Συμμετέχουν και Αγρινιώτες στην ομάδα των αναστηλωτών του Παναγίου Τάφου

Το εσωτερικό του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε φάση συντήρησης και αποκατάστασης από μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας του ΕΜΠ, κας Αντωνίας Μοροπούλου.

Οι εργασίες αποκατάστασης προσφέρουν την πρωτοφανή ευκαιρία στους ερευνητές να μελετήσουν το χώρο, που θεωρείται ο ιερότερος του Χριστιανισμού. Μια ανάλυση του Ιερού Κουβουκλίου και του αρχικού πετρώματος του βράχου μπορεί να τους επιτρέψει να κατανοήσουν καλύτερα, όχι μόνο την αρχική μορφή του νεκρικού θαλάμου, αλλά και πώς ενδεχομένως εντοπίστηκε από την Αγία Ελένη, το 326 μ.Χ.

Αποτελεί μια τεράστια επιστημονική διάκριση το γεγονός πως είναι Έλληνες οι επιστήμονες, αναστηλωτές και συντηρητές, από το ΕΜΠ, με επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας την καθηγήτρια κα Τόνια Μοροπούλου, που έχουν αναλάβει το ιερό έργο της συντήρησης και αποκατάστασης, μετά από αιώνες, του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ. Οι εργασίες της διεπιστημονικής ομάδας για την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2016 μετά από πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στη συνέχεια εξασφαλίστηκε η συμφωνία και των άλλων δύο θρησκευτικών κοινοτήτων που χειρίζονται τον Πανάγιο Τάφο, του Τάγματος των Φραγκισκανών και του Πατριαρχείου των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα.

Στη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής την Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών συμμετέχουν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.Στην ομάδα της κας Μοροπούλου συμμετέχει η Αγρινιώτισσα υποψήφια διδάκτορας ΕΜΠ κα Ελισάβετ Τσιλιμαντού, ενώ αν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προυποθέσεις θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ ο δρ. Ιωάννης Καρυδάς.