν σύμβουλοι των τότε διαμαρτυρομένων στην ανάπλαση του πάρκου. “Ποια “γραμμάτια” εξοφλεί αυτή η ανάθεση; Μήπως έτσι εξαγοράζεται η σιωπή κάποιων στην τωρινή ανάπλαση;” ήταν τα ερωτήματα που με νόημα έθεσε ο πρώην δήμαρχος και κάλεσε τη δημοτική αρχή να μην προχωρήσει σε αυτή την παράνομη, όπως την χαρακτήρισε, πράξη. Παρόμοιες επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Δ. Τραπεζιώτης εκτιμώντας πως είναι εξαιρετικά αμφίβολα αν θα επικυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η ανάθεση αυτή. Ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Ρόκος εξέφρασε τη διαφωνία του με την μέθοδο της ανάθεσης και την προτίμησή του σε μια ανοιχτή προκήρυξη και τόνισε πως υπάρχει πολιτικό θέμα αν γίνεται δεκτή αυτή η μέθοδος, η οποία γεννά όπως είπε επισφάλεια και καχυποψία και επιπλέον αναρωτήθηκε πως θα εξηγηθεί το μόλις 1% της έκπτωσης.

Παπαναστασίου : Πρεμούρα κάποιων να μην γίνει το πάρκο
Απαντώντας στις αιτιάσεις, ο Ν. Γκρίζης ως Αναπληρωτής του Δημάρχου υπερασπίστηκε τη νομιμότητα των ενεργειών του δήμου Αγρινίου και τόνισε ότι στην εισήγηση για την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής περιγράφεται το επείγον και όχι το έκτακτο του πράγματος, που δεν είναι άλλο από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στο οποίο προορίζεται να ενταχθεί η νέα ανάπλαση. “Όποιος θέλει μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια ή όπου αλλού, αλλά το Πάρκο θα προχωρήσει” είπε ο Ν. Γκρίζης και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση “θα θέλατε να φτάσουμε στο 2019 χωρίς να έχει γίνει το Πάρκο, αλλά το Πάρκο θα γίνει.” Κατέληξε δε λέγοντας με νόημα πως θα μπορούσε να γίνει και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και να πληρώνουμε όπως πληρώνουμε για τη μελέτη του νέου δημαρχείου… Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου που προσήλθε αργότερα στη συνεδρίαση έκανε λόγο για ηθική υποχρέωση να αποκατασταθεί το πάρκο, είναι σημείο αιχμή για την κοινωνία είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το Πάρκο πρέπει να γίνει και θα γίνει. Τόνισε δε ότι το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων είναι εκείνο που υποδεικνύει να γίνει νέα μελέτη για το πάρκο και υπογράμμισε πως ο δήμος Αγρινίου έχει απευθυνθεί σε ανθρώπους σε μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία στο αντικείμνο. Τέλος, εκτίμησε και αυτός με τη σειρά του την πρεμούρα κάποιων να μην γίνει το πάρκο.